Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Ινδικο ψωμί //naan bread



ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ NAAN BREAD ΚΑΙ  PITA BREAD;
Ενώ και οι δύο τύποι ψωμιών ανήκουν στην οικογένεια «επίπεδου ψωμιού», προέρχονται από διαφορετικές περιοχές του κόσμου, η ζύμη τους αποτελείται από διαφορετικά συστατικά και μαγειρεύονται με διαφορετικους
τρόπους 
Το Naan είναι ένα παραδοσιακό ψωμί από την Ινδία, ενώ η πίτα τρώγεται στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η πίτα παρασκευάζεται με μια πολύ απλή ζύμη, χρησιμοποιώντας απλώς αλεύρι, αλάτι, μαγιά και ελαιόλαδο, ενώ η ζύμη naan περιέχει συστατικά όπως γιαούρτι και αυγό που τη βοηθούν να διατηρείται απαλή και αφράτη.
Η πίτα μαγειρεύεται σε έναν εξαιρετικά ζεστό φούρνο, ο οποίος φουσκωνει τη ζύμη και δημιουργει κενό κάτι σαν τσέπη στο κέντρο της ζύμης. Το Naan μαγειρεύεται σε ένα τηγάνι με λιγότερη θερμότητα, γεγονός που προκαλεί πολλές μικρότερες φυσαλίδες αντί για ένα μεγάλο κενό. Δηλαδή είναι πιο επιπεδη 
Πως χρησιμοποιούμε την πίτα naan πως την τρώμε. 
Σχεδόν  με οτιδήποτε . Μπορείτε να φάτε naan στο πλάι ενός γεύματος να βουτάτε σε σάλτσες, να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε σάντουιτς με τυλιγμένο ψωμί, να το γεμίσετε με σάλτσα ντομάτας και τυρί για μια γρήγορη naan πίτσα, να το χρησιμοποιήσετε στη θέση τουρτίγιας. 
Υλικά 
1κ.γ ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
2 -1/2 κ. γ ξηρή μαγιά
2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
Αλάτι
1 κ.σ ελαιόλαδο
1 αυγό 
Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα 
2 - 3 κ.σ βούτυρο για το σερβίρισμα 
ΟΔΗΓΙΕΣ
Σε ένα μικρό μπολ, αναμίξτε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατέψτε για να διαλυθεί και αφήστε το να καθίσει για λίγα λεπτά  μέχρι να αφορίσει η μαγιά στην κορυφή. Στην συνέχεια χτυπήστε ελαφρά το λάδι, το γιαούρτι και το αυγό έως ότου συνδυαστούν ομοιόμορφα.
Σε ξεχωριστό μεσαίο μπολ, ανακατέψτε 1 φλιτζάνι αλεύρι με το αλάτι. και κάνετε μια λακουβίτσα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μπολ με υγρά συστατικά στο μείγμα αλευριού / αλατιού και ανακατεύουμε μέχρι να αρχισει να γίνετε ζύμη καλά. Συνεχίστε να προσθέτετε αλεύρι, μισό φλιτζάνι κάθε φορά, έως ότου δεν μπορείτε πλέον να το ανακατεύετε με ένα κουτάλι (περίπου 1 έως 1,5 φλιτζάνι αργότερα).
Σε αυτό το σημείο,  φέρετε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε την με τα χέρια σας για περίπου 3 λεπτά, προσθέτοντας μικρές ποσότητες αλευριού, αν χρειάζεται για να μην κολλάει η ζύμη. Ίσως χρειαστεί συνολικά από 2,5 έως 3 φλιτζάνια αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι λεία και πολύ μαλακή αλλά όχι να κολλάει. Αποφύγετε την υπερβολικη ποσοτήτα αλευριού καθώς ζυμώνετε, καθώς αυτό μπορεί να κάνει τη ζύμη πολύ στεγνή και σκληρή.
Ενσωματωνετε στη ζύμη όσο αλευρι χρειάζεται και σιγά σιγά. 
Σκεπάστε με μια πετσέτα τη ζύμη και αφήστε την να ανέβει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (περίπου 1 ώρα). Αφού φουσκώσει ισιώστε απαλά τη ζύμη με τα χέρια σας σε και κόψτε την σε 8 ίσα κομμάτια. Διαμορφώστε κάθε κομμάτι σε μια μικρή μπάλα.
Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο σε μέτρια φωτιά. 
Δουλεύοντας με μια μπάλα κάθε φορά, ανοίγετε πιτουλες με τον πλάστη η τα χέρια σας λαδωνετε ελαφρά το τηγάνι και βάζετε την πίτα. Τηγανιζετε σιγα σιγα και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν καλά και να ψηθούν.. Σερβίρετε τις πίτες με λιωμένο βούτυρο απλωμένο με το πινέλο και πασπαλίστε με μυρωδικά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου