Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Ψωμί Γάστρας

Ψωμί γάστρας:

1 κιλό αλεύρι κίτρινο ή γ.ο.χ 
2 φακελάκια μαγιά ξερή
 1κ.γ ζάχαρη
 2κγ  αλάτι
 4 κουταλιές ελαιόλαδο 
700ml χλιαρό νερό
Εκτέλεση 
Σε ένα μεγάλο μπωλ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά μέχρι να γίνει ομοιόμορφη ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον να φουσκώσει.

Αφού ξεκουραστεί και φουσκώσει η ζυμη τουλάχιστον 12 ώρες, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο και ζυμώνουμε τη ζύμη ίσα-ίσα για να γίνει στεγνή, σε περίπτωση που κρατάει λίγη υγρασία. Δεν χρειάζεται ζύμωμα πάνω από 2-3 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 250 βαθμούς και βάζουμε μέσα μια κενή γάστρα καπακωμένη για να κάψει καλά. Η γάστρα δεν χρειάζεται ούτε λάδωμα ούτε κάτι άλλο
Φτιάχνουμε με τη ζύμη μας ένα μεγάλο καρβέλι ή δυο μικρά και το βάζουμε μέσα στη γάστρα. Κλείνουμε τη γάστρα και αφήνουμε το ψωμί μας να ψηθεί στους 220 βαθμούς για 45 λεπτά. Προσοχή: δεν ανοίγουμε το φούρνο στο χρόνο αυτό για να μην χαθεί η θερμότητα.
Αφαιρούμε το καπάκι από τη γάστρα και θα πρέπει να δούμε ότι έχει αρχίσει να παίρνει χρώμα. Αφήνουμε το ψωμάκι μας να ψηθεί χωρίς καπάκι για ακόμα 15 λεπτά για να φτιάξει τραγανή κόρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου