χταπόδι κρασάτο
Το χταπόδι κρασάτο είναι ένα τυπικό πιάτο της Κρήτης. Η συνταγή που σας δίνω σήμερα είναι αυτή που ετοίμαζε η μητέρα μου.
Ένα απλό και εύκολο πιάτο, αλλά πολύ νόστιμο. Μπορείτε να συνοδεύσετε αυτό το πιάτο με πατάτες βραστές.
Χρόνος μαγειρέματος : 1 ώρα και 1 / 2-2 ώρες
Μερίδες : 4
Πρώτα απ’όλα καθαρίστε το χταπόδι, κάνοντας μια τομή στη βάση του κεφαλιού και αφαιρώντας το περιεχόμένο του. Βγάλτε τα μάτια και κάθε σκληρό μέρος. Κόψτε τα πλοκάμια και το κεφάλι σε μικρά κομμάτια. Πλύντε και στραγγίστε τα κομμάτια του χταποδιού.
Βάλτε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Αυξήστε βαθμιαία τη φλόγα, ανακατεύοντας κάθε λίγο και περιμένετε μέχρι το χταπόδι να αρχίσει να βγάζει το υγρό του, παίρνοντας ένα κοκκινωπό χρώμα.
Ρίξτε το κρασί στην κατσαρόλα, αφήστε να πάρει βράση και έπειτα χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και μαγειρέψτε το χταπόδι για 1 ώρα και 1 / 2-2 ώρες, πάντα σε χαμηλή φωτιά.
Το χταπόδι είναι έτοιμο όταν είναι τρυφερό. Προσθέστε το αλάτι μετά από περίπου 1 ώρα, όταν δείτε ότι το το χταπόδι ελαττώθηκε σε όγκο. Αν το αλατίσετε νωρίτερα θα γίνει αλμυρό, επειδή ο όγκος του χταποδιού μειώνεται πολύ με το μαγείρεμα.
Αν κατά το μαγείρεμα το υγρό μειωθεί μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο κρασί.
Όταν το χταπόδι είναι έτοιμο, βάλτε από πάνω λίγο ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ρίγανη και λίγο πιπέρι.
Μπορείτε να σερβίρετε το χταπόδι κρασάτο ζεστό, αλλά και κρύο
Ένα απλό και εύκολο πιάτο, αλλά πολύ νόστιμο. Μπορείτε να συνοδεύσετε αυτό το πιάτο με πατάτες βραστές.
Χρόνος μαγειρέματος : 1 ώρα και 1 / 2-2 ώρες
Μερίδες : 4
Υλικά
- 1 κιλό χταπόδι
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Το χταπόδι κρασάτο είναι ένα εύκολο πιάτο, χρειάζεται μόνο χρόνο, για να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά.Πρώτα απ’όλα καθαρίστε το χταπόδι, κάνοντας μια τομή στη βάση του κεφαλιού και αφαιρώντας το περιεχόμένο του. Βγάλτε τα μάτια και κάθε σκληρό μέρος. Κόψτε τα πλοκάμια και το κεφάλι σε μικρά κομμάτια. Πλύντε και στραγγίστε τα κομμάτια του χταποδιού.
Βάλτε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Αυξήστε βαθμιαία τη φλόγα, ανακατεύοντας κάθε λίγο και περιμένετε μέχρι το χταπόδι να αρχίσει να βγάζει το υγρό του, παίρνοντας ένα κοκκινωπό χρώμα.
Ρίξτε το κρασί στην κατσαρόλα, αφήστε να πάρει βράση και έπειτα χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και μαγειρέψτε το χταπόδι για 1 ώρα και 1 / 2-2 ώρες, πάντα σε χαμηλή φωτιά.
Το χταπόδι είναι έτοιμο όταν είναι τρυφερό. Προσθέστε το αλάτι μετά από περίπου 1 ώρα, όταν δείτε ότι το το χταπόδι ελαττώθηκε σε όγκο. Αν το αλατίσετε νωρίτερα θα γίνει αλμυρό, επειδή ο όγκος του χταποδιού μειώνεται πολύ με το μαγείρεμα.
Αν κατά το μαγείρεμα το υγρό μειωθεί μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο κρασί.
Όταν το χταπόδι είναι έτοιμο, βάλτε από πάνω λίγο ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ρίγανη και λίγο πιπέρι.
Μπορείτε να σερβίρετε το χταπόδι κρασάτο ζεστό, αλλά και κρύο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου