Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

#συνταγολογeιο //Κοκορέτσι παραδοσιακό


Tο κοκορέτσι είναι παραδοσιακό φαγητό το οποίο παρασκευάζεται από εντόσθια αρνιού και είθισται να το παρασκευάζουμε της άγιες μέρες του Πάσχα
Είναι ο αγαπημένος πασχαλινός μεζές του Έλληνα που συνοδεύει το κρασί ή την μπύρα μέχρι να ψηθεί το αρνί αφού το κοκορέτσι ψήνεται γρηγορότερα.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε οδηγίες παρασκευής παραδοσιακού κοκορετσιού έτσι όπως μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.
Τα υλικά που θα προμηθευτούμε για το κοκορέτσι μας θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε φρέσκα και να γνωρίζουμε την προέλευση τους.
ΥΛΙΚΑ
1 συκωταρια φρέσκια αρνίσια 
2 κιλα εντερα αρνισια
500 γρ,γλυκαδια
ρίγανη
χυμό από 3 λεμόνια
αλάτι -πιπερι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλύνετε τα εντερα καλα και προσεκτικά, βάζουμε τη μία άκρη κάτω από τη βρύση και αφήνουμε το νερό να τρέχει, σπρωχνουμε με το χέρι το νερό και με το άλλο μαζεύουμε σαν πλεξο με προσοχή να μην μπερδευτούν και να μην μας σπάσουν. Χρησιμοποιούμε κρύο νερό, ή ελαφρά χλιαρό, αν βάλουμε ζεστό θα μαλακωσουν και θα σπάσουν. Γυρίστε τα μέσα έξω και ξαναπλύντε τα πολύ καλα.Κοβετε τα εντοσθια  όλα σε μικρα κοματακια ,πλενετε καλα και τα βαζετε να στραγγιξουν.Ριχνετε μπολικο αλατοπιπερο και ριγανη και το χυμο του λεμονιου.Αφήνετε λίγο στη λεκάνη να μαριναριστουν. 
Περνατε στη σουβλα εναλαξ –συκωτι-γλυκαδι-πνευμονι-γλυκαδισυκωτι,κ.ο.κ.Τα γλυκαδια δινουν νοστιμια και κρατανε το κοκορετσι μας ζουμερο .Τυλιγετε σφιχτα μετα εντερα γυριζοντας τη σουβλα. 
Άφηνετε λίγο όρθιο να στραγγιξουν τα πολλά νερά. Ετοιμάστε τη θρακα και απλωστε κατά μήκος. Το βαζετε πανω στη φωτια χαμηλά, στην αρχη αφηστε  τη σουβλα να γυριζει γρηγορα,και πιο αργα όταν κοντευει να ψηθει.Βγαζετε από τη σουβλα και το κοβετε σε ροδελες ,πασπαλιζετε με ριγανη και σερβιρετε.
Η συνταγή και οι φωτογραφίες είναι ευγενική προσφορά από τον φίλο μας fotisalpos τον ευχαριστούμε πολύ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου