Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Σαπουνοχαλβας

Υλικά 
3 ποτήρια νερό, 
2 ποτήρια ζάχαρη, 
1 ποτήρι νισεστέ, 
1 κουπα βούτυρο, 
1 βανιλια 
1 μεγάλη κούπα  αμύγδαλα
Εκτέλεση 
Λιώνω το βούτυρο και καβουρντίζω τα αμύγδαλα. Παράλληλα βάζουμε στον κάδο του μίξερ να ανακατεύονται το νερό, η ζάχαρη, ο νισεστές και η βανίλια. Μόλις πάρουν χρώμα τα αμύγδαλα, ρίχνω με προσοχή το μίγμα νερού-ζάχαρης-νισεστέ-βανίλιας και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα κατά προτίμηση πρός την ίδια φορά (κατά τους δείκτες του ρολογιού). Το μείγμα πήζει σχεδόν αμέσως, αλλά στην ουσία είναι άψητο. Κατά διαστήματα «ξερνάει» βούτυρο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και να ξεκολλάει από τον πάτο της κατσαρόλας σε κάθε ανακάτεμα. Περίπου 10 με 15 λεπτά αυτή η διαδικασία με το μάτι της κουζίνας επαναλαμβανω στο 2 - 3 είναι αρκετά.Αδειαζουμε το μίγμα στη φόρμα του κέικ, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμαρουμε αναποδογυριζωντας τη φόρμα σε ένα πιάτο - πιατέλα. 

Γενικά γιά τους χαλβάδες (σαπούν & σιμιγδαλένιο) σπορέλαιο, μαργαρίνη ή ελαιόλαδο δεν ενδείκνυνται. Η προέλευση των χαλβάδων αυτών είναι η Κωνσταντινούπολη και παραδοσιακά γίνονται με αγνό βούτυρο παραδοσιακά κατσικίσιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου