Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Πώς να ανοίξω φύλλο για πίτα

 Το να ανοίξεις φύλλο είναι εύκολο κι απλό και απαιτεί πολύ λιγότερο χρόνο απ’ αυτό που νομίζετε. Ας δούμε ποια είναι η διαδικασία βήμα-βήμα για να ανοίξετε φύλλο τραγανό και παραδοσιακό που θα ζηλέψει κι η γιαγιά σας.



Τι θα χρειαστείτε

500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2/3 ποτηριού κρασιού ελαιόλαδο

1 1/5 κουτάλι της σούπας ξίδι ή λευκό, ξηρό κρασί

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι («κοφτό»)

130 περίπου γραμμάρια χλιαρό νερό

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Σε μια μεγάλη λεκάνη (ή σε μίξερ, αν έχετε), ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτετε στη συνέχεια το ελαιόλαδο και το αλάτι, πλάθοντας μέχρι το λάδι να απορροφηθεί.

Στη συνέχεια, προσθέτετε το ξίδι ή το λευκό κρασί και, τέλος, το νερό λίγο-λίγο, ζυμώνοντας συνεχώς, μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.

Πώς να ανοίξω φύλλο για πίτα

Βήμα 2οΣκεπάστε με μία πετσέτα ή λίγη μεμβράνη τη λεκάνη ή το μπολ και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 30-45 λεπτά.



Πώς να ανοίξω φύλλο για πίτα

Βήμα 3οΠασπαλίστε με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας σας και χωρίστε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα κομμάτια.Στη συνέχεια, με έναν πλάστη «ανοίξτε» το κάθε ένα από τα τέσσερα κομμάτια ζύμης, μέχρι το φύλλο να γίνει λεπτό.Αν, στις πρώτες σας προσπάθειες, το φύλλο «σπάσει» και δημιουργηθούν τρύπες, χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι ζύμης και «μπαλώστε» την.

Δείτε αναλυτικά πώς το κάνει μια ειδικός:


Βήμα 4ο

Στρώστε στο ταψί τα φύλλα λίγο «σουρωτά» (κάνοντας δηλαδή ζάρες) για πιο τραγανό αποτέλεσμα.

Το τελευταίο φύλλο τοποθετήστε το «τεντωμένο».

Θυμηθείτε ότι πρέπει να λαδώσετε τα φύλλα (ή, εναλλακτικά) να τα βουτυρώσετε, πριν στρώσετε το επόμενο.

Μερικά χρήσιμα tips:

*Για να μεταφέρετε το φύλλο από τον πάγκο στον πλάστη χωρίς να σπάσει, τυλίξτε το στον πλάστη.

*Για έξτρα τραγανό αποτέλεσμα, αφήστε για λίγο τα φύλλα να στεγνώσουν πριν τα βάλετε στο ταψί.

*Οι έμπειρες νοικοκυρές συμφωνούν, ότι το μυστικό για μαλακό φύλλο είναι στο ζύμωμα –όσο περισσότερο ζυμώσετε, τόσο το καλύτερο.

Καλή επιτυχία!

www.mama365.gr Φοίβη Γλύστρα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου