Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΒΕΛΟΎΔΙΝΗ (Βήμα - Βήμα /Φώτο)

Υλικά για 1-1/2 λίτρα γάλα 

150.γρ βούτυρο 
150 γρ αλεύρι 
Αλατοπίπερο 
Μοσχοκάρυδο 
2 αυγά 
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί 
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε το βούτυρο  να λιώσει. 
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ώστε να «ψηθεί» το αλεύρι,θα αλλάξει χρώμα θα σκουρινει.Ριχνουμε μέσα το γάλα σιγά-σιγά  ανακατεύοντας γρήγορα και το με σύρμα, για να μην κάνει σβώλους. Συνεχίζουμε ρίχνοντας γάλα και ανακατεύοντας συνέχεια., Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει. Αυτό μπορεί να πάρει λίγο χρόνο

Μην σταματήστε να ανακατεύετε Είναι ο μόνος τρόπος (και στη μπεσαμέλ και στις κρέμες γενικότερα) για να μην σβολιάσουν και να γίνουν βελούδινες.
Όταν αρχίσει να πήζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην κολλήσει στον πάτο της 
κατσαρόλας. 

Αφήνουμε να βράζει μέχρι να έχει την πυκνότητα που θέλουμε. Δεν θα πρέπει να είναι πηχτή, γιατί θα πήξει κι άλλο με το ψήσιμο,
Στο τέλος, προσθέτουμε το αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και λίγο τυρί τριμμένο. Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε και αυτα στη σάλτσα με γρήγορες κινήσεις ανακατεύουμε με το σύρμα να μην μας ψηθεί το αυγό. 

Tips
Αν η μπεσαμέλ μας γίνει πηχτή, μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο γάλα. Αν είναι αραιή, μπορούμε να κάνουμε 2 πράγματα για να πήξει.

Αν είναι λίγο αραιή, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να εξατμιστεί το περίσσιο υγρό.
Βάζουμε μισό ποτήρι κρασιού νερό, προσθέτουμε 1 κουτάλια της σούπας κορν φλάουρ και ανακατεύουμε να γίνει χυλός. Το ρίχνουμε στη μπεσαμέλ, πάντα ανακατεύοντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου