Πίτσα "Λαδένια" με ντομάτες και ρίγανη
Μετά τις γιορτές και τα τόσα κρέατα που φάγαμε, καιρός είναι για λίγη αποχή από το κρέας. Σήμερα σας έχω πάλι μια εύκολη συνταγή και πολύ νόστιμη για Πίτσα ή αλλιώς Λαδένια όπως συνηθίζουν να την λένε σε κάποιες περιοχές της Πατρίδας μας. Απολαύστε την!!!
Υλικά
Για τη ζύμη
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1/4 φλιτζανιού ελαιό"λαδο
Μετά τις γιορτές και τα τόσα κρέατα που φάγαμε, καιρός είναι για λίγη αποχή από το κρέας. Σήμερα σας έχω πάλι μια εύκολη συνταγή και πολύ νόστιμη για Πίτσα ή αλλιώς Λαδένια όπως συνηθίζουν να την λένε σε κάποιες περιοχές της Πατρίδας μας. Απολαύστε την!!!
Υλικά
Για τη ζύμη
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1/4 φλιτζανιού ελαιό"λαδο
3 - 3/4 φλιτζάνια αλεύρι
Για την επίστρωση
2-2 1/4 φλιτζάνια φέτες ντομάτας διαφόρων ειδών
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 καλή «χούφτα» αποξηραμένη ρίγανη ή θυμάρι ή και τα δύο μαζί
Εκτέλεση
Για να κάνετε τη ζύμη, βάλτε το νερό και την μαγιά σε ένα μπολ ανακατέψτε και αφήστε το για να ενεργοποιηθεί η μαγιά περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά.
Ξεκινήστε με την προσθήκη των 2 φλιτζανιών αλεύρι και αναμίξτε καλά στη συνέχεια προσθέστε σιγά σιγά το τελευταίο φλυτζάνι μέχρι να έχετε μια ελαστική, εύπλαστη ζύμη. Αν διαπιστώσετε ότι είναι πάρα πολύ κολλώδες δοκιμάστε να προσθέσετε μερικές κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Ζυμώνουμε τη ζύμη για περίπου 3-4 λεπτά.
Τοποθετήστε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψί και φροντίστε η ζύμη να φτάνει τα άκρα του ταψιού σας.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και με μια πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 45 λεπτά-1 ώρα.
Μόλις η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, βάζουμε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και ψήνουμε σε προθερμασμἐνο φούρνο στους 200 βαθμούς C για περίπου 40-50 λεπτά.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Για την επίστρωση
2-2 1/4 φλιτζάνια φέτες ντομάτας διαφόρων ειδών
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 καλή «χούφτα» αποξηραμένη ρίγανη ή θυμάρι ή και τα δύο μαζί
Εκτέλεση
Για να κάνετε τη ζύμη, βάλτε το νερό και την μαγιά σε ένα μπολ ανακατέψτε και αφήστε το για να ενεργοποιηθεί η μαγιά περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά.
Ξεκινήστε με την προσθήκη των 2 φλιτζανιών αλεύρι και αναμίξτε καλά στη συνέχεια προσθέστε σιγά σιγά το τελευταίο φλυτζάνι μέχρι να έχετε μια ελαστική, εύπλαστη ζύμη. Αν διαπιστώσετε ότι είναι πάρα πολύ κολλώδες δοκιμάστε να προσθέσετε μερικές κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Ζυμώνουμε τη ζύμη για περίπου 3-4 λεπτά.
Τοποθετήστε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψί και φροντίστε η ζύμη να φτάνει τα άκρα του ταψιού σας.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και με μια πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 45 λεπτά-1 ώρα.
Μόλις η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, βάζουμε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και ψήνουμε σε προθερμασμἐνο φούρνο στους 200 βαθμούς C για περίπου 40-50 λεπτά.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.