- Η αυθεντική παλιά συνταγή έχει 2/3 αρνίσιο κιμά και 1/3 μοσχαρίσιο.
- Τα σουτζουκάκια αλευρώνονταν και τηγανίζονταν σε μια λίμνη λαδιού.
- Έπειτα, σε αυτό το λάδι γινόταν η σάλτσα.
- Τα μπαχαρικά είναι πολύ περισσότερα κανονικά, όπως και η ποσότητα του σκόρδου.
- Για να μη μυρίζει πολύ έντονα σκόρδο, βάλε το μέσα ολόκληρο καθαρισμένο ή βγάλε το φύτρο του, αφού είναι αυτό που δίνει το έντονο άρωμα.
Υλικά
Για τα σουτζουκάκια
- 1 κιλό άπαχος κιμάς (μπορεί να είναι μόνο μοσχαρίσιος ή ο μισός αρνίσιος)
- 2 αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/3 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- λίγο πιπέρι
- 100 γραμ. φρυγανιά
- 2 σκελίδες σκόρδο (αλεσμένες χωρίς το φύτρο τους)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι αλεσμένο (θα βγάλει κάποια υγρά το κρεμμύδι, μην τα προσθέσεις στον κιμά)
- 1 σφηνάκι κρασί
Για το πλάσιμο
- Ένα μπολάκι με κρασί
Για τη σάλτσα
- 1 ½ κιλό ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες (τις αλέθεις χωρίς τα σποράκια και το ζουμί τους)
- 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
- Αλάτι – πιπέρι – κύμινο
- 1 ξυλαράκι κανέλλα
- 100 γραμμάρια λάδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ζυμώνεις τον κιμά με όλα τα υλικά πολύ καλά. Σκεπάζεις με μια μεμβράνη κι αφήνεις στο ψυγείο περίπου 15 – 20 λεπτά να μαριναριστεί η ζύμη.
- Πλάθεις τα σουτζουκάκια στο ανάλογο σχήμα μουσκεύοντας τα χέρια σου πρώτα στο μπολάκι με το κρασί.
- Τοποθετείς τα σουτζουκάκια σε ένα ταψί με μια λαδόκολλα.
- Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C μέχρι να ροδίσουν.
- Σε μια κατσαρολίτσα, βάζεις ένα ποτήρι νερό με τις αλεσμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, το σκορδάκι, τα μπαχαρικά και το λάδι. Αφήνεις να βράσουν για περίπου 15 λεπτά. Όταν δεις τη σάλτσα να έχει δέσει, βάζεις μέσα τα ήδη ψημένα σουτζουκάκια κι αφήνεις να γίνει η λεγόμενη διαδικασία της σύβρασης.
- Μετά από ένα δεκάλεπτο, είναι έτοιμα. Μέχρι το σερβίρισμα τα αφήνεις στην κατσαρόλα με κλειστό καπάκι, όπως και το μάτι της κουζίνας.
Σερβίρονται πολύ ωραία με σπυρωτό ρύζι, πουρέ ή πιλάφι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου