Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Μαρινάδες για χοιρινές και μοσχαρίσιες μπριζόλες


Οι μαρινάδες για χοιρινές και μοσχαρίσιες μπριζόλες κερδίζουν συνεχώς έδαφος τα τελευταία χρόνια στις επιλογές των πιο γκουρμέ καταναλωτών, αλλά και εκείνων που δηλώνουν κλασικοί λάτρεις μιας ωραίας και ζουμερής μπριζόλας. Το ενδιαφέρον βέβαια είναι ότι καθώς οι άνθρωποι πια πειραματίζονται περισσότερο στην κουζίνα τους, οι πιο πολύπλοκες και ευφάνταστες μαρινάδες για χοιρινές και μοσχαρίσιες μπριζόλεςέχουν κάνει την εμφάνιση τους, εξάπτοντας τη φαντασία μας, αλλά και τους γευστικούς μας κάλυκες.
Έτσι, δε συναντάμε πια μόνο την κλασική μαρινάδα με ελαιόλαδο, λεμόνι και ρίγανη που συντρόφευσε γενιές και γενιές, αλλά και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις και επιλογές, ανάλογα φυσικά με το τι αρέσει στον καθένα.
Πρωτότυπη μαρινάδα για χοιρινές και μοσχαρίσιες μπριζόλες
Μια πολύ ιδιαίτερη μαρινάδα για χοιρινές και μοσχαρίσιες 
μπριζόλες που αποσκοπεί περισσότερο στο να βοηθήσει το κρέας να παραμείνει τρυφερό, μαλακό και να κρατήσει τους χυμούς του στο ψήσιμο, είναι το αβοκάντο και το ακτινίδιο. 



Μπορείτε να αλείψετε το κρέας με ένα από αυτά τα δυο φρούτα, και να το αφήσετε στο ψυγείο για περίπου μια ώρα. Μετά, απομακρύνετε τυχόν κομμάτια των φρούτων από το κρέας και το ψήνετε. Το πολύ θετικό με τη χρήση του αβοκάντο, είναι ότι είναι ένα φρούτο – αν και πολλοί νομίζουν ότι είναι λαχανικό – πλούσιο σε ωμέγα 3 έλαια. Αλείφοντας το λοιπόν στο κρέας, του δίνετε φυσικά έλαια τα οποία είναι πολύτιμα για τον οργανισμό μας, και δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε λάδι ή βούτυρο.
Μαρινάδες με Ποτά 
Μια αρκετά συνηθισμένη και νόστιμη μαρινάδα για κρέας είναι η μπίρα και το μέλι. Μπορείτε να ανακατέψετε το μέλι σε ξανθιά μπίρα μέχρι να διαλυθεί και να καλύψετε το κρέας σας, αφήνοντας το στο ψυγείο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το αποτέλεσμα που θα έχετε στο ψήσιμο θα είναι κάπως πικάντικο, αλλά η γλύκα του μελιού θα κάνει το κρέας σας πεντανόστιμο. 
Για εκείνους που αρέσκονται στις μαρινάδες με κρασί, οι επιλογές είναι αρκετές. Μπορείτε να κάνετε μια υπέροχη μαρινάδα με κόκκινο κρασί, φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη και πιπεριά, και να κρατήσετε το μοσχαρίσιο κρέας σας για τουλάχιστον 5 ώρες μέσα σε αυτήν, στο ψυγείο πάντα. Η αντίστοιχη μαρινάδα για χοιρινή μπριζόλα προϋποθέτει τη χρήση λευκού κρασιού και όχι κόκκινου, καθώς τα λευκά κρέατασυνοδεύονται και μαρινάρονται με λευκό κρασί που δεν επικαλύπτει τη γεύση τους. 
Αν θέλετε επίσης κάτι πικάντικο και πολύ νόστιμο, μια υπέροχη μαρινάδα για χοιρινές και μοσχαρίσιες μπριζόλες είναι η μαρινάδα με μαύρη ζάχαρη, βαλσάμικο ξύδι και wostershire sauce. Το αποτέλεσμα είναι γλυκόξινο, και αν μάλιστα αποφασίσετε να συνοδεύσετε το κρέας σας με ξερά φρούτα, δαμάσκηνα ή και ανανά, θα ενθουσιαστείτε. 
Μαρινάδες με μπαχαρικά και βότανα
Αν πάλι είστε τύπος των μπαχαρικών αλλά και των υπέροχων βοτάνων που έχει η ελληνική γη, σίγουρα μπορείτε να φτιάξετε καταπληκτικές μαρινάδες για χοιρινές και μοσχαρίσιες μπριζόλες που θα τις κάνουν ακόμα πιο νόστιμες. Το θυμάρι σε συνδυασμό με τη ρίγανη αλλά και το φρέσκο κόλλιανδρο ανακατεμένα με ελαιόλαδο είναι μια εξαιρετική επιλογή.
Επίσης, μπορείτε να ανακατέψετε διάφορα είδη πιπεριών και βασιλικό, και να φτιάξετε και μια μικρήμαρινάδα με ελαιόλαδο και σκόρδο, χτυπώντας τα υλικά μαζί μέχρι να σχηματιστεί ένα πιο πηχτό μείγμα, που θα μοιάζει με ένα σπιτικό πέστο. Μπορείτε να αλείψετε το κρέας σας και να το κρατήσετε στο ψυγείο σας μερικές ώρες. 
Αν και μαρινάδες για χοιρινές και μοσχαρίσιες μπριζόλες υπάρχουν πολλές, σημασία έχει να αυτοσχεδιάζετε στην κουζίνα σας, γιατί μπορείτε να ανακαλύψετε και γεύσεις που ίσως δεν είχατε δοκιμάσει νωρίτερα. Όποια μαρινάδα και αν κάνετε όμως, να θυμάστε ότι το αλάτι μπαίνει με μέτρο πριν το ψήσιμο, γιατί σφίγγει το κρέας και δεν του επιτρέπει να παραμείνει νόστιμο και ζουμερό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου