Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ


ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ 
ΥΛΙΚΑ 
ΚΑΣΤΑΝΗ ΖΑΧΑΡΗ  160 ΓΡ
ΜΕΛΙ  130 ΓΡ
ΒΟΥΤΥΡΟ ΦΡΕΣΚΟ  60  ΓΡ
ΛΙΓΟ ΑΛΑΤΙ
ΛΙΓΟ ΒΑΝΙΛΙΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΣΕ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΚΟΧΛΑΖΕΙ ( 1 - 2 ΛΕΠΤΑ ΘΕΛΕΙ )
ΑΠΟΣΥΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΠΑΣΙΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΛΕΙ 5 ΚΟΥΠΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ(ΟΤΙ ΣΑΣ ΑΡΈΣΕΙ) ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ. ΦΟΡΜΑΡΟΥΜΕ ΣΕ ΛΑΜΑΡΙΝΑ ΜΕ ΑΝΤΙΚΟΛΙΤΙΚΟ ΧΑΡΤΊ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΆΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΑ. ΑΦΟΥ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΤΙΣ ΚΌΒΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΙΟΝΟΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ

ΥΓ. ΕΑΝ ΒΑΛΟΥΜΕ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΣΥΣΑΜΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ Παστέλι. ΠΡΟΣΘΈΣΤΕ ΑΝ ΘΈΛΕΤΕ ΚΑΙ ΞΗΡΟΎΣ ΚΑΡΠΟΎΣ 


Μελιτζανοσαλατα καπνιστή κλασσική

Μελιτζανοσσλατα

Υλικά
5 μελιτζάνες φλάσκες
2 φρεσκα κρεμμυδακια ψιλοκομμένα ή μισό ξερό κρεμμύδι. 
1 σκελίδα σκόρδο
Λίγο μαιδανο ψιλοκομμένο
Λίγο ξύδι
Μισο λεμονι το χυμό του
Μιση πράσινη πιπεριά κομμένη καρέ
Μιση κόκκινη πιπεριά κομμένη καρέ
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση :
Ψήνουμε τις μελιτζάνες στη σχάρα ή στο φουρνο μέχρι να μαλακώσουν και να καεί ελαφρά η φλούδα τους και να δώσει ωραία μυρωδιά του καπνιστού. 
Αφήνουμε να κρυώσουν και με ένα κουτάλι αφαιρούμε το εσωτερικό της την ψίχα. Βάζουμε σε Ένα σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά υγρά. 
Ψιλοκοβουμε τα λαχανικά προσθέτουμε το λάδι το ξύδι το λεμονι, αλατοπιπερώνουμε, και ανακατεύουμε να αναμιχθούν τα υλικα. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε. 



 

#συνταγολογeιο 

Βραστό χταπόδι σαλάτα


Υλικά
1 χταποδακι ενάμιση με δύο κιλά 
Λίγο κάπαρη 
Ελαιόλαδο 
Ξύδι 
Ρίγανη 
Εκτέλεση 
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι να βράσει με μερικά λαχανικά όπως καρότο, σελερι, 2 σκελίδες σκόρδο.,φύλλα δάφνης, 1 ξερό κρεμμύδι ολόκληρο. Βάζετε ελάχιστο νερό ή και καθόλου γιατί το χταπόδι όταν αρχίσει να βράζει θα βγάλει τα δικά του υγρά. Σιγοβραζετε για 45' με 50 'λεπτά μέχρι να μαλακωσει. Βγαζετε από την κατσαρόλα και αφήνετε να κρυώσει. Ψιλοκόβετε και σερβίρετε με κάπαρη λαδοξυδο και ρίγανη. 
Εναλλακτικα μπορείτε να το ψήσετε και στο φούρνο στους 120 βαθμούς για μία ώρα. 

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Λιαστή ντομάτα (στο φούρνο)


Υλικά 
20 περιπου ντοματινια 
Ελαιόλαδο 
Ρίγανη 
Βασιλικό φρέσκο 
Αλάτι. 
Εκτέλεση 
Αφαιρούμε από τα ντοματινια το κοτσανακι και κόβουμε στη μέση. Απλώνουμε πάνω στη σχάρα του φούρνου πασπαλίζουμε με λίγο ζάχαρη και λίγο αλάτι και ψήνουμε στο φούρνο στους 90 βαθμούς Κελσίου για 3 με 4 ώρες
. Βγάζουμε τα ντοματινια από το φούρνο και τα βάζουμε σε γυάλινο βάζο. Αλατιζουμε προσθέτουμε λίγο ρίγανη και μερικά φυλλα βασιλικό φρέσκα.Ζεσταινουμε λίγο το ελαιόλαδο και το ρίχνουμε στο βάζο να σκεπαστουν οι ντοματες. 
Κλείνουμε στο βάζο.

Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

λαυρακι στη σχάρα

Υλικά
1 λαυρακι ένα κιλό περίπου 
Λαδολέμονο :
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 
2 λεμόνια το χυμό τους 
Εκτέλεση 
Καθαρίζουμε το ψάρι από τα λέπια τα βράγχια την κοιλιά και πλένουμε καλά με μπόλικο νερό 
Στεγνωνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί, και Ανάβουμε φωτιά αν ψήσουμε στα καρβουνα ή το Γκριλ. Αλατιζουμε εσωτερικά του ψαριού και εξωτερικα, με ημιχονδρο αλάτι, και ακουμπαμε στη σχάρα. Για ένα κιλό θα χρειαστεί 20 λεπτά περίπου δέκα για την κάθε πλευρά. Ανακατεύουμε τα υλικά για το λαδολέμονο σε ένα βάζο ή σεικερ περιχυνουμε το ψάρι και σερβίρουμε. 

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ

Υλικά
Μιάμιση κουταλιά της σούπας λευκό ταραμά 
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό 
1 λεμόνι το χυμό του 
4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μόνο η ψίχα ή δύο μικρές πατάτες βρασμενες 
Μισο λίτρο καλαμποκέλαιο 



Εκτέλεση 
Μουλιαζουμε το ψωμί να μαλακώσει και το Στιβουμε καλά. 
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ και χτυπάμε να δυαλυθουν και να αναμιχθούν. Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγα σιγα και το λάδι με σταθερή ροή μέχρι να αρχίσει να πήζει ο ταραμάς και να απορροφά όλο το λάδι. 



Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Κοτόσουπα με ρύζι και λαχανικά

Υλικά
Μισο κοτόπουλο κομμένο 
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
Μισο ματσάκι σέλινο η σελερι
2 καρότα κομμένα 
1 πράσο μόνο το άσπρο 
1/4 πράσινης πιπεριάς 
1 σκελίδα σκόρδο 
Μιση πατάτα 
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
Εκτέλεση 
Βάζουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά σε μια κατσαρόλα να βράσουν για μισή ώρα περίπου μέχρι να βράσει το κοτόπουλο. 
Αφαιρούμε το κοτόπουλο από την Κατσαρόλα και με το ράβδο μπλέντερ μπιμαρουμε τα λαχανικά μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε και ανάλογα νερό εάν χρειάζεται προσθέτουμε μια κούπα ρύζι καρολίνα και σιγοβράζουμε τη σούπα 20 λεπτά περίπου. Μαδαμε το κοτόπουλο αφού κρυώσει το ψιλοκοβουμε και το ρίχνουμε στην κατσαρολά. Στιβουμε και δύο λεμόνια στη σούπα και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 


Γλασσο για χοιρινό steak

Υλικά
2 κ.σ σόγια σως 
2 κ.σ μουστάρδα απαλή 
3 κσ μελι 
4 κ.σ λάδι 
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση 
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ. Γλασαρουμε με το πινέλο μπριζόλες, Πανσέτες κ.λπ..δύο λεπτά πριν να είναι έτοιμο το κρέας απο την καθε πλευρά. 

Μπαρμπουνια φητα στη σχάρα



Υλικά
1 κιλό περίπου φρέσκα μπαρμπουνια να είναι λίγο χοντρά για σχάρα. 

Λαδολέμονο για το σερβίρισμα :
1κουπα ελαιολαδο 
2 λεμόνια το χυμό τους 
Εκτέλεση 
Καθαρίζουμε τα ψάρια προσεκτικα από τα λέπια, αφαιρουμε τα βράγχια με μυτερό μαχαίρι και ανοίγουμε ελαφρα την κοιλιά και Καθαρίζουμε προσεκτικά να μη σπασουμε το ψάρι πλένουμε με άφθονο νερό εσωτερικά και εξωτερικα.

Στεγνωνουμε καλά τα ψάρια με αποροφητικό χαρτί και αλατιζουμε εσωτερικά και εξωτερικα, και ψήνουμε στο γκριλ η σε σχάρα με καρβουνα σε δυνατή φωτιά να έχει καψει πρώτα η σχάρα και μετά ακουμπαμε τα ψάρια. Ψήνουμε 3'λεπτα την κάθε πλευρά γυρίζουμε μόνο μια φορά και αφαιρουμε προσεκτικά. 
να μην μας σπάσουν τα ψάρια. 
Ανακινουμε τα υλικά για το λαδολέμονο σε ένα βάζο περιχύνουμε με αυτό τα ψάρια και σερβίρουμε. 

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Μουστάρδα με μέλι και μυρωδικά

Υλικά
200γρ μουστάρδα απαλή 
2κ.σ μελι 
1 κγ θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
1 κ.γ Δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο 
2 λεμόνια το χυμό τους 
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
Εκτέλεση 
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. 
Συνοδεύουμε με τη σάλτσα ψητά κρεατα κοτόπουλο, μοσχάρι,χοιρινή μπριζόλα στα καρβουνα κ.λπ

Γλασσο για κοτόπουλο


Υλικά
4 κσ. Ελαιόλαδο
1 κ.σ σόγια σως 
2 κ.σ μουστάρδα 
1/2 κ.γ κάρυ
1/2 κ.γ Πάπρικα καπνιστή
1κ.γ μελι φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
Ανακατεύουμε τα υλικά μαζί στο μπλέντερ μέχρι να δέσει το γλάσο. Αλείφουμε με πινέλο την καθε πλευρά δύο λεπτά πριν βγάλουμε το κρέας και αφήνουμε να πάρει ωραίο χρώμα από το γλάσο. 

φαγκρί στη σχάρα με λαδολέμονο

Υλικά
1 τεμ. Ψάρι φαγκρί 1 κιλο περίπου 
Λαδολέμονο :
1φλυτζανι ελαιόλαδο
2 λεμόνια το χυμό τους 
Αλάτι 
Προαιρετικα ένα κ.γ μουστάρδα 
Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα ψάρια,από τα λέπια και τα έντερα από την κοιλιά τους. Πλένουμε καλά.και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας καλά να είναι στεγνά.Αλατίζουμε τις κοιλιές τους εσωτερικά με ημιχονδρο αλάτι και τη ραχη τους Τοποθετούμε τα ψάρια στη σχάρα, αφού πρώτα την έχουμε λαδώσει καλά και έχει καψει. Θέλουμε να καιει η σχάρα για να θωρακιστει το ψάρι και να μην κολλήσει.

Για ψάρια μεγέθους ενός κιλού, θα χρειαστούμε περίπου 15’ για κάθε πλευρά. Ενώ για ψάρια 500 γρ. περίπου 10’, για κάθε πλευρά. Αν δεν έχουμε μεγάλη εμπειρία στη χρήση της ψησταριάς, χρησιμοποιούμε σχάρα χειρός με 2 μέρη, για να μη διαλυθούν τα ψάρια μας.

Για το λαδολέμονο
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βαζάκι και χτυπάμε. Περιχύνουμε στα ζεστά ψάρια και σερβίρουμε με φρέσκια σαλάτα της αρεσκείας μας. 



Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

#συνταγολογeιο //Γαρίδες σε κανταΐφι

Υλικά
1 κιλό γαρίδες Ν0 1
250 γρ φύλλο κανταΐφι
Μαρινάδα 
Υλικά 
10 λεπτές φέτες φρέσκο τζίντζερ 
3 κσ σόγια σως 
3 κσ ελαιόλαδο 
4 φύλα φρέσκο δυόσμο 
Εκτέλεση 
Καθαρίζουμε τις γαρίδες βγάζουμε και τα κεφάλια τους και τις βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με την μαρινάδα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα να μαριναριστουν. Απλώνουμε το φύλλο κανταΐφι στον πάγκο και κόβουμε σε μικρές φούντες και τυλίγουμε με το φύλλο τη γαρίδα. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσει και να τρσγανισει το φύλλο. Σερβίρουμε τις γαρίδες με μαγιονέζα η μαγιονεζα με Κέτσαπ και τσίλι αν προτιμάτε.

Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Ρεβίθια σούπα

Υλικά
Μισο κιλο ρεβίθια 
Λίγο ελαιόλαδο 
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
1 σκελίδα σκόρδο 
Λίγο Δεντρολίβανο φρέσκο 
2 φύλλα Δάφνη 
2 καρότα 
Ι κλαράκι σελερι 
1 ντομάτα φρέσκια ψιλοκομμένη
Λίγο άνηθο 
Λίγο μαιδανο 
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
1 λεμόνι το χυμό του
Λίγο κιμινο 
Εκτέλεση 
Βάζουμε τα ρεβίθια στο νερό αποβραδις με λίγο αλάτι να μουλιασουν. 
Ξεπλένετε και βάζετε να βράσουν μέχρι να χυλωσουν σε μέτρια φωτιά. 


Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Βενιγκρετ με Μπαλσαμικο

Υλικά
1 φλιτζάνι ξύδι Μπαλσαμικο
3 φλιτζάνια ελαιόλαδο 
1 κ.σ μελι 
1 κγ. Μουστάρδα 
1 κ.γ φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένοα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
Εκτέλεση 
Δουλεύουμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ για να έχουμε μια παχύρρευστη και Δεμένη σάλτσα
Νοστιμιστε με τη σάλτσα πράσινες σαλάτες ψητά λαχανικά κ.λ.π 

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Σολομός με βότκα και άνηθο

σολομό με σάλτσα βότκας και άνηθο!

Υλικά για 4 άτομα

  • 4 μεγάλες φέτες σολομού καθαρισμένες, περίπου 200-250 γρ. η κάθε μία
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • χυμό και ξύσμα από μισό λεμόνι
  • 70 ml vodka
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνουμε τις φέτες του σολομού. Σε ένα μεγάλο τηγάνι τις σοτάρουμε με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά έως ότου ροδίσουν εξωτερικά και από τις δύο πλευρές και τις βγάζουμε σε ένα πιάτο. Όσο παραμένουν στο πιάτο μέχρι να ετοιμαστεί η σάλτσα συνεχίζουν να ψήνονται και εσωτερικά, γι’ αυτό μην σας απασχολεί ότι μπορεί να μείνουν ωμοί!

Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, για να αρχίσουμε να κάνουμε τη σάλτσα. Μόλις μαραθεί, προσθέτουμε τη βότκα και με μια ξύλινη σπάτουλα ξύνουμε τον πάτο του σκεύους (εκεί είναι όλη η γεύση). Αφήνουμε τη βότκα να εξατμιστεί και έπειτα προσθέτουμε τον άνηθο, το χυμό και το ξύσμα από το μισό λεμόνι. Τέλος, λίγο πριν βγάλουμε από τη φωτιά προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις δημιουργηθούν οι πρώτες μπουρμπουλήθρες αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε το ψάρι μας με τη σάλτσα.

Με την ίδια σάλτσα περιχύνουμε ζεστές βραστές πατάτες κομμένες σε κομμάτια και φτιάχνουμε την πιο ταιριαστή πατατοσαλάτα για αυτό το πιάτο!

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Αρωματικο αλάτι

ΥΛΙΚΑ 
1 κιλό αλάτι ψιλό 
1/2 κ.γ.πιπέρι μαύρο
1/2 κ.γ ρίγανη
1/2 κ.γ Πάπρικα γλυκιά
1 /2 κ.γ Πάπρικα καπνιστή
1/2 κ.γ κάρυ
1 /2 κ.γ κιμινο
4-5 σπόρους κάρδαμο ολοκληρα
3 ξερά φύλλα δάφνης ψιλοκομμένα 
1/2 κ.γ ξερό Δεντρολίβανο
Ανακατέψτε όλα μαζί και νοστιμηστε τα ψητά σας στο φούρνο και όπωσδηποτε τα ψητά κρεατα στη σχάρα. 

pasta aglio olio peperoncino


Υλικά
1 πακέτο μακαρόνια Νο6
4 σκελίδες σκόρδο 
1 πιπεριά τσίλι 
1φλυτζανι ελαιόλαδο 
2κ.σ ψιλοκομμένα μαιδανο 
1 φλιτζάνι καρύδια χοντρόσπασμένα 
1/2 κ.γ Δεντρολίβανο 
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
Εκτελεση
Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. 
Σέ φαρδύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο το σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες,και το τσίλι ψιλοκομμένα,και σωταρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γυαλίσει το σκόρδο και να βγάλει τα άρωματα του, όχι όμως να καεί. Ρίχνουμε τα μακαρόνια στο τηγάνι αλατοπιπερώνουμε προσθέτουμε και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε 
Σε ένα άλλο τηγάνι σωταρουμε ελαφρά τά καρύδια με το Δεντρολίβανο και πασπαλιζουμε τα ζυμαρικά μας. 

κάπαρη τουρσί

Πρώτον ξεπλενουμε καλά με μπόλικο νερακι την κάπαρη να φύγουν σκόνες κ.λ.π. Σε μπουκάλι πλαστικό νερού του 1,5 λίτρου,  βάζω 2 κουταλιές σούπας χοντρό  αλάτι, την κάπαρη και νερό αφήνοντας κενό 5-6 εκατοστά . Κλείνω και αφήνω για 2 εβδομάδες σε σκιερό μέρος γυριζωντας και ανακινωντας το μπουκάλι τουλάχιστον μια φορά την ημέρα,έτσι λιώνει και το αλάτι και υγρενεται όλη η κάπαρη. Έπειτα φτιαχνω την άρμη 
Για την άρμη:
1,5 κούπα νερό, 
1/2 κούπα ξύδι 
1 κουταλιά σούπας αλάτι. 
Διαδικασία 
Βγάζω την κάπαρη από το μπουκάλι αφού περάσουν οι δυο βδομάδες, και την ξεπλένω με άφθονο νερό. Εν τω μεταξύ η κάπαρη έχει αλλάξει χρώμα και από πράσινος καρπός έχει πάρει το χρώμα του λαδιού. 
Τη μεταφέρω στα βαζάκια. , αφήνωντας ένα κενό 1-2 εκατοστά περίπου. Ανακατεύω τα υλικά της αλμης και γεμιζω τα βάζα και προσέχω να καλυφθεί όλη η κάπαρη. Ακολουθώ την ίδια διαδικασία και με τα καπαροφυλλα. 
Σε 3-4 μέρες είναι έτοιμη για κατανάλωση.