Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Τι είναι το Sous Vide;


Το Sous Vide είναι ένας τρόπος μαγειρέματος που χρησιμοποιούν τα επαγγελματικά εστιατόρια για να έχουν σταθερή απόδοση στα πιάτα τους. Sous Vide σημαίνει "υπό κενό" αέρος δηλαδή βάζοντας το υλικά σε σακούλες υπό κενό αέρος και μετά τις τοποθετούν σε ένα γαστρονόμο(βαθύ δοχείο) με μια αντίσταση και ένα κυκλοφορητή όπου στροβιλίζει το νερό συνέχεια και το κρατάει σε σταθερή θερμοκρασία. Υπάρχουν μηχανήματα σουβιντιέρες και αποσπώμενες σουβιντιέρες που τις προσαρμόζεις σε όποιο κατσαρολικό θέλεις για να κάνεις την παρασκευή εκεί, είναι αρκετά ακριβά ακόμα γιατί η μέθοδος δεν είναι διαδεδομένη στο ευρύ κοινό αλλά είναι ένα μηχάνημα που το έχεις μια ζωή, αντίστοιχα αποτελέσματα μπορεί να έχει στο προϊόν και μια χύτρα ταχύτητος αλλά η σουβιντιέρα το κάνει τόσο διακριτικά,σιγά και σταθερά που τα αποτελέσματά της δεν αντιγράφονται απλά.

Μπορούμε να μαγειρέψουμε sous vide και στο σπίτι χρησιμοποιώντας σακούλες νάϋλον υψηλής αντοχής που κλείνουν αεροστεγώς, ένα θερμόμετρο και τα μάτια της κουζίνας. Μπορείτε πολύ εύκολα να βρείτε επίσης στο διαδίκτυο και χάρτες με τις ώρες και θερμοκρασίες που χρειάζετε το κάθε υλικό και να τις έχετε πάντα για αναφορά. Οι χάρτες έχουν με υψηλή ακρίβεια την θερμοκρασία, ώρα, μέγεθος και τρόπο με τον οποίο θα βγάλετε το ακριβές επιθυμητό αποτέλεσμα κάθε μα κάθε φορά,στο τέλος ίσως να χρειαστεί να περασετε απο ένα τηγανάκι τα κρέατα για να τους κάνετε επιφάνεια χωρίς επιπλέον λιπαρή ουσία. Εδώ έχω βάλει 2 μοσχαρισίες μπριζόλες του ενός εκατοστού μαζί με λάδι,αλάτι,πιπέρι και δεντρολίβανο στο "1,5" της κουζίνας μου, που έχω μετρήσει οτι είναι στους 62 βαθμούς κελσίου για μία και μισή ώρα τόσο ώστε να γίνουν ως μέσα αφήνοντας το κέντρο ελαφρώς ροζ, μετά θα τις περάσω απο ενα σχαροτήγανο για εξωτερικό σιλάρισμα για λίγα δευτερολεπτα στην κάθε μεριά. 


Οι εφαρμογές του sous vide ειναι άπειρες και όσο πιο περίπλοκες ή απλές γουστάρεις, σε γλυτώνει απο το άγχος για το ψήσιμο ως μέσα και έχεις πάντα ένα σταθερό αποτέλεσμα ακριβώς στο γούστο σου, δεν λερώνεις όλη την κουζίνα και δεν χρειάζετε την συνεχή προσοχή σου, επίσης μπορείς να ετοιμάσεις κάτι απο νωρίς και την ώρα του φαγητού απλά να το "τελειώσεις" στο τηγάνι. Οι παραπάνω μπριζόλες μπορούν να κάτσουν εώς και 3 ώρες χωρίς να μαγειρευτούν παραπάνω, απλά θα μείνουν ζεστές, με πιο απλά λόγια βάζεις τα υλικά, θέτεις ένα χρονόμετρο και κάνεις ότι άλλο θες μετά, κι ούτε μυρωδιές ούτε λάθη, ούτε αμφιβολίες για το αποτέλεσμα.

Αν την ψάξεις λιγάκι το sous vide είναι το μέλλον, έχω δει συσκευές που μέσω wifi από το κινητό σου τις ενεργοποιείς απο την δουλειά βάζοντας ώρα και θερμοκρασία και όταν πας σπίτι είναι όλα έτοιμα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι έχεις κάνει τον κόπο να τα βάλεις στην σακούλα και μετά σε μια κατσαρόλα :) , οπότε για τον πολυάσχολο καλοφαγά ή αυτόν που θέλει να ξέρει τι τρώει είναι οτι πρέπει. Εύχομαι να σας άρεσε το κείμενο και να σας έκανα να δοκιμάσετε κάτι sous vide. Άντε να γινόμαστε πολλοί για να γίνουν φτηνές οι σουβιντιέρες!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου