Σάββατο 21 Μαΐου 2016

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ .

ΥΛΙΚΑ γιά 10 ΑΤΟΜΑ: 
600 γρ. καρύδια ψιλοτριμμένα
200 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα
300 γρ. ζάχαρη
200 γρ. αλεύρι
100 γρ. γαλέτα τριμμένη
100 γρ. βούτυρο
8 αυγά .. (Χωρισμένοι οί κρόκοι από τά ασπράδια)
1 κ. γ. κανέλλα τριμμένη
2 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
1 φακελάκι βανίλια
λίγο αλάτι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
3 ποτήρια ζάχαρη
200 γρ. γλυκόζη
1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
1 λίτρο νερό
2 ξύλα κανέλα
5 μέ 6 γαρύφαλλα
1 φλούδα πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1) Πρώτα ετοιμάζετε τό σιρόπι.Βάζετε σέ μία κατσαρόλα όλα τά υλικά καί βράζετε τό σιρόπι γιά 10 λεπτά. Τό ξαφρίζετε, τό αποσύρετε από τή φωτιά καί τό κρατάτε στήν άκρη νά κρυώσει.
2) Δουλεύετε στό μίξερ τό βούτυρο μέ τή ζάχαρη, τούς κρόκους, τή βανίλια καί τήν κανέλα γιά 10 λεπτά.
3) Σέ ξεχωριστό μπόλ χτυπάτε μέ λίγο αλάτι τά ασπράδια σέ σφιχτή μαρέγκα.
4) Προσθέτετε σταδιακά τή μαρέγκα στό μείγμα μέ τούς κρόκους ανακατεύοντας απαλά μέ σπάτουλα μέχρι νά γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.
5) Ανακατεύετε τά αλεσμένα καρύδια μέ τό αλεύρι καί τό μπέικιν πάουντερ καί τά ρίχνετε λίγο λίγο στό μπόλ μέ τή ζύμη, ανακατεύοντας μέ σπάτουλα μέχρι νά ομογενοποιηθούν.
6) Βουτυρώνετε καί πασπαλίζετε μέ γαλέτα ένα ταψί ανάλογου μεγέθους & αδειάζετε μέσα τό μείγμα. τό στρώνετε ομοιόμορφα καί σκορπίζετε από πάνω τά χοντροκομμένα καρύδια.
7) Ψήνετε τήν καρυδόπιτα σέ προθερμασμένο φούρνο στούς 180οC γιά 35 λεπτά περίπου.
8) Όταν είναι έτοιμη, τή βγάζετε από τόν φούρνο καί τή χαράζετε μέ μαχαίρι σέ τετράγωνα κομμάτια. τήν περιχύνετε μέ τό σιρόπι πού φτιάξατε, ρίχνοντας το λίγο λίγο γιά νά ποτίσει καλά.
9) Όταν ή καρυδόπιτα απορροφήσει όλο τό σιρόπι, τή σερβίρετε σέ κομμάτια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου