Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

ανθη πασχαλίας γινονται εξαιρετικό λικερ με υπεροχο λιλά χρωμα.. και το εφτιξαν πρωτοι οι Γαλλοι στις ακτές της Μεσογείου..
Λικερ πασχαλίας- συνταγη
1 λιτρο κονιάκ
4 φλυτάζνια λουλούδια απο πασχαλία καλά πλυμενα και στραγγισμένα
1 κιλό ζαχαρη...
2 φλ.νερό
1 λοβό βανίλιας
10 αστεροειδής γλυκάνισους
1 κλωνάρι αρμπαρόριζας.
χυμό απο μισό λεμόνι
κλεινουμε τα ανθη και το ποτο για 2-3 μέρες σε ντουλάπι ΠΡΟΣΟΧΗ.το παρακολουθουμε συνεχεια να βγάλει το χρωμα που θελουμε (αν το αφησουμε περισσοτερες μερες θα γινει καφε.. γιαυτο θελει να τοκοιταζουμε καθε μερα και οταν μας ικανοποιει το χρωμα τοτε το βγαζουμε ).. . μετα απο αυτο το διαστημα φτιαχνουμε ενα σιροπι με το νερό και την ζάχαρη βραζοντας 5 λετπά και το ριχνουμε και αυτο στο βαζο μας.. αφήνουμε 20 μερες ακομα και δοκιμάζουμε την ζάχαρη αν θέλουμε προσθετουμε σιροπι αν ειναι πολυ γλυκό προσθετουμε και αλλο κονιακ.. το αφηνουμε για 10 μέρες ακομα.. αν ειναι καλο τοσουρωνουμε και το προσφέρουμε . καλη επιτυχια
ΡΟΛΟ ΜΕ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑ
ΥΛΙΚΑ
για την ζύμη
...
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
3 φλιτζάνια αλεύρι
για την γέμιση
2 φλιτζάνια κασέρι τριμμένο
10 φέτες ΄παστουρμά ψιλοκομμένο
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας μαυρο σουσάμι
Εκτέλεση
Ανακατεύετε το λάδι , το πορτοκάλι , το μπέικιν . το αλεύρι και ζυμώνετε καλά . Αφήνετε τη ζύμη να μείνει για 30 λεπτά και την ανοιγετε σε δυο ορθογώνια φύλλα
Ανακατεύετε το κασέρι , τον παστουρμά , την ντομάτα , το κρεμμύδι και την μουστάρδα
Απλώνετε την γέμιση στα δύο φύλλα και τα τυλίγετε ρολά .
Τα βάζετε σε λαδωμένο ταψί , τα αλείφετε με το αυγό που έχετε χτυπήσει με λίγο γάλα ή νερό και πασπαλίζετε με μαυρο σούσαμο
Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά περίπου
ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Υλικά:
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις...
1/2 φλ.τσ. χλιαρό νερό για να διαλύσουμε τη μαγιά και επιπλέον 1 φλ.τσ. χλιαρό νερό που θα προσθέσουμε αργότερα
20 γρ. ζάχαρη
1 φακελάκι ξερή μαγιά
15 γρ. αλάτι ( 1 κ.σ.)
5 κ.σ. ελαιόλαδο
μπόλικο σουσάμι για την επικάλυψη

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπόλ τη μαγιά και τη διαλύουμε με το 1/2 φλ.τσ. χλιαρό νερό. Σκεπάζουμε το μπόλ με μια πετσέτα και αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου ώστε να δράσει η μαγιά.
Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Ανοίγουμε μια γούβα στο κέντρο και προσθέτουμε τη μαγιά που έχουμε διαλύσει στο νερό, το λάδι και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για περίπου 20 λεπτά ακόμη.
Στη συνέχεια σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.
Αφαιρούμε την πετσέτα και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ξεφουσκώσουμε τη ζύμη. Κόβουμε τη ζύμη σε 15 μπαλίτσες. Πλάθουμε κάθε μπαλίτσα σε κορδόνι 30-40 εκ. το κλείνουμε ώστε να γίνει στρογγυλό.
Γεμίζουμε μια λεκάνη με νερό και βάζουμε το σουσάμι σε μια δεύτερη λεκάνη.
Περνάμε το κάθε κουλούρι από το νερό και έπειτα από το σουσάμι ώστε να καλυφθεί πλήρως και από τις 2 πλευρές του.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί μας και τοποθετούμε εκεί τα κουλούρια μας. Τα αφήνουμε για 20-30 λεπτά ώστε να φουσκώσουν.
Ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει καλά στους 200 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά
Δείτε περισσότερα

Μοσχάρι κρασάτο με μανιτάρια και πουρέ

ΥλικάΜοσχάρι κρασάτο με μανιτάρια και πουρέ

  • μοσχαρίσιο κρέας:1 κιλό κότσι, κομμένο σε μερίδες
  • κρεμμύδια στιφάδου: 4 κομμένα στη μέση
  • κόκκινο κρασί: 1/2 μπουκάλι
  • ντοματοπολτός: 3-4 κουταλιές, συμπυκνωμένος
  • σκόρδο: 1-2 σκελίδες, ψιλοκομμένες
  • αλάτι: όσο θέλετε
  • πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
  • μαϊντανός: 2 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
  • ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι
  • μανιτάρια: 250 γρ.
  • πουρές πατάτας: έτοιμος ή σπιτικός, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Αλατοπιπερώνετε το κρέας. Πλένετε γρήγορα τα μανιτάρια, τα σκουπίζετε και κόβετε τα πόδια τους. Ζεσταίνετε το λάδι και ροδίζετε τις μερίδες του κρέατος από όλες τις πλευρές.
  2. Βγάζετε το κρέας με τρυπητή κουτάλα και ρίχνετε στο ίδιο λάδι τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια. Τα σοτάρετε και αυτά.
  3. Ψιλοκόβετε το σκόρδο και το σκορπίζετε μέσα στην κατσαρόλα. Σβήνετε με το κόκκινο κρασί και προσθέτετε τον ντοματοπολτό και αλατοπίπερο. Σιγοβράζετε για 1 ώρα και 30’ μέχρις ότου εξατμισθεί το κρασί και μείνει μια πλούσια σάλτσα.
  4. Σερβίρετε το κρέας με πουρέ πατάτας και πασπαλίζετε προαιρετικά με μαϊντανό.
εκμεκ κανταιφι
Αποτέλεσμα εικόνας για εκμεκ


Εκμέκ Κανταΐφι Τούρτα


Υλικά για ένα ταψάκι 26εκ.
Για τη βάση του γλυκού
  • 250γρ. κανταΐφι
  • 80γρ. βούτυρο
  • 100γρ. αμύγδαλα ή ψίχα από φιστίκια Αιγίνης χοντροκοπανισμένα
  • 1 φρυγανιά μικρή κοπανισμένη μαζί με τα αμύγδαλα
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
Για το σιρόπι
  • 1 ½ φλιτζάνι νερό
  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • Χυμό ½ λεμόνι
  • ½ ξυλάκι κανέλας
Για την κρέμα και την επικάλυψη
  • 500ml γάλα
  • 75γρ. ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 50γρ. κορν φλάουρ
  • 3 καψουλάκια βανιλίνη
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
  • 350ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση 
  1. Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: βάζετε το νερό μαζί με τη ζάχαρη, τη φλούδα από το μισό λεμόνι και την κανέλα σε κατσαρολάκι πάνω σε δυνατή φωτιά. Στην αρχή ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και όταν πάρει βράση, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά.
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC και αφρατεύετε το κανταΐφι ξαίνοντάς το με τα δυο χέρια. Απλώνετε σε ένα ταψάκι διαστάσεως 26εκ. κατά προτίμηση με αποσπώμενο πάτο. Ανακατεύετε το κοπανισμένο αμύγδαλα ή τα φιστίκια με τη ζάχαρη και την κανέλα και πασπαλίζετε το κανταΐφι με τα ¾ της ποσότητας. Αφήνετε το υπόλοιπο για τη διακόσμηση. Απλώνετε από πάνω το υπόλοιπο κανταΐφι αφρατεύοντάς το επίσης.
  3. Τέλος σκορπίζετε ομοιόμορφα το βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια και βάζετε το ταψάκι στο φούρνο. Ψήνετε για 35 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα.
  4. Στο μεταξύ ετοιμάζετε την κρέμα: Βάζετε το γάλα σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά μαζί με τις 2 βανίλιες. Χτυπάτε σε μπολ με τον αβγοδάρτη τα αβγά με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτετε λίγο από το γάλα της κατσαρόλας να αραιώσει και ρίχνετε όλο μαζί το μείγμα στο υπόλοιπο γάλα.
  5. Ανακατεύετε ζωηρά και διαρκώς με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Την τραβάτε από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε ζωηρά με το σύρμα να ομογενοποιηθεί και να γίνει λεία. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει.
  6. Ξεφουρνίζετε το κανταΐφι και μετά από 2-3 λεπτά το σιροπιάζετε ρίχνοντας το σιρόπι κουταλιά κουταλιά για να πάει παντού. Αφού κρυώσει το κανταΐφι στρώνετε πάνω του ομοιόμορφα την κρέμα.
  7. Τέλος χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί μαζί με 1 καψουλάκι βανίλιας ακόμα και στρώνετε τη σαντιγί πάνω από την κρέμα. Πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα που κρατήσατε στην άκρη και αφήνετε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.
  8. Αφαιρείτε το τσέρκι του ταψιού προσεκτικά, μεταφέρετε το γλυκό σε πιατέλα, τραβάτε και τον πάτο του ταψιού προσεκτικά συγκρατώντας το γλυκό με μεγάλη σπάτουλα και το σερβίρετε αμέσως
ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
200 γρ πένες ...
4 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κρεμμύδι τριμμένο
1/2 φλιτζάνι μανιτάρια ψιλοκομμένα
4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
2 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
1 ντομάτα τριμμένη
5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
2 φλιτζάνια φέτα τριμμένη
1 φλιτζάνι τυρί γκούντα τρμμένο
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
2 αυγά
αλάτι , πιπέρι
βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση
Βράζετε τις πένες σε αλατισμένο νερό και τις στραγγιζετε.
Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι , τα μανιτάρια , το μπέικον το ζαμπόν να μαραθούν και ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα , τις λιαστές ανακατευετε 1-2 λεπτά και αποσύρετε απο την φωτιά
Ανακατεύετε τις πένες με την σάλτσα ,τα τυριά και την μισή κρέμα γάλακτος
Βουτυρώνετε ένα ταψί και απλώνετε κάτω πέντε φύλλα αλλειμένα με βούτυρο
Ρίχνετε τα μακαρόνια , σκεπάζετε με άλλα 4 βουτυρώμένα φύλλα και χαράζετε την πίτα .Χτυπάτε τα αυγά με την άλλη μισή κρέμα γάλακτος και περιχύνετε την πίτα .
Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά περίπου

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΑΤΟΛΊΤΙΚΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΌ ΚΟΤΌΠΟΥΛΟ
ΥΛΙΚΑ:
4 μέρ.κοτόπουλο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμενο
2 σκελιδες σκόρδο ψιλοκομμενες
1 πράσινη πιπεριά κομμένη λουριδες
1 κόκκινη πιπερια κομμένη λουριδες
1 κόκκινη πιπερια καυτερή ψιλοκομμενη
1 κολοκυθακι κομμένο σε κύβους
1 ντομάτα σε κύβους
1/2 κ.γ.σπόρους κύμινο
1/2 κ.γ.καρυ
1/2 κ.γ.κουρκουμα
1 ξύλο κανέλα
2-3 καρφιά γαρύφαλλο
1 φύλλο δάφνης
αλάτι+πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο
Ζεστό κρασί, με μπαχαρικά, πορτοκάλι και μέλι

Υλικά

Ζεστό κρασί, με μπαχαρικά, πορτοκάλι και μέλι
  • 500 ml γλυκό κόκκινο κρασί
  • 50 γρ. μέλι
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 3 ξυλάκια κανέλας
  • 4 γαρίφαλα
  • πορτοκάλι κομμένο σε φέτες

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα βράζετε το κρασί με το χυμό πορτοκαλιού, τα ξύλα κανέλας και τα γαρίφαλα για 5'-6' περίπου. Στη συνέχεια προσθέτετε το μέλι, ανακατεύετε και βράζετε για 5' ακόμα.
  2. Σουρώνετε το κρασί από τα μπαχαρικά και το σερβίρετε ζεστό σε κούπες προσθέτοντας από μία φέτα πορτοκάλι στην κάθε μία.  

Σάλτσα bbq*
Για να κάνεις μια καλή bbq σάλτσα και να σου μείνει και για άλλα μαγειρέματα, θα χρειαστείς:
5 κύβους κοτόπουλου
500 ml ζεστό νερό
80 γρ. ζάχαρη καστανή
80 ml ξύδι
200 γρ. κέτσαπ
20 γρ. worcesteshire sauce
10 ml σπορέλαιο
10 ml ταμπάσκο
5 γρ. πάπρικα
1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
40 ml σάλτσα σόγιας
Η διαδικασία είναι απλή.
Για να σας βγεί δεμμένη η σάλτσα σας, ξεκινήστε από την ζάχαρη και δημιουργήστε μια ξανθιά καραμέλα. Προσθέστε σιγά σιγά το ξύδι και ανακατέψτε μέχρι να γίνουν ένα. Προσθέστε τους κύβους κότας και το ζεστό νερό. Ανακατεύετε και παράλληλα προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αποσύρετε από την φωτιά και αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Η συνταγή για την bbq sauce, είναι από τον γνωστό σε όλους chef, Γιάννη Λουκάκο.
Γλυκό κουταλιού κυδώνι

Υλικά:
2 κιλά κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα στο χέρι σε σπιρτόξυλα
2 κιλά ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
φλούδα από 1 λεμόνι
χυμό από 1 λεμόνι
2 βανίλιες
2 κ.σούπας γλυκόζη

Εκτέλεση:
-Τοποθετούμε τα σπιρτόξυλα κυδωνιού σε κατσαρόλα και καλύπτουμε με την ζάχαρη. Αφήνουμε όλο το βράδυ για να βγάλουν όσα υγρά έχουν.
-Την επόμενη ημέρα, δίνουμε μια βράση στα κυδώνια με τη ζάχαρη. Σκοπός μας είναι να φτιάξουμε ένα καλό σιρόπι για το γλυκό μας και τα κυδώνια να κρατήσουν το πορτοκαλί καραμελένιο χρώμα.
-Προσθέτουμε τη φλούδα λεμονιού(να προσπαθήσουμε να μην έχουμε πάρει πολύ από το άσπρο της φλούδας για να μην πικρύσει), την κανέλα και τις βανίλιες.
-Μετά από 45 λεπτά, προσθέτουμε την γλυκόζη και τον χυμό λεμονιού.
-Βράζουμε σε μέτρια φωτιά και μέχρι το σιρόπι να «στέκεται» στο νύχι.

Καλά θα είναι να χρησιμοποιούμε κουτάλες οργανικές ή ξύλινες στα γλυκά κουταλιού, αλλά και γενικότερα στην κουζίνα μας.
gluko-kudwni-02

Κοτόπουλο με σάλτσα πορτοκαλιού!

Υλικά για 2-4 άτομα

- 1 μέτριο κοτόπουλο
- 1 μεγάλο πορτοκάλι σε φέτες
- Χυμός από τρία πορτοκάλια
- Χυμός από μισό λεμόνι
- 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι

Εκτέλεση
  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Στη συνέχεια σοτάρουμε το κοτόπουλο, το οποίο έχουμε κόψει σε μερίδες.
  2. Το αφήνουμε να ροδίσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά.
  3. Σβήνουμε με το χυμό των πορτοκαλιών και το λεμόνι. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μισό φλιτζάνι νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει. Μετά από 20 λεπτά ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις φέτες του πορτοκαλιού, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για άλλα 15 λεπτά. Γαρνίρουμε με ρύζι ή πατάτες και φέτες πορτοκαλιού

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015




Μπιφτέκια κοτόπουλου

Υλικά

  • 1 κιλό κιμά περίπου από 2 στήθη κοτόπουλου (ζητάτε απ' το χασάπη να σας τα κόψει)
  • 1-2 πράσινες πιπεριές
  • 1 μεγάλλο ξερό κρεμμύδι ή δύο μικρά
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2/3 φλιτζανιού τριμένη φρυγανιά
  • 1 καλή χούφτα φρέσκος μαϊντανός
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ρίχνετε στο μπλέντερ ή το μούλτι το κρεμμύδι, την πιπεριά, το σκόρδο και το ελαιόλαδο και τα πολτοποιείτε όλα μαζί. Ανακατεύετε το μείγμα κρεμμυδιού-μυρωδικών με τον κιμά κοτόπουλου, προσθέτετε τη φρυγανιά, τα αυγά και αλατοπίπερο και ζυμώνετε το μείγμα πολύ καλά.
  2. Πλάθετε το μείγμα σε μπεφτέκια ή κεφτεδάκια (ανάλογα το μέγεθος θα βγάλετε 12-14 έως 18-20). Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί του φούρνου και ψήνετε τα μπιφτέκια στο γκριλ για 22'-24' στους 180°-200° C, μέχρι να ρο δίσουν. Σερβίρετε με πατατούλες βραστές και δροσερή σαλάτα.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Η τέλεια μπουγάτσα               

Υλικά:
  • 1 πακέτο (450 γρ.)
  • φύλλο Πολίτικο για γλυκα
  • 150 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • 1&1/2 φρέσκο γάλα
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 αλάτι αλάτι
  • 2 βανίλιες
  • 2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • Για την επικάλυψη: κανέλα σκόνη και ζάχαρη άχνη
Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα µε τη ζάχαρη να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το αλάτι, τις βανίλιες και το σιμιγδάλι  και ανακατεύουμε µε σύρμα μέχρι να βράσει και να δέσει η κρέμα. Μόλις πήξει τη βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε να λιώσει καλά. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά.
Βουτυρώνουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα 34 ή 36 εκ. Στρώνουμε ακτινωτά (να περισσεύει πολύ φύλλο έξω) 9 φύλλα ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα µε λίγο λιωμένο βούτυρο. Αδειάζουμε την κρύα κρέμα σε λεπτή στρώση. Γυρίζουμε προς τα τα φύλλα που εξέχουν, πάνω στην κρέμα. Καλύπτουμε µε τα υπόλοιπα βουτυρώνοντας τα καλά µε το πινέλο. Μπήγουμε τα περισσεύματα μέσα στο ταψί µε σπάτουλα, όπως στο γαλακτομπούρεκο.Ψήνουμε την μπουγάτσα στους 200°C για 25΄-30΄, να ροδίσει καλά το φύλλο. Κόβουμε σε κομματάκια και πασπαλίζουμε µε κανελα. περισσεύματ γαλακτομπούρεκο.Ψήνουμε την μπουγάτσα στους 200°C για 25΄-30΄, να ροδίσει καλά το φύλλο. Κόβουμε σε κοματια και πασπαλιζουμε κανελοζάχαρη.
ΙΤΑΛΙΚΗ “TORTA DI ANTHOTYRO E SIMIGDALI”


Μην κυττάτε τον μπερδεμένο ΕλληνοΙταλικό τίτλο, η συνταγή είναι Ιταλική 100% με original τίτλο "Torta di ricotta e semolino".  Θυμίζει τις Ζακυνθινές φριτούρες αλλά χωρίς όλη αυτή τη λαδίλα της φριτούρας...  Πάρτε ένα καλό κρητικό η άλλο ανθότυρο, φρέσκο. Είναι πολύ καλύτερο απο την Ιταλική ricotta που έχει η original συνταγή.  Αυτό είναι ένα light γλυκό που τρώγεται όλες τις ώρες, γρήγορο να φτιαχτεί και νόστιμο.


600 γρ.  γάλα
300 γρ.   ανθότυρο
150 γρ.  ζάχαρη
120 γρ.  σμιγδάλι
2  αυγά
1 κυλινδράκι βανίλιας
φλούδες λεμονιού


Σε μία μέτρια κατσαρόλα βράζετε το γάλα με τη ζάχαρη ανακατεύοντας που και που. Προσθέστε 3 κομμάτια φλούδας απο ένα φρέσκο μυρωδάτο λεμόνι (όχι κερωμένο) και τη βανίλια. Αν βάλετε μάλιστα αντί για την κρυσταλλική τα σποράκια από ένα φασόλι φυσικής βανίλιας, ακόμα (πολύ) καλύτερα.
Προσθέτετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε με μιά ξύλινη κουτάλα γρήγορα για 3-4 λεπτά ώσπου να αρχίσει το μείγμα να πήζει. Τραβήξατε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Προσθέστε τώρα και το ανθότυρο ελαφρά τριμμένο σε κομμάτια και αφού ανακατευτεί καλά προσθέστε και τα δύο αυγά τα οποία καλύτερα να τα έχετε από πριν χτυπήσει σε ένα μπολάκι.
Ανάψτε τον φούρνο στους 170 - 180 βαθμούς. Πάρτε ένα ταψί διαμέτρου 22εκ και αλείψτε το με φρέσκο βούτυρο και περάστε το παντού με σιμιγδάλι. Αδειάστε μέσα το μείγμα και ισιώστε το από πάνω.   Ψήστε για 45-50 λεπτά.
Όταν κρυώσει το γλυκό βγάλτε το σε μία πιατέλα. Φτιάξτε ένα μείγμα από ξύσμα φλούδας λεμονιού με ζάχαρη και σκεπάστε το με τα δάκτυλα σας να πάει παντού το μείγμα Αν θέλετε, για καλύτερη εμφάνιση ρίξτε και λίγη άχνη. Αν δεν θέλετε πολύ λεμονάτη γεύση παραλείψτε το ξύσμα με την ζάχαρη και βάλτε ίσως μόνο λίγη άχνη στο τέλος.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Φωτογραφία της Stavroula Aifanth.
                     ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ
(ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 20 ΚΟΜΑΤΙΑ)
ΥΛΙΚΑ...
8 ΑΥΓΑ
1,5 ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΤΣΑΓΙΟΥ ΖΑΧΑΡΗ
1 -- -- ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ
1.5 -- -- ΑΛΕΡΙ ΑΛΑΤΙΝΗ

1 ΜΠΕΙΚΙΝ ΠΑΟΥΝΤΕΡ
1 ΑΛΣΑ ΤΟΠ ΣΑΝΤΙΓΗ
ΨΗΝΩ 200 ΒΑΘΜΟΥΣ ΕΠΊ ΜΙΣΗ ΩΡΑ
ΣΙΡΟΠΙ
ΣΙΡΟΠΙ
2.5 ΠΟΤΗΡΙΑ ΖΑΧΑΡΗ
2.5 -- ΝΕΡΟ
ΒΑΝΙΛΙΕΣ
ΞΥΣΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάω καλά τα αυγά με την ζάχαρη να ασπρίσουν μετά όλα τα υπολοιπα απαλά απαλά ψήνω σε φορμάκια σανιτας καλά βουτυρωμένα και αλευρωμενα και βαζω την μισή ποσότητα γιατί θα φουσκώσουν για μισή ώρα μεχρι να ψηθουν τα σιροπιάζω ένα ένα τα αφήνω να κρυώσουν και μετα τα κόβω και βάζω σαντυγη και κερασάκια.
Δείτε περισσότερα
Φωτογραφία της Stavroula Aifanth.

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015


ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΜΕ ΦΕΤΑ & ΕΛΙΕΣ

ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΜΕ ΦΕΤΑ & ΕΛΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κούπα γλυκό τραχανά
  • 500 γρ. χυμός  ντομάτας
  • 2 ντομάτες τριμμένες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομ.
  • 150 γρ. φέτα τριμμένη
  • 2-3 κ.σ. μαύρες ελιές ροδέλα
  • 500 ml ζωμό κότας
  • φύλλα δυόσμου για το γαρνίρισμα ή μαντζουράνας ή ρίγανης
  • αλάτι - πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε το ελαιόλαδο. Ρίχνετε το κρεμμύδι και σωτάρετε για 5΄ μέχρι να μαλακώσει. Βάζετε το ζωμό, την ντομάτα πασάτα, τη φρέσκια ντομάτα και τον τραχανά και ανακατεύετε καλά. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 15΄ χωρίς να σκεπάσετε την κατσαρόλα. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Όταν ο τραχανάς χυλώσει ελαφρά σερβίρετε με λίγη τριμμένη φέτα και μερικές ροδέλες ελιάς.
ΣΗΜ.: Μπορείτε να ρίξετε την τριμμένη φέτα και τις ροδέλες ελιάς λίγο πριν αποσύρετε τη σούπα από την φωτιά. Αφήστε 1΄-2΄, ανακατέψτε καλά και σερβίρετε τη σούπα καυτή.

Σούπα minestrone
Μπορείτε να μειώσετε, να προσθέσετε ή να αυξήσετε όποιο υλικό επιθυμείτε.

Το πόσο πηχτή ή αραιή θα τη γευτείτε, είναι επίσης στο χέρι σας… το μυστικό είναι στο «soffrito» ή στο τσιγάρισμα, που θέλει υπομονή για να μην καούν τα υλικά, αλλά να μαραθούν και να απελευθερώσουν τα αρώματά τους .

3 μέτρια κρεμμύδια

4 κλωνάρια σέλινο

2 μεγάλα καρότα

½ πιπεριά

2 κολοκυθάκια

2 πατάτες

1 φλιτζ αρακά καταψυγμένο

1 φλιτζ καταψυγμένα πράσινα φασόλια

1 πράσο

5 σκελίδες σκόρδο

1 κουτί ντομάτα ψιλοκομμένη

1 κουτάλα σούπας πελτέ

Πάπρικα, πιπέρια, αλάτι, φύλλο βάγιας, ρίγανη ή βασιλικό

Ζωμός βιολογικός (ή σπιτικός)

Παρμεζάνα

Λάδι

Καλό κρασί

1/2 φλυτζ μακαρονάκι ψιλοκομμένο ή κριθαράκι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 

-όλα τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσουμε (εκτός από τον αρακά) πρέπει να τα ψιλοκόψουμε σε μικρά κομματάκια-φέτες ή κύβους - αυτό είναι και το πιο χρονοβόρο κομμάτι της συνταγής

-ρίχνουμε το λάδι σε βαθειά κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, τσιγαρίζουμε πρώτα τα φρέσκα λαχανικά, το σκόρδο και τα μπαχαρικά μέχρι να μαραθούν (10 λεπτά περίπου) ανακατεύοντας συνέχεια

-ρίχνουμε τα κατεψυγμένα υλικά και ανακατεύουμε να μαραθούν και αυτά

-προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε

-σβήνουμε με ένα σφηνάκι κρασιού και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και τον ζωμό

-ρίχνουμε νερό να σκεπαστούν τα υλικά και σιγοβράζουμε για ½ ώρα, προσθέτοντας νερό εάν χρειαστεί

-ρίχνουμε το μακαρονάκι και βράζουμε για δέκα λεπτά ακόμη

-αποσύρουμε και σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα, φρέσκο πέστο βασιλικού, χωριάτικο ψωμί και καλό κρασί

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

-ψιλοκόβουμε 200 – 250 γρ. καπνιστό ζαμπόν σε κύβους και τσιγαρίζουμε μαζί με τα λαχανικά

-μπρόκολο, σπανάκι, σέσκουλα, σελινόριζα, κολοκυθάκια, σπαράγγια, μαραθόριζα, κουνουπίδι είναι μόνο μερικά υλικά που μπορείτε να προσθέσετε

-το μυστικό στην minestrone είναι να ρίξετε την «κόρα» ή το σκληρό κομμάτι της παρμεζάνας στο βράσιμο. Αυτό μετά το αφαιρείτε, πριν το σερβίρετε

-μερικοί, στύβουν και λίγο λεμόνι στο πιάτο τους…

ΠΗΓΗ 
Ταλιατέλες με σολομό και κρέμα

ΥλικάΤαλιατέλες με σολομό και κρέμα

  • 500 γρ. σπιτικές ταλιατέλες
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 250 γρ. καπνιστός σολομός κομμένος σε λωρίδες
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βράζετε τα ζυμαρικά al dente και τα στραγγίζετε. Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνετε με τη βότκα ή το κρασί και βράζετε μέχρις ότου εξατμιστούν τα υγρά.
  2. Ρίχνετε κατόπιν το μισό σολομό και ανακατεύετε 1΄-2΄. Πασπαλίζετε με λίγο αλάτι, αρκετό πιπέρι και τον άνηθο. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και τη βράζετε 3΄ μέχρι να δέσει.
  3. Αναμειγνύετε τα ζυμαρικά με την κρέμα γάλακτος και τον υπόλοιπο καπνιστό σολομό. Πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε αμέσως

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

σοκολατένιο κέικ με γλάσοΦωτογραφία της Nadina Stefo.
Δοκιμάστε το- απλά πεντανόστιμο!
Υλικά για το κέικ
...
3/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι νερό
1 φλυτζάνι φυσικό χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 ½ φλυτζάνι καστανή ζάχαρη
2 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. σόδα
1 φλυτζάνι κακάο
3 ¼ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το γλάσο
3 κ.σ. πετιμέζι
2 κ.σ. λάδι καρύδας
2 -3 κ.σ. κακάο άγλυκο
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι το λάδι μας (εγώ έβαλα αραβοσιτέλαιο) με το χυμό μας και τη ζάχαρη.Χτυπάμε για λίγο σε σιγανή ένταση τα υλικά μας με το μίξερ χειρός.Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό μας, το baking τη σόδα μας και το κακάο συνεχίζοντας το χτύπημα.
Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι μας και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομειογενές το μείγμα μας.Λαδώνουμε μια μικρή μακρόστενη φόρμα για κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο μας).Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Στο μεταξύ φτιάχνουμε το γλάσσο μας ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά μας.Όταν το κέικ μας κρυώσει καλά περιχύνουμε με το γλάσο μας.
Σας μιλάω ειλικρινά ότι είναι υπέροχο, να το δοκιμάσετε,εγώ δεν ξαναφτιάχνω κέικ σοκολάτας με βούτυρο και αυγά.
Τέλος να σας αναφέρω ότι στο γλάσο έβαλα σιρόπι αγαύης (αγαπημένο)
 


Τρίγωνα Πανοράματος
Δυσκολία: μέτριο
  • ΥλικάΤρίγωνα Πανοράματος

    • Φύλλα κρούστας για γλυκά: 1 συσκευασία (450 γρ.)
    • βούτυρο φρέσκο: 1 φλιτζάνι για το άλειμμα
    • κρέμα ζαχαροπλαστικής έτοιμη ή σπιτική: 1 δόση
    • Για το σιρόπι
    • ζάχαρη: 2 φλιτζάνια
    • νερό: 1 1/4 φλιτζάνι
    • γλυκόζη: 2 κουταλιές της σούπας
    • χυμό λεμονιού: 1 κουταλιά της σούπας
    • φλούδα λεμονιού: 1/2
    • κανέλα: 1 ξυλάκι

    Εκτέλεση

    1. Παίρνετε ένα - ένα τα φύλλα κρούστας (η κοντή πλευρά να "κοιτάει" προς τα εσάς) τα αλείφετε με βούτυρο  λιωμένο πολύ καλά και τα διπλώνετε στη μέση. Βουτυρώνετε την επάνω επιφάνεια κάθε φύλλου και ξαναδιπλώνετε, ώστε να αποκτήσετε μια στενή λωρίδα λωρίδα. Βουτυρώνετε πάλι από πάνω και αυτή τη φορά τυλίγετε σε τρίγωνο όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να τελειώσει η λωρίδα ζύμης. Προσέξτε να μην το πιέζετε για να μείνει αφράτο. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. 
    2. Τοποθετείτε τα τρίγωνα σε κάποια απόσταση το ένα από το άλλο σε ταψί αφού το βουτυρώσετε και αυτό καλά και τα ψήνετε στους 220°C στην αρχή μέχρι να φουσκώσουν και κατόπιν στους 200° C, μέχρι να πάρουν ρόδινο χρώμα. 
    3. Όταν ψηθούν τα τρίγωνα και αφού κρυώσουν, με μαχαιράκι κόβετε στη μια πλευρά και αφαιρείτε αρκετό φύλλο από το εσωτερικό τους ώστε να δημιουργηθεί η θήκη όπου θα βάλετε την κρέμα.
    4. Στο μεταξύ βράζετε τα υλικά για το σιρόπι για 5'-6'. Αφαιρείτε τη φλούδα και την κανέλα. Βυθίζετε τα τρίγωνα στο καυτό σιρόπι γυρίζοντάς τα όλα από όλες τις πλευρές τους για να απορροφήσουν καλά το σιρόπι και όσο περισσέψει το περιχύνετε από πάνω. Τα αφήνετε αρκετές ώρες για να απορροφήσουν όλο το σιρόπι. 
    5. Ετοιμάζετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής (βλέπε βασική συνταγή). Γεμίζετε τα τρίγωνα με την κρέμα ζαχαροπλαστικής - αν θέλετε χρησιμοποείτε κορνέ- και τα σερβίρετε. 
    Μπάρμπεκιου Σως
    1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας ( ή βούτυρο αν δε σε ενδιαφέρουν οι θερμίδες)
  • 1 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκκομένο
  • 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
     
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα (αν έχεις σκόνη ακόμα καλύτερα)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό
  • 2 κουταλιές της σούπας σκόνη τσίλι
  • 1 κονσέρβα πάστα ντομάτας
  • 1 1/2 φλιτζάνια σπιτικό ζωμό κοτόπουλου (ή μοσχάρι ή λαχανικών)
  • 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
  • 1 / 2-1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη στέβιας (ή γλυκαντική ουσία της επιλογής
  • Πως την κάνεις:
  • Ζεσταίνεις το βούτυρο / λάδι καρύδας σε κατσαρόλα και σοτάρεις το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.

    2.  Προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήνεις να πάρουν βράση 

    3. Χαμηλώνεις την φωτιά, σκεπάζεις την κατσαρόλα και αφήνεις να σιγοβράσει για 20 λεπτ

    Αυτό είναι! Αποθήκευσε την σε βάζο στο ψυγείο! Δοκιμαστικά αντέχει 1 βδομάδα!
  • Polpo al vino-saporigreci
     χταπόδι κρασάτο
    Το χταπόδι κρασάτο είναι ένα τυπικό πιάτο της Κρήτης. Η συνταγή που σας δίνω σήμερα είναι αυτή που ετοίμαζε η μητέρα μου.
    Ένα απλό και εύκολο πιάτο, αλλά πολύ νόστιμο. Μπορείτε να συνοδεύσετε αυτό το πιάτο με πατάτες βραστές.

    Χρόνος μαγειρέματος : 1 ώρα και 1 / 2-2 ώρες
    Μερίδες : 4

    Υλικά

    • 1 κιλό χταπόδι
    • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
    • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
    • 1 κρεμμύδι
    • ρίγανη
    • αλάτι, πιπέρι

    Διαδικασία

    Το χταπόδι κρασάτο είναι ένα εύκολο πιάτο, χρειάζεται μόνο χρόνο, για να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά.
    Πρώτα απ’όλα καθαρίστε το χταπόδι, κάνοντας μια τομή στη βάση του κεφαλιού και αφαιρώντας το περιεχόμένο του. Βγάλτε τα μάτια και κάθε σκληρό μέρος. Κόψτε τα πλοκάμια και το κεφάλι σε μικρά κομμάτια. Πλύντε και στραγγίστε τα κομμάτια του χταποδιού.
    Βάλτε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Αυξήστε  βαθμιαία  τη φλόγα, ανακατεύοντας κάθε λίγο και περιμένετε μέχρι το χταπόδι να αρχίσει να βγάζει το υγρό του, παίρνοντας ένα κοκκινωπό χρώμα.
    Ρίξτε το κρασί στην κατσαρόλα, αφήστε να πάρει βράση και έπειτα χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και μαγειρέψτε το χταπόδι για 1 ώρα και 1 / 2-2 ώρες, πάντα σε χαμηλή φωτιά.
    Το χταπόδι είναι έτοιμο όταν  είναι τρυφερό. Προσθέστε το αλάτι μετά από περίπου 1 ώρα, όταν δείτε ότι το το χταπόδι ελαττώθηκε σε όγκο. Αν το αλατίσετε νωρίτερα θα γίνει αλμυρό, επειδή ο όγκος του χταποδιού μειώνεται πολύ με το μαγείρεμα.
    Αν κατά το μαγείρεμα το υγρό μειωθεί μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο κρασί.
    Όταν το χταπόδι είναι έτοιμο, βάλτε από πάνω λίγο ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ρίγανη και λίγο πιπέρι.
    Μπορείτε να σερβίρετε το χταπόδι κρασάτο ζεστό, αλλά και κρύο

    Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

    ΜΠΑΤΖΙΝΑ (ΠΑΡΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΙΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ)


    ΥΛΙΚΑ
    -1 ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΜΕΓΑΛΟ
    -1 ΚΟΦΤΟ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΖΑΧΑΡΗ
    -1 ΚΟΦΤΟ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΑΛΑΤΙ
    -ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ 400γρ
    -1 ΚΟΥΠΑ ΛΑΔΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
    -ΑΛΕΥΡΙ
    -1 ΠΟΤΗΡΙ ΝΕΡΟ
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    -κοβουμε το κολοκυθι στην μεση και το ξυνουμε με να κουταλι μονο την ψυχα απο μεσα(εχουμε αφαιρεσει τα σπορια)το βαζουμε σε ενα μπολ ριχνουμε το αλατι και την ζαχαρη και τα τριβουμε μετα ριχνουμε το τυρι τριμμενο και το νερο,αλευρι βαζουμε οσο παρει να γινει μια μαλακη ζυμη,ριχνουμε το λαδι οχι ολο λιγο παραπανω απο το μισο και τα ανακακευουμε ολα μαζι(εχουμε λαδωσει το ταψι της κουζινας)και το τοποθετουμε με τα δαχτυλα κανοντας τρυπες στην ζυμη ριχνουμε απο πανω το υπολοιπο λαδι και λιγο τυρι που εχουμε τριψει με τα χερια !ψηνουμε στους 220 βαθμους για μια ωρα αναλογα με τον φουρνο και καλη σας ορεξη φιλες μου και φιλοι

    ΚΟΤΟΠΙΤΑΚΙΑ

    ΚΟΤΟΠΙΤΑΚΙΑ



    Υλικά:
    1/2 κιλό στήθος από κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια
    2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    300 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας
    300 γρ. φέτα θρυμματισμένη
    αλάτι
    πιπέρι
    λάδι για το σοτάρισμα
    1 πακέτο σφολιάτα που έχουμε αποψύξει



    Εκτέλεση:
    Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε λάδι που έχουμε αφήσει να κάψει μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 5 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν τα κομμάτια του κοτόπουλου.
    Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το τυρί  και τη φέτα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μίγμα να μαγειρευτεί για περίπου 5-6 λεπτά ακόμη.
    Κόβουμε τη σφολιάτα σε στρογγυλά κομμάτια και στο κέντρο κάθε κομματιού τοποθετούμε λίγο από το μίγμα. Κλείνουμε το κομμάτι της σφολιάτας και το σφραγίζουμε τριγύρω με ένα πιρούνι.
    Αν θέλουμε αλείφουμε τα πιτάκια με λίγο κρόκο αυγού.
    Ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180 βαθμούς.

    ΧΑΛΟΥΜΙ ΨΗΤΟ

    ΧΑΛΟΥΜΙ ΨΗΤΟ

    ΥΛΙΚΑ
    • 4 φέτες χαλούμι
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    Βάζετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τις 2κ.σ. ελαιόλαδο και το αφήνετε να ζεσταθεί καλά. Ρίχνετε τις φέτες από το χαλούμι και τις ψήνετε 1΄-2΄ την κάθε πλευρά. Το συνοδεύετε με μέλι και σουσάμι.
    Ριζότο με κολοκύθα-saporigreci
    Ριζότο με κολοκύθα
    Το ριζότο με κολοκύθα είναι ένα πιάτο ελαφρύ και νόστιμο, που αρέσει και στα παιδιά. Ένα εξαιρετικό πρώτο πιάτο, κλασικό αυτής της εποχής, εύκολο στην ετοιμασία.


    Υλικά:

    • 350 γρ ρύζι
    • 200 γρ κολοκύθα
    • 1 σκελίδα σκόρδο
    • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
    • 40 γρ βούτυρο
    • τριμμένη παρμεζάνα
    • λίγο δενδρολίβανο
    • μερικά φύλλα φρέσκο ​​θυμάρι
    • 3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
    • αλάτι, πιπέρι
    • ζωμό από  κρέας (λίγο παραπάνω από 1 λίτρο)

    Διαδικασία

    Για να ξεκινήσετε την προετοιμασία για το ριζότο σας, αφαιρέστε τη φλούδα της κολοκύθας και  κόψτε την σε λεπτές φέτες και μετά σε μικρά κομμάτια.
    Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, προσθέστε τα κομμάτια της κολοκύθας και μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο.
    Σοτάρετε την κολοκύθα, για περίπου δέκα λεπτά, σε χαμηλή φωτιά.
    Σκεπάστε την κατσαρόλα και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα έτσι ώστε να μπορείτε να τη λιώσετε με ένα πιρούνι.
    Αφού λιώσετε την κολοκύθα, με ένα πιρούνι, προσθέστε αλάτι και πιπέρι και ρίξτε το ρύζι.
    Αφήστε το να πάρει γεύση για λίγα λεπτά, ρίξτε το κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί, σε δυνατή φωτιά.
    Αρχίστε να προσθέτετε τον ζεστό ζωμό, λίγο κάθε φορά, αφού απορροφηθεί.
    Συνεχίστε να μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά, με την κατσαρόλα σκεπασμένη, για περίπου 15 λεπτά, προσθέτοντας ζεστό ζωμό, μόλις απορροφηθεί.
    Οταν το ρύζι είναι έτοιμο, προσθέστε την κρέμα γάλακτος και το δεντρολίβανο και το θυμάρι, ψιλοκομμένα.
    Αφήστε στη φωτιά για λίγα λεπτά, προσθέστε το βούτυρο, άφθονο τριμμένο τυρί παρμεζάνα, ανακατέψτε και κανονίστε το αλάτι.
    Το ριζότο με κολοκύθα είναι έτοιμο! Σερβίρετε ζεστό.
    Συμβουλή: Ο καλύτερος ζωμός για να ετοιμάστε αυτό το πιάτο είναι ο ζωμός από κρέας που θα ετοιμάσετε εσείς. Για λόγους ευκολίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο ζωμό ή κύβο
    Αυγά με φέτα και γιαούρτι
    Αυγά με φέτα και γιαούρτι
      Υλικά
    • λίγο σπανάκι, πλυμένο και καθαρισμένο
    • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
    • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
    • 6 μεγάλα αυγά
    • 1/4 του φλιτζανιού γιαούρτι
    • λίγη τριμμένη φέτα
    • αλάτι
    • πιπέρι

    Εκτέλεση

    1. Σε χαμηλή θερμοκρασία ζετσαίνεται το ελαιόλαδο. Σοτάρετε το σπανάκι για 5' προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε για άλλο 1'. Χαμηλώνετε τη φωτιά. 
    2. Σε μία λεκάνη χτυπάτε καλά το γιαούρτι με τα αυγά και στη συνέχεια τα ρίχνετε πάνω στα χόρτα. Αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε για 7'-10' περίπου ανακατεύοντας συνεχώς. 
    3. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με την τριμμένη φέτα. 
    Γλυκο Κοπεγχαγη
    Υλικα:6 ποτηρια του νερου καρυδι
    14 αυγα
    3 ποτηρια του νερου φρυγανια τριμμενη
    2 ποτηρια ζαχαρη...
    1 κουταλακι σουπας κακαο
    1200γρ φυλλο ( 15 πανω 15 κατω)
    400 γρ φυτινη ( για τα φυλλα αφου την λιωσω)
    Ξυσμα πορτοκαλιου
    Λιγη κανελα
    Ενα μπεικιν παουντερ
    Βανιλιες
    Σιροπι
    2.5 κιλα ζαχαρη
    7 ποτηρια νερο
    Μισο κουταλακι γλυκοζη
    Εκτελεση
    Χτυπαω τη ζαχαρη με κροκους καλα,αφου εχω κανει τα ασπραδια μαρεγκα τοποθετω ολα τα υλικα και με προσοχη τελευταια τη μαρεγκα.
    Αφου λαδωσω καλα ενα ταψι μεγαλο της κουζινας τοποθετω τα 15 φυλλα τα λεπτα Βυρητου αφου τα αλειψω ενα ενα με τη φυτινη βαζω το μειγμα μου και απο πανω τα υπολοιπα φυλλα ψηνω εως ροδοκοκκινησει το μειγμα και αφου ειναι ετοιμο το σιροπιαζω.


    ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΕΙΚΟΝ.


    ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ:
    • 1800 γρ. Πατάτες κομμένες σε φέτες
    • 500 γρ. Μανιτάρια κομμένα σε χοντρές φέτες
    • 190 γρ. Μπέικον
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 200 γρ. Γκούντα
    • 250 ml. Κρέμα γάλακτος
    • αλάτι
    • πιπέρι
    • πάπρικα γλυκιά
    wpid-dsc_0168.jpg
    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
    1. Κόβουμε  και τηγανίζουμε τις πατάτες.
    2. Σοτάρουμε τα μανιτάρια σε μια κατσαρόλα  και το μπέικον.
    3. Έπειτα  βάζουμε και το κρεμμύδι  και το σοτάρουμε στην ίδια κατσαρόλα.
    4. Καρυκευουμε , βάζουμε την κρέμα τις πατάτες και τα μισά τυριά μέσα στο μείγμα ανακατεύουμε και το βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
    5. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα τυριά απο πάνω.
    6. Το ψήνουμε σε προθερμανσμενο φούρνο στους 180 για 13 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει χρώμα.
    Σερβίρουμε ζεστό .

    ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΠΛΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

    Μπακαλιάρος πλακί …
    Υλικά :
    • 2 κιλά μπακαλιάρο ξαλμυρισμενο
    • 2 ντομάτες ώριμες
    • 1  κουταλιά της σούπας πελτέ
    • 2 μεγάλα κρεμμύδια
    • 2 σκελίδες σκόρδο
    • 1 καρότο
    • μαϊντανό
    • ελαιόλαδο
    • ζάχαρη
    • πιπέρι
    • 3 φύλλα δάφνης
    • Παρασκευή:
      Βάζουμε τον μπακαλιάρο σε ένα ταψί και ρίχνουμε την ντομάτα ψιλοκομμένη,ψιλοκομμένο σκόρδο,το καρότο σε λεπτές φέτες, κομμένο κρεμμύδι σε κυβακια,μαϊντανό,το λάδι,την δάφνη,την ζάχαρη,το πιπέρι και τον πελτέ.(Τον πελτέ μπορούμε να τον ανακατέψουμε μαζί με το λάδι).
      Ανακατεύουμε καλά

    Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

    συνταγή για τον απολαυστικότατο χαλβά Φαρσάλων!
    Τι χρειαζόμαστε:
    • 1 φλυτζάνι τσαγιού αραβοσιτέλαιο (όχι γεμάτο)
    • 2 φλυτζάνια τσαγιού νισεστέ
    • 3 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
    • 4 φλυτζάνια τσαγιού νερό
    • 8 κ.σ. ζάχαρη
    Πώς το κάνουμε:
    1) Σε λεκάνη ανακατεύουμε τα 4 πρώτα υλικά της συνταγής και περνάμε το μίγμα από σουρωτήρι για να μην υπάρχουν σβώλοι.
    2)Σε μεγάλη κατσαρόλα καίμε τις 8 κ.σ. ζάχαρη.
    3)Φροντίζουμε να γίνει μια σχετικά σκούρα καραμέλα.
    4)Μόλις γίνει η καραμέλα ρίχνουμε αμέσως το μίγμα που σουρώσαμε και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
    5)Αδειάζουμε σε ταψάκι Νο 28 και ψήνουμε για 5 – 10 λεπτά στο γκριλ ανάλογα πόσο σκλήρή κρούστα θέλουμε να γίνει.

    μπιφτεκια γαλοπουλας

    mpiftekia___656565

    Υλικά

    • Για τα μπιφτέκια
    • 1 κιλό κιμά γαλοπούλας
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
    • 1 κοφτή κουτ. γλυκού πάπρικα
    • λίγο ginger ξυσμένο
    • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο κοπανισμένο
    • 2 κούτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
    • 3 κούτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
    • 3 κούτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
    • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
    • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
    • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
    Βήμα 1
    Για να ετοιμάσετε τα μπιφτέκια σοτάρετε σε ένα τηγανάκι για λίγα λεπτά το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο.

    Βήμα 2

    Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά και ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, την πάπρικα, το ginger, τον κόλιανδρο, το μαϊνταντό και το χυμό λεμονιού. Προσθέτετε τη φρυγανιά, αλατοπιπερώνετε και ζυμώνετε πολύ καλά το μίγμα, μέχρι να ενοποιηθούν όλα τα υλικά.

    Βήμα 3

    Σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και βάζετε το μίγμα στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα να σφίξει.

    Βήμα 4

    Βγάζετε το μίγμα του κιμά από το ψυγείο και πλάθετε μικρά μπιφτέκια.

    Βήμα 5

    Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και ψήνετε τα μπιφτέκια, γυρίζοντας τα ώστε να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές. Στην αρχή πρέπει να είναι δυνατή η φωτιά για να κάνουν τα μπιφτέκια κρούστα και από τις δύο πλευρές και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά για να ψηθούν μέσα.






                           

    Widgets Magazine