Παρασκευή 30 Απριλίου 2021
#συνταγολογeιο //Μαριδακι τηγανιτό.
Σάββατο 24 Απριλίου 2021
#συνταγολογeιο //Ντοματορυζο.
Υλικά
300 γρ. ρύζι καρολίνα
4 ντομάτες ώριμες, αλεσμένες
1 κ.γ πελτέ ντομάτας.
3 σκελίδες σκόρδο λιωμενες
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
ψιλοκομμένο
Μία μικρή πράσινη πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη.
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κλαρακι βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο.
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε φαρδυ τηγανι ζεσταινουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο με το κρεμμύδι και την πιπεριά. Προσθέτω και το ρύζι και σοτάρω άλλα δυο λεπτά. Κατόπιν ρίχνω τον βασιλικό, την ζάχαρη και την ντομάτα, τον πελτε, και μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνω την φωτιά. Ανακατεύω τακτικά με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει. Μετά από 10 λεπτά συμπληρώνω και νερό πάντα ζεστό.
Αποσύρω από την φωτιά όταν το ρύζι έχει μαλακώσει κι έχει πιει τα υγρά του. Αφήνω λίγο να κρυώσει και σερβίρω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Καλή σας απόλαυση!
#συνταγολογeιο
#συνταγολογeιο //Αρνί Σουβλας.
#συνταγολογeιο //Σάλτσα Ντομάτας.
Παρασκευή 23 Απριλίου 2021
#συνταγολογeιο //Τσιπούρες στη σχάρα //κάρβουνα.
#συνταγολογeιο //Γαριδες Σαγανάκι.
Πέμπτη 22 Απριλίου 2021
#συνταγολογeιο //Βάφω Αυγά Πασχαλινά.
Η παράδοση θέλει κάθε ελληνικό σπίτι τη Μ.Πέμπτη ή μεγάλο Σάββατο, να βάφει τα δικά του πασχαλινά αυγά. Παραδοσιακα βάφουμε τα αυγά μόνο αυτές τις δύο ημέρες.
Δείτε παρακάτω αναλυτικά τη διαδικασία για το βάψιμο των αυγών.
Εκτέλεση
1.Αφήνουμε το αυγά εκτός ψυγείου για 2-3 ώρες περίπου, ώστε να πάρουν θερμοκρασία δωματίου. Μία τυχόν απότομη αλλαγή από το κρύο στο ζεστό, θα τους προκαλέσει ρωγμές κατά το βράσιμο ίσως και... σπάσιμο.
.
Πλένουμε τα αυγά μας, πολύ προσεκτικά, έτσι ώστε να τα καθαρίσουμε από βρομιές, αλλά και για να είμαστε σίγουροι, ότι η επιφάνεια τους θα είναι λεία, για να βαφτούν.
2. Γεμίζουμε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό και τοποθετούμε στον πάτο της μία λευκή πετσέτα. Το τέχνασμα αυτό θα μας σώσει από απώλειες, καθώς η πετσέτα θα απορροφήσεις τους κραδασμούς και τα αυγά θα είναι πιο ασφαλή κατά το βράσιμο. Τα τοποθετούμε αρκετά προσεκτικά στο πάτο της κατσαρόλας και περιμένουμε μέχρι το νερό να βράσει.
3. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε 1 κ.σ ξύδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε τα αυγά μέσα για περίπου 15-20 λεπτά.
4. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε πολύ προσεκτικά από την κατσαρόλα και αδειάζουμε το νερό. Αφήνουμε τα αυγά να κρυώσουν περίπου 30-60 λεπτά πάνω σε μία πετσέτα και ετοιμάζουμε τη βαφή.
5. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες της βαφής που υπάρχουν στο φάκελο, και τοποθετούμε τα αυγά ένα ένα και πάλι μέσα στην κατσαρόλα, όπου έχουμε δυαλυσει τη βαφή. Τα αφήνουμε όσο απαιτείται και τα αφαιρούμε με ένα μεγάλο κουτάλι. Κάθε αυγό πρέπει να το βγάλουμε μόνο του και να τα ακουμπήσουμε όλα μαζί πάνω σε ένα απορροφητικό χαρτί, ή στην αυγοθήκη όπου τα αγοράσαμε.
6. Αφήνουμε τη βαφή να στεγνώσει, τοποθετούμε λίγο ελαιόλαδο πάνω σε ένα βαμβάκι και τα γυαλίζουμε.
Τα αβγά μας είναι έτοιμα.
Καλή Ανάσταση!!!
#συνταγολογeιο //Κοκορέτσι παραδοσιακό
Τετάρτη 21 Απριλίου 2021
#συνταγολογeιο //ΓΟΜΙΔΙΑ (ΓΟΥΜΙΔΙΑ) ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΉ ΣΥΝΤΑΓΉ.
#συνταγολογeιο
#συνταγολογeιο //Μαγειρίτσα παραδοσιακή με αυγολέμονο.
Τρίτη 20 Απριλίου 2021
#συνταγολογeιο //Συκωταρια αρνίσια ριγανατη στο τηγανι.
#συνταγολογeιο //Τραγανά κουλουράκια βουτηρου.
Δευτέρα 19 Απριλίου 2021
#συνταγολογeιο //Πένες με Τόνο.
Υλικά
1 πακέτο πένες
3 μικρά κουτάκια τόνο κονσέρβα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
1 κ.σ καπαρη
1 κ.σ ελιες ροδέλα.
Λιγο ελαιόλαδο.
Σάλτσα :
1 κουτι ντοματακια ολοκληρα σε χυμό
1 φλυτζανι χυμό ντομάτα
Μισό κ.γ ζάχαρη
Μισό κ.γ ρίγανη
Μισό κ.γ μπούκοβο καυτερό.
3 κ.σ ελαιόλαδο.
Λιγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Λιγο αλατι.
Τα βάζουμε όλα μαζί στο μούλτι και χτυπαμε καλά.
Εκτέλεση.
Σε ένα φαρδυ τηγανι ζεσταινουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμυδι το σκόρδο και το τσίλι, τις ελιες την καπαρη. Σοτάρουμε ελαφρά μέχρι να γυαλισουν και να μαλακωσουν. Ρίχνουμε στο τηγάνι και τον τόνο, και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τη σάλτσα ντομάτας και χαμηλωνουμε τη φωτιά.
Εν τω μεταξύ σε μια κατσαρόλα σε αλατισμένο νερό βράζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Σουρώνουμε και μεταφερουμε στο τηγανι. Ανάκατευουμε να παει η σαλτσα με τον τόνο σε όλα τα ζυμαρικά, μαγειρευουμε 1με 2 λεπτά και σερβίρουμε.
Κυριακή 18 Απριλίου 2021
#συνταγολογeιο //Μανιτάρια πλευρώτους στη σχάρα.
#συνταγολογeιο //Ριζότο με μύδια και λαχανικά.
Σάββατο 17 Απριλίου 2021
#συνταγολογeιο //Σουβλάκια νηστίσιμα με λαχανικά.
Νηστίσιμο σουβλάκι: μπορεί να μην έχει κρέας αλλά είναι πραγματικά πολύ νόστιμο και σίγουρα θα αρέσει σε όλους.
Τι θα χρειαστείς
Πίτες για σουβλάκια (ανάλογα πόσα άτομα είστε και από πόσα θέλει ο καθένας να φάει.)
1 κεσεδακι γιαούρτι
Μουστάρδα
Κέτσαπ.
Για τα λαχανικά :
2 μελιτζάνες φλασκες
3 κολοκυθάκια
1 πακέτο μανιτάρια πλευρώτους.
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 καρότα.
1 ξερό κρεμμύδι
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Λιγο φρέσκο δυόσμο
2 κλαράκια φρέσκο θυμάρι.
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λιγο ελαιόλαδο.
Για τις πατάτες :
4 πατατες μετριες κομμενες για τηγάνι.
Λιγο πάπρικα καπνιστή
Αλάτι και πιπέρι
Λιγο ελαιόλαδο.
Εκτέλεση Λαχανικά :
Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε χοντρα μπαστούνακια και τα βαζουμε στο ταψί. Αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε και τα μυρωδικα και ανακατεύουμε.
Για τις πατάτες :
Κόβουμε τις πατατες όπως για το τηγάνι, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε και την πάπρικα και απλώνουμε στο ταψί πάνω σε λαδόκολλα.
Βάζουμε τα λαχανικά και τις πατατες στο φουρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40 περίπου λεπτά.
Συναρμολόγηση :
Λαδώνουνε ελαφρά τις πίτες και ψηνουμε στο σχαροτηγανο. Κόβουμε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο στο μέγεθος της παλάμης και λίγο παραπάνω βάζουμε την πίτα, αλοιφουμε με λίγο γιαούρτι, (αν έχετε τζατζικι ακόμα καλύτερα) τα λαχανικά, τις πατατες, κέτσαπ, μουσταρδα προαιρετικά, και τυλίγουμε σφιχτά.
Εάν θέλετε μόλις ψηθούν τα λαχανικά τρίβετε από πάνω λίγο σκληρή φέτα ή κατσικίσιο τυρί για έξτρα απόλαυση!!!!!