Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Μπουρεκάκια με κιμά και καπνιστό τυρί

mpoyrekia1

Υλικά:

4 χωριάτικα φύλλα
1/2 φλ. τσαγιού λάδι + 1 κ.γλ. βούτυρο
Για τη γέμιση:
250 γρ. μοσχαρίσο κιμά
4 κ.σ. λάδι
1 ξερό κρεμμύδι
1 ώριμη , σφιχτή ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
1 χούφτα μαϊντανό
1 σκελίδα σκόρδο
1 μεγάλο αυγό
80 γρ. καπνιστό τυρί
60 γρ. τυρί φέτα
Αλάτι και πιπέρι
Και σουσάμι για την επιφάνεια
mpoyrekia7mpoyrekia8

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση:
Σε μια απλωτή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Όταν γυαλίσει , προσθέτουμε τον κιμά και τον γυροφέρνουμε κι αυτόν στο λάδι για λίγο . Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο τριμμένο , τον μαϊντανό ψιλοκομμένο , τη ντομάτα και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε μισή ώρα. Αν στο τέλος υπέρχουν υγρά στο φαγητό , δυναμώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε μέχρι να στεγνώσει τελείως. Αποσύρουμε από τη φωτιά και όταν κρυώσει αρκετά προσθέτουμε τα τυριά χοντροτριμμένα και το αυγό χτυπημένο και ανακατεύουμε. (Αν δούμε ότι η γέμιση είναι “ντωτή” προσθέτουμε λίγη φρυγανιά τριμμένη.)
Απλώνουμε τα φύλλα στον πάγκο εργασίας και τα κόβουμε κατά μήκος στα τρία ώστε να σχηματίσουμε 3 φαρδιές λωρίδες. Λαδωβουτυρώνουμε την κάθε λωρίδα και τοποθετούμε στο πάνω μέρος μια γεμάτη κουταλιά της σούπας από τη γέμιση . Διπλώνουμε τα πλαϊνά για να μην φύγει η γέμιση κατά το ψήσιμο και ρολάρουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα μπουρεκάκι. Επαναλαμβάνουμε την ιδιά διαδικασία με όλα τα υλικά και σχηματίζουμε 12 μπουρεκάκια. Τα αραδιάζουμε σε ένα καλά λαδωμένο ταψάκι , τα λαδώνουμε κι αυτά καλά , τα ραντίζουμε με λίγο νερό , τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τα ψήνουμε στους 200ο μέχρι να ροδίσουν καλά. Αν χρειαστεί τα γυρίζουμε τα 5 τελευταία λεπτά. 
Σερβίρουμε αμέσως.
Σημ. : -Το καπνιστό τυρί μπορεί να είναι το αγαπημένο Μετσοβόνε ή το καπνιστό τυρί Βερμίου (λίγο πιο άπαχο).
-Μπορούμε επίσης , αν θέλουμε να σωτάρουμε κι ένα πράσο μαζί με το κρεμμύδι και να ψιλοκόψουμε μια κόκκινη πιπεριά .
Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου