Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Απίθανα κρουασανάκια

Υλικά:

•250γρ αλεύρι
•125γρ μαργαρίνη
•125γρ γιαούρτι στραγγιστό
•8γρ μπέικιν πάουντερ
•1 πρέζα αλάτι
•Μερέντα ή μαρμελάδα
•1 αυγό ελαφρά χτυπημένο για το άλειμμα 
•Ζάχαρη άχνη και τρούφα για το πασπάλισμα(προαιρετικά)

Εκτέλεση:

•Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μαργαρίνη,το γιαούρτι,το μπέικιν,το αλάτι και ανακατεύουμε με το χέρι μας

•Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη

•Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ζυμάρι μας με την βοήθεια ενος πλάστη σε κύκλο και με ένα μαχαίρι τον χωρίζουμε σε 8 κομμάτια

•Παίρνουμε ένα ένα κομμάτι,του βάζουμε 1 κουταλιά μερέντα ή μαρμελάδα και το τυλίγουμε σε ρολό ξεκινώντας από την φαρδιά πλευρά

•Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί αφού πρώτα έχουμε στρώσει λαδόκολλα,τα αλείφουμε με το αυγό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν 

•Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τρούφα.


olgascuisine.blogspot.gr

Κοτόπουλο γλυκόξινο

sweet & sour chicken
Υλικά

2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
2 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
2 κουτ. σούπας κέτσαπ
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μεγάλο, σε ροδέλες
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
200ml κρασί γλυκό
1 γεμάτη κουτ. σούπας μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
Για το σερβίρισμα

2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
λίγο σουσάμι καβουρδισμένο

Διαδικασία

Κόβετε τα φιλέτα σε μικρές μπουκιές. Σε ένα μπολάκι ρίχνετε τη σάλτσα σόγιας, τα δύο είδη ξιδιού, την κέτσαπ και τα χτυπάτε καλά με ένα πιρούνι. Αφήνετε κατά μέρος.

Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι (ή σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα) ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κοτόπουλο και το κρεμμύδι για 4 - 5 λεπτά, μέχρι τα κομμάτια του κοτόπουλου να ροδίσουν ομοιόμορφα.

Προσθέτετε το τζίντζερ, ανακατεύετε απαλά και σβήνετε με το κρασί. Μαγειρεύετε για περίπου 4 λεπτά, μέχρι το αλκοόλ να εξατμιστεί, ανακατεύοντας συνέχεια.

Ρίχνετε το μίγμα ξιδιών και σόγιας, χαμηλώνετε ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύετε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, ώσπου η σάλτσα να σκουρύνει και να σιροπιάσει. Τέλος, ρίχνετε το μέλι, ανακατεύετε απαλά για να διαλυθεί και μαγειρεύετε για άλλα 2 λεπτά.

Σερβίρετε το γλυκόξινο κοτόπουλο επάνω σε βρασμένο ρύζι μπασμάτι και πασπαλίζετε με τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και το σουσάμι.

Συνταγή για Κρέμα ζαχαροπλαστικής

krema-zaxaroplastikis-parliaros-sintagi-patisserie


 [Παρλιάρου]

Υλικά 
  • 1/2 λίτρο γάλα
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη
  • 60 γραμμάρια  αλεύρι
  • 2 αβγά ολόκληρα
  • 20 γραμμάρια  βούτυρο
  • 1 βανίλια
Εκτέλεση συνταγής:
Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Προσθέτουμε τα δύο αβγά μας και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα χυλό.
Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα, πριν αρχίσει να βράζει παίρνουμε με μια κουτάλα ζεστό γάλα και το ρίχνουμε στον χυλό μας για να πάει θερμοκρασία για να μη ψηθούν τα αβγά, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το χυλό στη κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα μας.
Μόλις είναι έτοιμη, βγάζουμε από το μάτι και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και η κρέμα ζαχαροπλαστικής μας είναι έτοιμη!
Αν θέλουμε να την κάνουμε σοκολατένια λιώνουμε 50 γραμμάρια κουβερτούρα και τη προσθέτουμε στο τέλος μαζί με το βούτυρο.
Η συνταγή αυτή κάνει μικρή δόση. Ανάλογα με τις ανάγκες μας αυξομειώνουμε τα υλικά.
Από το βιβλίο “σοκολάτα” του Παρλιάρου

αφρατα πεινιρλι

200 ml γάλα χλιαρό
   1 κύβος νωπή μαγιά 
   600 γρ. αλεύρι σκληρό
   5 κ.σ. βούτυρο μαλακωμένο
   3 αυγά
   αλάτι
   φρεσκοτριμμένο πιπέρι
   ελαιόλαδο για το άλειμμα των πεϊνιρλί
   300 γρ. γραβιέρα
   300 γρ. κασέρι
   8 φέτες μπέικον
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Σε ένα μπολάκι βάζουμε το γάλα. Θρυμματίζουμε τη νωπή μαγιά Το Χελιδόνι με τα δάχτυλα και τη ρίχνουμε στο γάλα. Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι, μέχρι η μαγιά να διαλυθεί και να αφρίσει. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο και ελάχιστο αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς και ανακατεύουμε με τα χέρια καλά μέχρι τα υλικά να ενωθούν. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στο αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά το μείγμα, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει η ζύμη για περίπου 40 λεπτά. 

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα τυριά μαζί με το μπέικον.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Βγάζουμε τη φουσκωμένη ζύμη από το μπολ, την βάζουμε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε  ίσα κομμάτια (η ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με το πόσο μεγάλα πεϊνιρλί θέλουμε να φτιάξουμε). Ανοίγουμε το ένα κομμάτι με τον πλάστη σε ορθογώνιο κομμάτι ζύμης με πάχος περίπου 0,5 εκ. και διαστάσεις της επιλογής μας, ανάλογα αν θέλουμε να φτιάξουμε μεγάλα ή μικρά πεϊνιρλί. Με το δεξί χέρι φέρνουμε κοντά και σφίγγουμε τις δύο δεξιές στενές άκρες του φύλλου. Κάνουμε το ίδιο με το αριστερό χέρι κάνετε στις αριστερές άκρες. Φτιάχνουμε μια «βάρκα», το χαρακτηριστικό σχήμα των πεϊνιρλί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης. Μοιράζουμε στα πεϊνιρλί το μείγμα τυριών-μπέικον. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο ταψί ή μια λαμαρίνα φούρνου και βάζουμε προσεκτικά τα πεϊνιρλί, το ένα δίπλα στο άλλο. Αλείφουμε τα πεϊνιρλί με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. 

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Τάρτα με λουκάνικο, φινόκιο και καπνιστό τυρί

Υλικά
Για τη βάση
300 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
200 γρ. βούτυρο
1 αυγό
1 πρέζα ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
1 συσκευασία «Λουκάνικα Μουτεβελής» με πράσο και μυρωδικά
1 φινόκιο
200 γρ. καπνιστό τυρί
150 γρ. κρέμα γάλακτος
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
5 αυγά
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Λίγους σπόρους γλυκάνισου
Πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη βάση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και τρίβουμε με τα χέρια μας. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το αυγό και ζυμώνουμε. Μόλις δέσει η ζύμη, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 20-30'.
Για τη γέμιση
Κόβουμε το φινόκιο και το βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, ρίχνουμε λάδι και αλάτι και το ψήνουμε στους 190-200 βαθμούς για 20'. Κόβουμε σε φέτες τα λουκάνικα και τα σοτάρουμ. Μόλις ροδίσουν, τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, τα ομογενοποιούμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Για τη συναρμολόγηση
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο, σε αλευρωμένο πάγκο, και το τοποθετούμε σε μια ταρτιέρα. Καλύπτουμε την επιφάνεια του φύλλου με το φινόκιο και το λουκάνικο, ρίχνουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού, το μισό τυρί, το μείγμα των αυγών και ολοκληρώνουμε με το υπόλοιπο τυρί και τον γλυκάνισο. Ψήνουμε την τάρτα στους 170-180 βαθμούς για 40'.

Κιμαλίδικο Κωνσταντινοπολίτικο

ΥΛΙΚΑ

1 κιλο κιμα (μοσχαρισιο)
400γρ κασσερι σε φετες
 1 μετριο κρεμμυδι ψιλοκομμενο
2 σκελιδες σκορδο ψιλοκομμενες
1 φρατζολα ψωμι η ψωμι του τοστ
1/2 κιλο ντοματες
5 αυγα 
λιγο δυοσμο ψιλοκομμενο
αλατι 
πιπερι
κανελλα
μοσχοκαρυδο
λιγη ζαχαρη
2 φλυτσ  καφε ελαιολαδο





ΕΚΤΕΛΕΣΗ


 Σ ενα μπωλ αναμειγνυω τον κιμα ,το κρεμμυδι , το σκορδο, 1 φλυτσ  του καφε λαδι, 2 αυγα, 3-4 φετες ψωμι μουλιασμενο σε νερο η κρασι, αλατι, πιπερι, καννελα, μοσχοκαρυδο και δυοσμο.
 Αλειψω ενα ταψι με 1 φλυτσ  του καφε λαδι και  στρωνω τις φετες του ψωμιου ωστε να καλυφθει ολη η επιφανεια, στρωνω το μιγμα του κιμα  πανω απο τις φετες του ψωμιου και πανω απο τον κιμα στρωνω τις ντοματες.Ριχνω λιγο αλατι , λιγη ζαχαρι και μοσχοκαρυδο.
Καλυπτω με κασσερι ολη την επιφανια του φαγητου,  χτυπω 3 αυγα και περιχυνω το φαγητο. 
 Αλατιζω και ψηνω σε προθερμασμενω φουρνο στους 180 βαθμους  με αερα για μια ωρα.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

χοιρινα λουκανικα με πράσα


Τι χρειαζόμαστε:
1/2 έντερο χοιρινό ( η από τον χασάπη  το παστό που ειναι και καθαρισμένο έτοιμο)
4 κιλά χοιρινό μπούτι σε χοντροκομμένο κιμά
2 κιλά πανσέτα χοιρινή σε χοντροκομμένο κιμά
2 μεγάλα ξερά κρεμύδια
4 πράσα

ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
70 γρ. χοντρό αλάτι
12 γρ. πιπέρι
25 γρ. μπούκοβο
4 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
2 κ.σ. ρίγανη
1 κ.σ. κίμινο
1 κ.γ. μπαχάρι
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο


Πώς το κάνουμε:
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τους κιμάδες και ανακατεύουμε.
Kόβουμε στο μίξερ τα κρεμύδια, τα πράσα, τις πιπεριές.
Σε αντικολητικό τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και ρίχνουμε το μίγμα να τσιγαριστούν, να μαραθούν.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Ρίχνουμε τα μπαχαρικά στον κιμα μας.Προσθέτουμε και τα πράσα όταν ειναι έτοιμα.
Ζυμώνουμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ καλά! Πρέπει να προσέχουμε το ζύμωμα να ανακατευτούν καλα τα υλικά.
Ξεπλένουμε τα έντερα και τα βάζουμε σε μπολάκι με νερό για να μην ξεραθούν.
Οταν ο κιμάς είναι έτοιμος γεμίζουμε με το ειδικό μηχάνημα.
Οταν τελειώσουμε τα κρεμάμε δυο μερες σε δροσερό μέρος και μετά 2-2, 3-3 στην καταψυξη όπου θα μεινουν απο 10-30 μέρες, αναλόγως πόσο θα αντέξετε! Καλή επιτυχία!!
Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορούμε να ρυθμίζουμε το πάχος του λουκάνικου. Αν την ώρα που βγαίνει το μίγμα, κρατάμε το έντερο ώστε να ελευθερώνεται από το ρύγχος με κάποια δυσκολία, το λουκάνικο γεμίζει περισσότερο και γίνεται παχύτερο. Αντίθετα, αν το αφήνουμε ελεύθερο θα έχει πάχος σχεδόν όσο το ρύγχος. Όταν το λουκάνικο φθάσει στο μήκος που θέλουμε (άλλοι θέλουν κοντά λουκάνικα, άλλοι όχι), σταματάμε την έξοδο του μίγματος και περιστρέφουμε μια στροφή το λουκάνικο που έχει ήδη βγει. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει το έντερο. Εγώ βέβαια προτιμώ να δένω με σπάγγο για να τα κρεμάω κιόλας πιο εύκολα.

Χταποκεφτέδες Θάσου


   Οι φημισμένοι χταποδοκεφτέδες της Θάσου είναι ένα παραδοσιακό πιάτο  και θα τους βρείτε σε όλες τις ταβέρνες του νησιού σε πολλές παραλλαγές.
 
Υλικά :

1 μέτριο  χταπόδι
1 αυγό
¼ ματσάκι άνηθο
1 φλιτζανάκι αλεύρι
¼ μαϊντανό 
2 σκελίδες σκόρδο
1 ξερό κρεμμύδι
3 κουταλιές φρυγανιά
μερικές σταγόνες ελαιόλαδο
λίγο αλάτι

Εκτέλεση :

Αφαιρούμε με ένα μαχαίρι από το χταπόδι τα μάτια και το στόμα του και το ξεπλένουμε με κρύο νερό. Το βράζουμε χωρίς νερό σε σιγανή φωτιά. Μόλις βράσει το κόβουμε   σε μικρά κομματάκια .
Ψιλοκόβουμε όλα τα χορταρικά, το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα προσθέτουμε  μαζί με το αυγό , το αλεύρι, και τη  φρυγανιά στο χταπόδι και τα ανακατεύουμε  μέχρι να γίνει ένας πολτός  που να στέκεται.
Βάζουμε  για λίγη ώρα το μείγμα στο ψυγείο για να σφίξει. .
Πλάθουμε σαν τους  κεφτέδες , τους  αλευρώνουμε και τους  τηγανίζουμε  ή χωρίς αλεύρι τους ψήνουμε στα κάρβουνα

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Μπισκοτογλυκό ψυγείου με μπανάνα και μερέντα!!

Υλικά
450 γρ. μπισκότα digestive
2 φακέλους φυτική σαντιγί
Γάλα (σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία της σαντιγί)
2 μπανάνες σε φέτες
1 σφηνάκι λικέρ της αρεσκείας σας
300 γρ. μερέντα
Νιφάδες μαύρης σοκολάτας (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη σπάμε σε κομματάκια τα μπισκότα. Τα πασπαλίζουμε με το λικέρ και ανακατεύουμε να ποτίσουν καλά. Προσθέτουμε τις μπανάνες.
Χτυπάμε στο μίξερ τη σαντιγί μέχρι να σφίξει. Κρατάμε 5 κ.σ. σε ένα πιάτο και προσθέτουμε την υπόλοιπη ποσότητα στη λεκάνη με τα μπισκότα. Ανακατεύουμε καλά.
Στρώνουμε το μείγμα σε ένα ορθογώνιο πυρέξ. Ανακατεύουμε καλά τη μερέντα με τη σαντιγί που κρατήσαμε και στρώνουμε δημιουργώντας «νερά» πάνω από το μείγμα μπισκότων. Πασπαλίζουμε με τις νιφάδες σοκολάτες, σκεπάζουμε το πυρέξ με μεμβράνη και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο 3-4 ώρες για να σφίξει.

καριόκες.(Νηστίσιμες)

ΥΛΙΚΑ:
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό
  • 2 κ.σ. κακάο
  • 2/4 κ.γ. κανέλα
  • 4 κ.σ. κονιάκ
  • 150 γρ. φρυγανιά*(ή τρίμματα από κέικ)
Για την επικάλυψη:

  • 500 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
 
Εκτέλεση:
 

 
Τα 4 πρώτα υλικά τα βάζουμε σε κατσαρόλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση. Το βγάζουμε από την εστία. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, κονιάκ,φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά να γίνει ζύμη.
Kάνουμε την ζύμη ρολό όπως το μωσαϊκό και αφού παγώσει το κόβουμε φέτες.
Βουτάμε τις καριόκες σε λιωμένη κουβερτούρα να καλυφθούν. Τις αφήνουμε σε λαδόκολλα να στεγνώσουν και να κρυώσουν καλά. Τις τυλίγουμε σε χαρτάκια. Τις διατηρούμε σε δροσερό σημείο ή και στο ψυγείο.

*Επίσης θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε περισσεύματα από κέικ που έχει περισέψει.Κάνοντας το τρίμματα και αντικαθιστώντας τη περισσότερη από τη φρυγανιά(Σε περίπτωση που είναι πολύ υγρό,προσθέτουμε φρυγανιά)

Αρνί τσιγαριαστό



Ενα εύκολο πιάτο,  αλλά πολύ γευστικό για το μεσημεριανό της Κυριακής και όλες τις ειδικές περιστάσεις!

Υλικά

για 4 άτομα
  • 800 γρ  αρνί
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία

Ζητήστε από τον κρεοπώλη να σας βγάλει το κόκκαλο από ένα μπούτι αρνιού και να σας κόψει το κρέας σε κομματάκια. 
Πριν αρχίσετε το μαγείρεμα, πλύντε καλά το κρέας, για να φύγουν τα κομματάκια απο κόκκαλο που τυχόν έχουν μείνει. Αφήστε το να στραγγίσει.
Βάλτε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο. Ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το αρνί και αφήστε το να ροδίσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Σκεπάστε την κατσαρόλα και ψήστε για περίπου μισή ώρα, σε χαμηλή φωτιά, πριν αλατίσετε το κρέας, γιατί με το μαγείρεμα μειώνεται ο όγκος του  και αν το αλατίσετε νωρίτερα θα γίνει αλμυρό.
Επίσης, προσθέστε το πιπέρι και συνεχίστε το μαγείρεμα με σκεπασμένη κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, για περίπου μία ώρα, μέχρι το κρέας να είναι πολύ μαλακό.
Αν κατά το μαγείρεμα, στεγνώσει η σάλτσα, προσθέστε λίγο ζεστό νερό και συνεχίστε το βράσιμο.
Οταν το κρέας είναι έτοιμο, αν θέλετε μπορείτε να ρίξετε από πάνω λίγη  ρίγανη. Ελπίζω να σας αρέσει!

Παγωτό με Nutella της στιγμής με 2 υλικά+(video)

Υλικά συνταγήςΠαγωτό με Nutella της στιγμής με 2 υλικά
  • 600 ml κρέμα γάλακτος [*]
  • 400 γρ. Nutella ή Μερέντα
Εκτέλεση συνταγής
  1. Παίρνετε ένα στρογγυλό ταψί με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 22 – 24 εκ. [ανάλογα πόσο λεπτό θέλετε το παγωτό σας]  ή ένα αντίστοιχο κοινό ταψί και το καλύπτετε καλά με χαρτί ψησίματος ή μεμβράνη. Φροντίστε να προεξέχει περιμετρικά για να το ξεφορμάρετε εύκολα.
  2. Εν τω μεταξύ ρίχνετε στο κάδο του μίξερ τη κρέμα γάλακτος και τη νουτέλα ή μερέντα και χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λ μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως και έχετε ένα σοκολατένιο κρεμώδες μείγμα.
  3. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί, το ανακινείτε να ισιώσει η επιφάνεια και το βάζετε στη κατάψυξη για 4-5 ώρες ή μέχρι να παγώσει τελείως. Ξεφορμάρετε το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Προαιρετικά πασπαλίστε το με τριμμένα μπισκότα ή ινδοκάρυδο ή σιρόπι σοκολάτας ή καραμέλας ή γλυκό κουταλιού αρεσκείας σας ή αφήστε το σκέτο ως έχει και απολαύστε το.

Καρυδόπιτα με σοκολάτα (μελαχρινή)

Υλικά
   2 αυγά
   1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
   3 + 3/4 φλιτζ. ζάχαρη
   3 κ.σ. κακάο σε σκόνη
   2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
   2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
   1 κ.γλ. εσάνς βανίλιας
   1/2 φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
   1 κ.γλ. κανέλα
   1 φλιτζ. γιαούρτι με πλήρη λιπαρά
   1 φλιτζ. σπορέλαιο
   1/2 φλιτζ. καρυδόψιχα
   2 φλιτζ. νερό
   1/2 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού
   1 φλιτζ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
   1 φλιτζ. κρέμα
- Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Με μίξερ χειρός χτυπάμε τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν. Σε μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη,το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, τη βανίλια, τη φρυγανιά, την κανέλα και τα καρύδια. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το σπορέλαιο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αυγά (που έχουν αφρατέψει) και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε αλευρωμένο και βουτυρωμένο μεσαίο ταψί και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 30 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά εσωτερικά.

Αφού βγάλουμε από τον φούρνο την καρυδόπιτα και την αφήσουμε να κρυώσει, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε το νερό μαζί με 3 φλιτζάνια ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού. Αφήνουμε μέχρι να πάρουν βράση και να δέσει ελαφρώς το σιρόπι, για 5-7 λεπτά. Περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι την κρύα καρυδόπιτα μέσα στο ταψί και αφήνουμε να το απορροφήσει. 

Παράλληλα ετοιμάζουμε την επικάλυψη σοκολάτας. Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Δεν θέλουμε να βράσει. Όταν ζεσταθεί αρκετά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Επικαλύπτουμε την καρυδόπιτα με τη γκανάς σοκολάτας και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί για 30 λεπτά. Σερβίρουμε σε κομμάτια.

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Νηστισιμη νοστιμη μπουγατσα!




Τι χρειαζόμαστε:

4 ποτήρια του νερού νερό
1 1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι ψιλό
5 βανίλιες
ξύσμα από 2 λεμόνια
2 φύλλα σφολιάτας
ζάχαρη άχνη και κανέλλα για το πασπάλισμα
2 κουταλιές σούπας μαργαρίνη

Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Κατόπιν, ρίχνουμε βροχυδόν το σιμιγδάλι,τις βανίλιες και το ξύσμα από τα λεμόνια και ανακατεύουμε καλά μέχρι να δέσει η κρέμα.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε και τη μαργαρίνη λιωμένη και ανακατεύουμε να πάει παντού στην κρέμα.
Σε ένα αντικολλητικό ταψί στρώνουμε το ένα φύλλο της σφολιάτας, κατόπιν απλώνουμε την κρέμα και από πάνω το δεύτερο φύλλο.

Γυρίζουμε τις άκρες γύρω γύρω. Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180 με 200 βαθμούς για μισή ώρα περίπου μέχρι να πάρει χρώμα η σφολιάτα μας.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλλα και σερβίρουμε. Καλό θα ήταν να την αφήσουμε να κρυώσει για 

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Βάτος σαγανάκι (λεμονατος )


βάτο, ξάδερφος της ρίνας!
Βάτο σαγανάκι
Υλικά
200 γραμ. βάτο
350 γραμ. νερό
50 γραμ. λάδι
1 ½ λεμόνι
10 γραμ. βεγκέτα
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πράσινη
λίγο μαϊντανό
2 κουτ. σούπας κουρκούτι (νερό και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
λίγη ρίγανη

 -
Εκτέλεση
Αρχικά, βάζουμε το νερό στο τηγάνι για να πάρει βράση, πριν μπει το ψάρι.
Κόβουμε το βάτο σε κομματάκια για να βράσει πιο εύκολα και μόλις είναι έτοιμο το νερό, το τοποθετούμε στο τηγάνι, προσθέτοντας το λάδι.
Μόλις αρχίζει να βράζει καλά, ρίχνουμε την βεγκέτα, τις πιπεριές κομμένες σε κύβους, το μαϊντανό ψιλοκομμένο και μπόλικο χυμό λεμονιού. Τα αφήνουμε να βράζουν όλα μαζί για 5 περίπου λεπτά.
Στη συνέχεια βγάζουμε το ψάρι σε μια πιατέλα, με την βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας.
Στο τηγάνι, συνεχίζουμε την διαδικασία της σάλτσας. Έτσι, προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας κουρκούτι, δηλαδή αλεύρι ανακατεμένο με νερό και μια κουταλιά της σούπας μουστάρδα. Ανακατεύουμε καλά, δυναμώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να πάρει μια-δυο βράσεις, περίπου 3 λεπτά, για να δέσει η σάλτσα.
Περιχύνουμε το ψάρι με την σάλτσα και προσθέτουμε λίγη ρίγανη.
Καλή όρεξη!

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Φιλετάκια χοιρινά με σάλτσα μουστάρδας και κονιάκ

Φιλετάκια χοιρινά με σάλτσα μουστάρδας και κονιάκ

Σάλτσα μουστάρδας που “παντρεύεται” εξαιρετικά με το χοιρινό φιλέτο.
Υλικά
Φιλετάκια χοιρινά με σάλτσα μουστάρδας και κονιάκ· 800 γρ. φιλέτο χοιρινό (κομμένο σε μενταγιόν)
· 50 ml κρασί λευκό
· 50 ml κονιάκ
· 50 γρ. μουστάρδα
· 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
· 100 γρ. κρέμα γάλακτος
· 100 γρ. σάλτσα ψητού
· Αλάτι και πιπέρι
· 1 πρέζα θυμάρι
· Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
· Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα χοιρινού.
· Ζεσταίνουμε σ΄ ένα τηγάνι το λάδι και τα σοτάρουμε.
· Προσθέτουμε το κρεμμύδι.
· Φλαμπάρουμε με το κονιάκ.
· Σβήνουμε με το κρασί.
· Βγάζουμε τα φιλέτα από το τηγάνι και προσθέτουμε τη σάλτσα ψητού και την κρέμα.
· Μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε την μουστάρδα.
· Σερβίρουμε συνοδεύοντας τα φιλέτα με πουρέ πατάτας και φρέσκα μυρωδικά.

Γκάμον με γλάσο πορτοκάλι -

Η λέξη γκάμον προέρχεται από τα λατινικά gamba που θα πει μπούτι και πρόκειται για χοιρινό μπούτι. Γκάμον υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η διαφορά του από το ζαμπόν (της ίδιας ρίζας λέξη) ή ham είναι ότι το ζαμπόν είναι έτοιμο για φάγωμα, ενώ το γκάμον θέλει ψήσιμο.

Υλικά για 8-2 κιλά γκάμον (Gammon),
2 καρότα, σε τέταρτα,
2 κρεμμύδια μοιρασμένα, κάθε ½ καρφωμένο με 1 γαρίφαλο, 2 κλωνάρια σέλινο, τεμαχισμένα,
1 πράσινο μήλο (Grany Smith) κομμένο σε τέταρτα,
3 κόκκινα μήλα σε τέταρτα,
1 φύλλο δάφνης,
1 κουταλάκι σπόροι πιπεριού ,
18 παστά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια, 
1 1/4 φλ. κόκκινο, ξηρό κρασί.

Γλάσο:

2/3 φλ. χυμός πορτοκαλιού,
4 κουταλιές μαύρη ζάχαρη,
2 κουταλιές μέλι,
1-2 κουταλιές μουστάρδα Dijon (Hot Dijon mustard Schwartz),
20 περίπου καρφιά γαρίφαλα από βαζάκι Schwartz,
1 κουταλιά κορν φλάουερ για τη σάλτσα.
Εκτέλεση

Μουλιάζετε τα δαμάσκηνα για ½ τουλάχιστον ώρα στο κρασί. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το γκάμον με τα καρότα, το πράσινο μήλο, τα κρεμμύδια, το σέλινο, τη δάφνη και τους σπόρους πιπεριού. Το σκεπάζετε με κρύο νερό και όταν κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και το ψήνετε για 1½-2 ώρες. Το στραγγίζετε και πετάτε τα λαχανικά κλπ.
Για το γλάσο, αναμιγνύετε το χυμό πορτοκαλιού με τη μαύρη ζάχαρη, το μέλι και τη μουστάρδα. Όταν κρυώσει το γκάμον, αφαιρείτε με μαχαίρι την εξωτερική πέτσα του και χαράζετε το λίπος του διαγώνια σε ρόμβους (μπακλαβαδωτά). Καρφώνετε ένα γαρίφαλο σε κάθε γωνιά ρόμβου και το βάζετε σε ένα ταψί. Προσθέτετε στο ταψί τα δαμάσκηνα με το κρασί τους, τα κόκκινα μήλα και το περιχύνετε με το μίγμα του χυμού πορτοκαλιού. Ψήνετε το γκάμον στο φούρνο για 45 λεπτά, ραντίζοντάς το 3-4 φορές με το ζουμί του. Το βγάζετε από το ταψί και το βάζετε σε πιατέλα. Αδειάζετε το περιεχόμενο του ταψιού σε ένα κατσαρολάκι και με ένα κουτάλι αφαιρείτε (όσο μπορείτε) το λίπος από την επιφάνεια. Διαλύετε το κορν φλάουερ σε λίγο κρύο νερό, το προσθέτετε στη σάλτσα και τη βράζετε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά, μέχρι να δέσει. Συνοδεύετε το γκάμον με τα μήλα και τα δαμάσκηνα και το σερβίρετε με τη
ν σάλτσα του.


Κέικ με ταχίνι

ΥΛΙΚΑ 
300gr ταχίνι
350 γρ . χυμό πορτοκάλι
300gr ζάχαρη
400 γρ αλεύρι μαλακό
1κ.γ κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
30 γρ μπεικιν
50 γρ σταφίδες
50γρ καρύδι χοντροκομμένα
1 λεμόνι το ξύσμα του
Αλάτι
Εκτέλεση :
Χτυπάμε στο μίξερ το ταχίνι με τη ζάχαρη μέχρι η ζάχαρη να λιώσει τελείως. Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε το  μισό αλεύρι  το μπεικιν παουντερ την κανέλα το γαρύφαλλο και το αλάτι. Χαμηλώνουμε ταχυτητα στο μίξερ και ρίχνουμε σιγά σιγά το χυμό πορτοκάλιου και σιγά σιγά όλο το υπόλοιπο αλεύρι ανακατευωντας μέχρι το μιγμα να γίνει χυλός. Σταματάμε το μιξερ και ρίχνουμε στο χυλό το ξύσμα λεμονιού τις σταφίδες και το καρύδι.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με τη σπάτουλα.
Αδειάζουμε το χυλό σε μια φόρμα του κέικ και ψήνουμε σε προθέρμασμενο φούρνο 180 βαθμούς 30 λεπτά Χαμηλώνουμε στους 160 και ψήνουμε αλλα 15 με 20 λεπτά ακόμη μέχρι να είναι έτοιμο 

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΕΣ


ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό σαρδέλες
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2-3 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ρίγανη
  • αλάτι - πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζετε τις σαρδέλες κόβοντας τα κεφάλια και αφαιρώντας τα εντόσθια από την κοιλιά τους. Ανοίγετε τα ψάρια από τη μια πλευρά προσέχοντας να μην τα κόψετε στα δύο και με τον αντίχειρά σας βγάζετε τον κεντρικό κόκαλο. Πλένετε και στραγγίζετε τις σαρδέλες. Τις αλατοπιπερώνετε και τις βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα υλικά της γέμισης, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, το μαϊντανό, λίγο αλάτι και πιπέρι. Λαδώνετε καλά ένα ταψί και στρώνετε τις μισές σαρδέλες με το δέρμα προς τα κάτω κοντά τη μία με την άλλη. Απλώνετε σε κάθε σαρδέλα τη γέμιση. Τις σκεπάζετε (ζευγαρώνετε) με τις υπόλοιπες. Τις λαδώνετε, ρίχνετε το χυμό λεμονιού και τις ψήνετε στις αντιστάσεις ή στο γκριλ στους 200οC για 20΄ περίπου. Μόλις ροδίσουν τις γυρίζετε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά. Τις βάζετε σε πιατέλα, τις πασπαλίζετε με ρίγανη και σερβίρετε. Μπορείτε να τις ψήσετε και στα κάρβουνα για 1΄-2΄ την κάθε πλευρά. Οι σαρδέλες δεν πρέπει να ψηθούν πολύ για να μην στεγνώσουν.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Εύκολος χαλβάς με κακάο,


xalvas-kakao
Υλικά 
  • 3/4 του ποτηριού ελαιόλαδο
  • 2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό
  • 2 κουταλιές σούπας κακάο (φουσκωτές)
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Εκτέλεση συνταγής:
Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί σε μια κατσαρόλα.
Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό με τη ζάχαρη. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, ρίχνουμε το σιμιγδάλι στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να ξανθίσει. Προσθέτουμε την κανέλα και το κακάο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Έπειτα αδειάζουμε το μπολ με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα και δυναμώνουμε τη  θερμοκρασία. Ανακατεύουμε χωρίς παύση μέχρι να πιει τα υγρά του και να δέσει ο χαλβάς.
Μόλις δέσει το βάζουμε σε μια φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Αφού κρυώσει ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με κακάο ή λιωμένη κουβερτούρα.

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας

keik-sokolata

220 ml ηλιέλαιο
400 γραμμάρια ζάχαρη
800 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 φλιτζάνια νερό σε θερμοκρασία βρύσης
3 κουταλιές της σούπας μηλόξιδο
100 γραμμάρια κοσκινισμένο κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
2 φακελάκια Βανιλέτα Alsa
2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
Υλικά για το ζαχαρόγλασο:

220 γραμμάρια κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη
60 γραμμάρια κακάο
20 γραμμάρια ηλιέλαιο
60 γραμμάρια Νερό
Εκτέλεση συνταγής:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε μαζί όλα τα υλικά του κέικ.

Λαδώνουμε με το ηλιέλαιο μια φόρμα και την αλευρώνουμε. Ρίχνουμε το μείγμα μέσα.

Βάζουμε τη φόρμα στον φούρνο για 40 λεπτά, πριν την βγάλουμε βεβαιωνόμαστε πως ψήθηκε τρυπώντας με ένα μαχαίρι το κέικ, αν βγει καθαρό είναι έτοιμο.

Ετοιμάζουμε το γλάσο βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε. Αν γίνει πολύ πηχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι.

Βγάζουμε το κέικ από τη φόρμα και περιχύνουμε το γλάσο πάνω του.

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε!