Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Μουσακάς κλασικός


Υλικά
(για ένα μεσαίο ταψι του φούρνου)

Για τον κιμα
1 κιλο κιμά 
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 
Λίγο ελαιόλαδο 
1 ξύλο κανέλα
1/2 ποτηράκι( του κρασιού) κρασί
1/2 κουτάκι ντοματοχυμο
2 κ.σ πελτέ
Αλάτι πιπέρι

Μπαχαρι τριμμένο. 


Για τη μπεσαμέλ
2 λίτρα γάλα χλιαρό 
250 γρ αλεύρι
200 γρ βούτυρο
2 αβγά 
2 κούπες τριμμένο τυρί κεφαλοτυρι 
Αλάτι πιπέρι 

Μοσχοκάρυδο τριμμένο 

4-5μελιτζάνες φλασκες

4 - 5 μέτριες πατάτες. 


Εκτελεση

Πλένουμε και κόβουμε φέτες τις μελιτζάνες μου κατά μήκος.

Κάνουμε το ίδιο και για τις πατάτες κόβουμε λεπτές φέτες

Αλοιφουμε με πινέλο και λάδι τις μελιτζάνες και ψήνουμε στο σχαροτηγανο. Σε φαρδύ ψηλό τηγάνι ρίχνουμε τις ροδέλες πατάτας με λίγο νερό ισα να σκεπάζει και βράζουμε για 5 λεπτά ίσα ίσα να μαλακώσουν λίγο όχι να βράσουν ελέγχουμε (να μην βράσουν) και Αποσύρουμε τις λαδώνουμε αλατιζουμε και τις ψήνουμε και αυτές στο σχαροτηγανο. 

Αντίστοιχα αν θέλει κάποιος τις τηγανίζει και τις μελιτζάνες και τις πατάτες. 
Ετοιμάζουμε τον κιμά.

Σε μια κατσαρόλα καβουρδιζουμε τον κιμά μεχρι να αλλάξει χρώμα και να απλώσει. Προσθέτουμε τον πελτε.και συνεχίζουμε το ανακάτεμα 

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την κανέλα , το Μπαχαρι αλατοπιπερωνουμε και τον γυρίζουμε μέχρι μάραθουν τα λαχανικά. 

Σβήνουμε με κρασί , αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το χυμό ντομάτας.

Προσθέτουμε λίγο νεράκι και το 
Βράζουμε μεχρι να πήξει ελαφρώς η σαλτσουλα.

Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ.
Καβουρδιζουμε το αλεύρι στο βουτυρακι και προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα ανακατεβωντας συνέχεια με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα.

Αλατοπιπερωνουμε ελαφρώς και αποσυρουμε από τη φωτιά .
Προσθέτουμε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα ανακατεύουμε δυνατά και γρήγορα να μην μας ψηθούν τα αυγά και τέλος το μοσχοκάρυδο και 1 φλιτζάνι τυρί.


Συναρμολογηση :
Βουτηρωνουμε το ταψί και πασπαλίζουμε με λίγο Φρυγανιά. Στρώνουμε κάτω μια στρώση πατάτες και πάνω μια στρώση μελιτζάνες. Απλώνουμε και το μισό κιμά. Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί. Συνεχίζουμε άλλη μια στρώση πατάτα, μελιτζάνα, κιμά, τυρί. Απλώνουμε τη μπεσαμελ πάνω στον κιμά Πασπαλιζουμε με λίγο τυράκι και βάζουμε στο φούρνο. 

Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδισει.η μπεσαμελ περίπου 45 με 50 λεπτά το πολύ. Αφήνουμε να κρυώσει και απόλαμβάνουμε.


@Συνταγολογειο 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου