Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

χαλβάς σιμιγδάλενιος(η κλασική συνταγή 1,2,3,4,)

Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στο χαλβά ξηρούς καρπούς σταφίδες η ψιλοκομμένα αποξηραμενα φρούτα. 
Χαλβά σιμιγδαλένιο: 
1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό 
3 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
2 ξυλάκια κανέλα και μερικές φέτες πορτοκαλιού ή λεμονιού
Εκτέλεση 

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά.Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς σχεδόν 8 με 10 λεπτάκια με μια ξύλινη κουτάλα. Δεν σταμάταμε να ανακατεύουμε για να μην καεί. Θέλουμε να καβουρδιστει και να πάρει ξανθό χρώμα όχι να καεί 
Παράλληλα, έχουμε βράσει για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά τη ζάχαρη, το νερό και τις κανέλες και τις φέτες πορτοκαλιού ή λεμονιού. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε σιρόπι αλλά να λιώσει η ζάχαρη. 
Καθώς έχουμε τραβήξει από τη φωτιά το μείγμα σιμιγδαλιου προσθέτουμε το σιρόπι που μόλις έχουμε φτιάξει με πολύ προσοχή σιγα σιγα γιατί φουσκωνει το σιμιγδάλι να μην μας καψει. (το οποίο πρέπει να είναι καυτό).Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαναβάζουμε πάλι επάνω την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε για 2 με 3 λεπτά ακόμη μέχρι να αρχίσει να σφίγγει ο χαλβάς.
Αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας και τον αδειάζουμε στην κλασική φόρμα του κέικ με την τρύπα.
Αφήνουμε να σταθεί για περίπου 20 λεπτά, ώστε να ξεφορμαριστεί χωρίς πρόβλημα. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μια και πασπαλίζουμε με κανέλα. Ο χαλβάς σφίγγει καθώς κρυώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου