Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Κέικ χωρίς μαργαρίνη

Ένα υγιεινό κέικ

ΥΛΙΚΑ:
4 αυγά
2/3 κούπας ελαιόλαδου
3/4 κούπας γάλα
2 κούπες καστανή ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι ολικής αλέσεως
4 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
120 γρ. κουβερτούρα σέ σταγόνες .. (1 σακουλάκι)
1 πορτοκάλι πολτοποιημένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αναμειγνύουμε στό μίξερ γιά 4 λεπτά καί σέ μεγάλη ταχύτητα τά αυγά, τό ελαιόλαδο, τό γάλα, τή ζάχαρη, τό αλεύρι, τό μπέικιν καί τό πολτοποιημένο πορτοκάλι.
Στό τέλος ρίχνουμε τίς σταγόνες σοκολάτας καί ανακατεύουμε μέ σπάτουλα.
Αλείφουμε μία κλασική κυκλική φόρμα τού κέικ μέ λίγο λάδι, πασπαλίζουμε τά τοιχώματα μέ λίγο αλεύρι καί ρίχνουμε τό μείγμα.
Ψήνουμε σέ προθερμασμένο φούρνο στούς 170ο C γιά 50 λεπτά περίπου.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

σως γιαουρτιού

θα χρειαστείτε:

1 κεσεδακι γιαούρτι
• 1 κ.γ. μουστάρδα
• 1 κ.σ. μέλι
• 1 κ. σ. ξύδι
• ½ σφηνάκι νερό
• 1 ½ σφηνάκι ελαιόλαδο
• 1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
• Λίγο αλάτι και πιπέρι

Πώς θα τη φτιάξετε:

 Ρίχνετε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και τα χτυπάτε καλά μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα.
Τοποθετήστε το μείγμα για λίγα λεπτά στο ψυγείο.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Ψαρονέφρι σοτέ με σάλτσα χο'ι'σιν

Υλικά
1 κιλό ψαρονέφρι κομμένο σε λεπτές φέτες
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1,5 κουταλιά σούπας σάλτσα σόγιας
Για το μαρινάρισμα
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
2 κουταλιές της σούπας λευκό ξηρό κρασί
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα χόΪσιν (την βρίσκουμε σε καταστήματα που πουλάνε ανατολίτικα
προϊόντα , είναι μια γλυκοπικάντικη σάλτσα)
1 κουταλιά σούπας σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές του γλυκού καστανή ζάχαρη
½ κουτ γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το κρέας με τα υλικά της μαρινάδας σε ένα βαθύ μπολ, καλύπτουμε με
μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μίση ώρα. Εδώ να πούμε οτι όση περισσότερη ώρα
το αφήνουμε τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχουμε (το ιδανικό είναι 4-6 ώρες)
Σε ένα γουοκ η μια αντικολιτική κατσαρόλα αν δεν έχετε γουοκ ζεσταίνουμε το λαδί σε
δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε την
σάλτσα σόγιας, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να ψηθεί το κρέας .
Σερβίρουμε σε πιάτο και μπορούμε να κόψουμε λαχανικά με ένα πιλερ για το γαρνίρισμ

Αφράτο τιραμισού με μπισκότα oreo & cookies

Υλικά συνταγής

Για τη βάση μπράουνις:
3/4 φλ. τσαγιού σπορέλαιο (ηλιέλαιο)
1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
3 αυγά
3/4 φλ. τσαγιού αλεύρι
1/3 φλ. τσαγιού σκόνη κακάο + 2 1/2 κ.σ. κακάο
1 κοφτό κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. κόκκους στιγμιαίου καφέ εσπρέσο



Για τη γέμιση:
6 κρόκοι αυγών
1 1/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 1/4 φλ. τσαγιού τυρί μασκαρπόνε
1 3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά
Για το γαρνίρισμα:
1 κ.σ. κόκκους στιγμιαίου καφέ εσπρέσο + 1 1/2 κ.σ. ζεστό νερό
1/2 φλ. τσαγιού λικέρ Kahlua
15 μπισκότα όρεο
12-15 cookies με σταγόνες σοκολάτας
σκόνη κακάο και σταγόνες σοκολάτας για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνετε ένα ταψί διαμέτρου 23 x 33 εκ. Προαιρετικά καλύπτετε τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού με χαρτί ψησίματος για να το ξεφορμάρετε εύκολα.



Για τη βάση μπράουνις: Σε ένα μπολ βάζετε το λάδι, τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας και τα χτυπάτε με το μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να συνδυαστούν. Προσθέτετε τα αυγά και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθούν.

Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ το αλάτι και τους κόκκους καφέ εσπρέσο και ρίχνετε το μείγμα σταδιακά στο μπολ με το μείγμα αυγών συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί, στρώνετε την επιφάνεια και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20-25. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει πολύ καλά.

Για τη γέμιση: Βάζετε τους κρόκους αυγών και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ και το τοποθετείτε σε μπεν μαρί, σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας διαρκώς για 6-8 λ ή μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Μην το αφήσετε να πήξει γιατί τότε θα έχει παραψηθεί.

Αφαιρείτε το μείγμα από το μπεν μαρί και το χτυπάτε μέσα στο μεταλλικό μπολ με το μίξερ για 2 λ περίπου μέχρι να αφρατέψει ελαφρώς. Προσθέτετε και το τυρί μασκαρπόνε και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει καλά.

Σε άλλο καθαρό μπολ χτυπάτε, με καθαρό και στεγνό μίξερ, τη κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί. Μεταφέρετε, σταδιακά, τη σαντιγί μέσα στο μείγμα τυριού, ανακατεύοντας απαλά με κυκλικές, απαλές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω μέχρι να εσνωματωθεί πλήρως.

Για τη συναρμολόγηση και γαρνίρισμα: Σε ένα μικρό μπολάκι βάζετε το ζεστό νερό και το καφέ, ανακατεύετε καλά να διαλυθεί ο καφές, προσθέτετε και το Kahlua και ανακατεύετε. Ραντίζετε με 3 κ.σ. από το μείγμα καφέ, Kahlua τη βάση μπράουνις και στρώνετε ισομερώς, πάνω από τη βάση μπράουνις το μισό μείγμα μασκαρπόνε.

Πάνω από μείγμα μασκαρπόνε στρώνετε σε σειρές, εναλλάξ, τα μπισκότα όρεο και τα cookies σοκολάτας, βουτηγμένα ένα ένα για δευτερόλεπτα μέσα στο μείγμα καφέ Kahlua. Απλώνετε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα τυριού, πασπαλίζετε με τη σκόνη κακάο και σταγόνες σοκολάτας και το βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει μέχρι να σερβίρετε.


κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα coleslow!

Υλικά:

200 γρ γιαούρτι

100 γρ μαγιονέζα
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Ντιζόν
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
1/4 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο
8 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
Αλάτι
3 καρότα
1/2 λάχανο
1/4 σελινόριζα
1/2 φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού, χοντροκομμένα
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για τις κροκέτες ψαριού:
2 μεγάλα αυγά, χτυπημένα
1/4 φλυτζάνι κόρν φλάουερ
1 φλιτζάνι κίτρινο καλαμποκάλευρο
2 φιλέτα μπακαλιάρο, κομμένο σε 12 λωρίδες, περίπου 3 εκατοστά η κάθε μία
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Φτιάξτε την σάλτσα και λαχανοσαλάτα:

Χτυπάμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το μέλι, τον κόλιανδρο, τις 4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού και 1/2 κουτ. αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. 
Χρησιμοποιώντας το χοντρό τρίφτη τρίβουμε τα καρότα το λάχανο και τη σελινόριζα.
Προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα, το λάχανο, την σελινόριζα, τον μαϊντανό, και τις υπόλοιπες 4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού στο υπόλοιπο μείγμα γιαουρτιού και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε στην λαχανοσαλάτα αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε στο ψυγείο για μία τουλάχιστον ώρα.

Φτιάξτε τις κροκέτες ψαριού:

Τοποθετήστε το κορν φλάουερ, τα αυγά, και το καλαμποκάλευρο και σε 3 ξεχωριστά μπολ με αυτή την σειρά.
Απλώνουμε τα κομμένα ψάρια σε ένα δίσκο και αλατοπιπερώνουμε.
Περνάμε τα κομμάτια των ψαριών πρώτα στο κορν φλάουερ μετά στο αυγό και μετά στο καλαμποκάλευρο πιέζοντας καλά να πάει παντού και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο
Ρίχνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και, τηγανίζουμε τα ψάρια μας μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν, περίπου 2-3 λεπτά ανά πλευρά.
Μεταφέρουμε σε μια πιατέλα με χαρτί και αλατίζουμε.
Σερβίρουμε τα φιλετάκια ψαριού με σάλτσα και λαχανοσαλάτα.http://www.govastileto

Κέικ λεμόνι

Πιο πολύ λεμόνι δε γίνεται...
Κέικ λεμόνι
ΥΛΙΚΑ

    1 κόκκινη φαρίνα
    1 και 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη
    Ξύσμα από 2 λεμόνια
    1 φλ.τσ. σπορέλαιο
    2 κ.σ. κονιάκ
    1 κ.σ. λεμοντσέλο (προαιρετικά)
    1 κ.σ. χυμό λεμονιού
    1 κουτάκι υγρή σόδα
Για το γλάσσο
    4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
    Χυμό από 1/2 λεμονιού
    Ξύσμα 1 λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε  το αλεύρι, τη ζάχαρη και το ξύσμα.
    Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε  το σπορέλαιο,  το κονιάκ, το λεμοντσέλο,  το χυμό λεμονιού και τη σόδα.
    Ανακατεύουμε με το σύρμα τα δύο μίγματα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
    Αδειάζουμε το μίγμα σε μια φόρμα κέικ και ψήνουμε για περίπου 30΄ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C ή μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
    Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει.
    Ετοιμάζουμε το γλάσο και περιχύνουμε το κέικ.
Καλή σας όρεξη!

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Πατατοκεφτεδες

Υλικά
4 μέτριες βρασμένες πατάτες
5 φέτες μπέικον
2 αυγά
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
Αλάτι πιπέρι, πιπέρι Καγιέν
Σκόρδο  σκόνη  κρεμμύδι  σκόνη
Εκτέλεση
Λιώνουμε με πιρούνι Τις πατάτες ψιλοκόβουμε Το μπέικον και ανακατεύουμε τα υλικά.
Πλάθουμε  κεφτεδάκια παναρουμε και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.
Εάν θέλουμε βάζουμε τη ζύμη σε σφολιατακια και τηγανίζουμε σαν τα τηροπιτακια.Υ.Γ.άν σάς αρέσει μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη λίγο τριμμένο τυρί τσενταρ.

Μπουγάτσα νηστίσιμη με σοκολάτα

ΥΛΙΚΑ

• 1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
• 4 ποτήρια νερό
• 1 1/2  ποτήρι ζάχαρη
• 5 βανίλιες
• ξύσμα από 1 λεμόνι
• 3 κ.σ. φυτική μαργαρίνη και λίγο επιπλέον για το άλλειμα του πυρέξ
• 1/2 φλ.τσ. σταγόνες κουβερτούρας
• 1 φύλλο σφολιάτας
• ζάχαρη άχνη και κανέλλα για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

• Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τις βανίλιες και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και οι βανίλιες.
• Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να πετύχουμε μια ομοιογενή κρέμα.
• Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μια μια κουταλιά τη μαργαρίνη και τις σταγόνες κουβερτούρας και τα ενσωματώνουμε στην κρέμα.
• Κόβουμε τη σφολιάτα σε δύο μέρη (το ένα λίγο πιο μεγάλο από το άλλο).
• Ανοίγουμε τα δύο φύλλα με τον πλάστη.  Με αυτόν τον τρόπο το φύλλο δε γίνεται πολύ χοντρό και γίνεται πιο αισθητή η κρέμα. Αν θέλετε το φύλλο πιο χοντρό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο φύλλα σφολιάτας
• Τοποθετούμε το μεγαλύτερο φύλλο σφολιάτας σε ένα πυρέξ αφού πρώτα το έχουμε αλείψει με φυτική μαργαρίνη, προσπαθώντας να καλύψουμε και τα πλάγια του πυρέξ.
• Προσθέτουμε την κρέμα και τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο φύλλο.
• Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180º C για μισή ώρα περίπου μέχρι να πάρει χρώμα η σφολιάτα μας.
• Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλλα και σερβίρουμε. Καλό θα ήταν να την αφήσουμε να κρυώσει για να κόβετε πιο εύκολα

Λαχανόπιτα χωριάτικη


Υλικά:

2 κιλά λαχανικά διάφορα άνηθο,κρεμμυδάκια και κρεμμύδια ξερά

1 φλιτζ. λάδι, 4 αυγά

1\2 κιλό τυρί φέτα

1/2 κιλό ζύμη, όπως δτην προηγούμενη συνταγή αλατοπίπερο

Εκτέλεση Συνταγής

Καθαρίζουμε,κόβουμε και πλένουμε όλα τα τα λαχανικά. Τα στραγγίζουμε καλά και τα ανακατεύουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο, με τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και το κρεμμύδι.Αλατοπιπερώνουμε τα λαχανικά και ρίχνουμε το λάδι , το τυρί κομματιασμένο και τα αυγά χτυπημένα. Ετοιμάζουμε το ζυμάρι για τα φύλλα.ανοίγουμε την ζύμη σε 3-4 φύλλα στενόμακρα και τοποθετούμε κατα μήκος στο κάθε φύλλο την γέμιση.Τυλίγουμε το φύλλο ρολό και το πιέζουμε στις άκρες να σχηματιστούν κύκλο,ο ένας μετά τον άλλον.Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο βούτυρο και βάζουμε το ταψάκι στον φούρνο,μέχρι να ψηθούν τα λαχανικά.Σερβίρεται με ξυνόγαλο.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Παραδοσιακός Μπακλαβάς



Υλικά:
500γρ φύλλο κρούστας
καρύδι τριμμένο 
γαρύφαλλο σκόνη
κανέλα σκόνη
φρυγανιά τριμμένη
βούτυρο ή λάδι για τα φύλλα

Σιρόπι:
600ml νερό
1 κιλό ζάχαρη
χυμό από μισό λεμόνι
ξύλο κανέλας

Διαδικασία:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τριμμένο καρύδι, το γαρύφαλλο, την κανέλα και την τριμμένη φρυγανιά. Λιώνουμε το βούτυρο (αν χρησιμοποιήσουμε αλλιώς το λάδι) και περνάμε το ταψί μας. Βάζουμε 6 φύλλα στον πάτο του ταψιού τα οποία τα έχουμε βουτυρώσει/λαδώσει μεταξύ τους. Βάζουμε λίγο από το μείγμα με το καρύδι. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τα φύλλα μόνο που τώρα βάζουμε 2 φύλλα. Κάνουμε αυτή την διαδικασία μέχρι να μας μείνουν 6 φύλλα τα οποία θα τα μπουν στο τέλος. Κόβουμε τον μπακλαβά μας σε κομμάτια σχήματος ρόμβου. Προαιρετικά βάζουμε από ένα γαρύφαλλο στο κέντρο κάθε κομματιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά. Φτιάχνουμε το σιρόπι μας και σιροπιάζουμε όταν είναι ζεστά και ο μπακλαβάς και το σιρόπι μας.

Μελομακάρονα με καρύδι και μέλι στη ζύμη

Yλικά συνταγής
350 γρ. αλεύρι
120 γρ. λάδι
75 γρ. ζάχαρη
50 γρ. χυμό πορτοκολιού
1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1/2 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
120 γρ. καρυδόψιχα
100 γρ. μέλι
Για το σιρόπι:
300 γρ. ζάχαρη
150 γρ. νερό
60 γρ. γλυκόζη
50 γρ. μέλι
Για το πασπάλισμα:
100 γρ. μέλι
120 γρ. καρυδόψιχα


Εκτέλεση συνταγής


 Αρχίζετε με το σιρόπι γιατί πρέπει να είναι κρύο για να μελώσετε τα μελομακάρονα. Σε μια κατσαρόλα βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και τη γλυκόζη για 4-5 λεπτά. Τέλος προσθέτετε το μέλι, ανακατεύετε, κατεβάστε το από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
Σε μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά της ζύμης και τα ανακατεύετε καλά μέχρι να ομοιογενοποιηθούν και  γίνει η ζύμη μαλακή. Πλάθετε μικρά οβάλ μακρόστενα μπαλάκια.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Τοποθετείτε τα μελομακάρονα σε ταψί και τα ψήνετε για 12-15 λ περίπου.
Βγάζετε τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα βουτάτε στο κρύο σιρόπι για 1-2 λεπτά. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείτε σε πιατέλα. Περιχύνετε με το μέλι και πασπαλίζετε με τη καρυδόψιχα.

Καλά Χριστούγεννα

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Νηστισιμο Banoffee

ΥΛΙΚΑ

• Μια συσκευασία γάλα καρύδας (400 gr)
• 1 συσκευασία άνθος αραβοσίτου με γεύση μπανάνα (από πολυσυσκευασία)
• 3 ώριμες μπανάνες
• 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
• 100 gr σοκολάτα κουβερτούρα
• 1 συσκευασία μπισκότα digestive
• 1/2 φλ.τσ. φυτική μαργαρίνη
• Τρούφα για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

• Στο multi με τα μαχαίρια βάζουμε τα μπισκότα digetive και τα θρυμματίζουμε.
• Λιώνουμε τη φυτική μαργαρίνη.
• Προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
• Περιχύνουμε με το μείγμα τα θρυμματισμένα μπισκότα και ανακατεύουμε.
• Στρώνουμε ένα πυρέξ με την παραπάνω "ζύμη" και προσπαθούμε να καλύψουμε τη βάση και τα πλάγια του.
• Κόβουμε τις μπανάνες σε φέτες και τις στρώνουμε πάνω από την παραπάνω "ζύμη".
• Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα καρύδας και το ανακατεύουμε λίγο μέχρι να πάρει μια βράση.
• Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το άνθος αραβοσίτου και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να καταφέρουμε μια ομοιογενή κρέμα.
• Τοποθετούμε την κρέμα πάνω από τις μπανάνες.
• Πασπαλίζουμε με την τρούφα και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Ψαρονέφρι με μπέικον & μελι

Ψαρονέφρι με μπέικον και μέλι

Υλικά για 4 μερίδες:

3 κομμάτια ψαρονέφρι

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

½ κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο αποξηραμένο

12 φέτες μπέικον

2 κουταλιές της σούπας μέλι

 

Εκτέλεση:

1.Αλατοπιπερώνουμε το ψαρονέφρι και το πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο

2.Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία και σοτάρουμε το ψαρονέφρι για 10’ περίπου, μέχρι να αποκτήσει όμορφο χρώμα παντού.

3.Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις.

4.Στον πάγκο εργασίας μας, τοποθετούμε 4 φέτες μπέικον τη μία δίπλα από την άλλη και με τρόπο που να αλληλοκαλύπτονται.

5.Βάζουμε στο κέντρο ένα κομμάτι ψαρονέφρι και το τυλίγουμε όσο πιο σφιχτά μπορούμε. Εάν θέλουμε, χρησιμοποιούμε οδοντογλυφίδες για να στερεώσουμε το μπέικον.

6.Μεταφέρουμε το κομμάτι σε μικρό ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 2 φορές ακόμα.

7.Ρίχνουμε το μέλι στην επιφάνεια των φιλέτων και το απλώνουμε προσεκτικά με τη βοήθεια ενός πινέλου.

8.Ψήνουμε το ψαρονέφρι για 45’ περίπου, φροντίζοντας να αλείφουμε τακτικά την επιφάνεια του με τα υγρά του ταψιού.

9.Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, περιμένουμε 5-10’ και κατόπιν κόβουμε το ψαρονέφρι σε φέτες.

-πολυσπόρια

πολυσπόρια



Το έθιμο της Παναγιάς της Πολυσπορίτισσας όπως το καταγράφει ο Φίλιππος Βρετάκος ("Οι δώδεκα μήνες του έτους και αι κυριώτεραι εορταί των"): «Ονομάζουν όμως αυτήν και Πολυσπορίτισσα (Ευρυτανία, Δυτ.Μακεδονία, κ.α.), επειδή την ημέραν αυτήν, κατά το έθιμον, έβραζαν εντός χύτρας "πολυσπόρια", ήτοι διαφόρους δημητριακούς καρπούς και όσπρια, ως σιτάρι, αραβόσιτον (καλαμπόκι), λαθούρια, ρεβίθια, φασόλια, κουκκιά κ.τ.λ., τα οποία εμοίραζαν εις τον κόσμον "για τα χρόνια πολλά", δια να εξασφαλίσουν δηλαδή κατά το ερχόμενο έτος την αφθονίαν των καρπών. [...] μοιράζουν δηλαδή "απαρχές" και θυμίζουν τα αρχαία "Πυανέψια" του ίδιου περίπου μήνα». 

Επίσης ο Δημ.Λουκόπουλος ("Γεωργικά της Ρούμελης", Αθήναι 1938, σ.171) αναφέρει: «Την 21ην Νοεμβρίου, οι γεωργοί γιορτάζουν την πολυσπορίτισσα ή Μεσοσπορίτισσα. Πολυσπορίτισσα λένε, γιατί σε πολλά χωριά παίρνουν πολυσπόρια (σιτάρι, καλαμπόκι, κουκκιά, κ.λ.π.) και πάνε στην πηγή, τα ρίχνουν μέσα και λένε: όπως τρέχει το νερό, να τρέχη το βιό. Παίρνουν νερό και γυρίζουν. Επίσης τη μέρα αυτή αντίς άλλο φαγητόι βράζουν τα πολυσπόρια, τρώνε και μοιράζουν και σε δικούς τους για χρόνια πολλά. Μεσοσπορίτισσα, όπως λένε, το είπαν με το να μεσιάζη τότε η πρώιμη σπορά τους. Κι αυτή τη μέρα βασιλεύει η πούλια, αν τύχη ξαστεριά. Κι όπως θα κάμη αυτήν τη μέρα, θα κάμη και τις σαράντα κατοπινές μέρες».

Κι ιδού, η συγκεκριμένη συνταγή για τα "πολυσπόρια" που, φαντάζομαι, θα βρίσκεται σε πολλές παραλλαγές, ανάλογα με τον τόπο και τις ποικιλίες που καρποφορούν κι ίσως κι ανάλογα με την έμπνευση και τα γούστα...



Σιτάρι, καλαμπόκι, σταφίδες (μαύρες και ξανθές), καρύδια, μύγδαλα, σισάμι, λίγο λαδάκι, μια τζούρα ζάχαρη, μια πρέζα αλατοπίπερο.

Υλικά

2 φλιτζάνια του καφέ φασόλια

Υλικά: 2 φλιτζάνια του καφέ φακές

2 φλιτζάνια του καφέ ρεβίθια

2 φλιτζάνια του καφέ μπιζέλια

2 φλιτζάνια του καφέ σιτάρι

2 φλιτζάνια του καφέ καλαμπόκι

2 φλιτζάνια του καφέ κουκιά

2 φλιτζάνια του καφέ μαυρομάτικα φασόλια

αλάτι

πιπέρι

ελαιόλαδο

:Γονιμικό φαγητό, γνωστό στην αρχαιότητα ως «πανσπερμία», που αποτελείται δηλαδή από σπόρους όλων των ειδών.

Το φαγητό είναι πολύ χορταστικό και υγιεινό.
Διαδικασία 

Μουλιάζουμε από βραδύς σε αρκετό νερό τα φασόλια, τα ρεβύθια, το στάρι και τα κουκιά.

Την επόμενη μέρα ζεσταίνουμε αρκετό νερό σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε όλα τα όσπρια μαζί και τα αφήνουμε να βράσουν για 1 1/2 ώρα.

Μόλις βράσουν τα αλατίζουμε, σερβίρουμε με λίγο φρέσκο πιπεράκι και αν θέλουμε ραντίζουμε με φρέσκο ελαιόλαδο. όποιος θέλει μπορεί να προσθέσει και χυμό από λεμόνι.

Πηγή: eliaswords.blogspot.gr

Χοιρινές μπριζόλες Κρασάτες

ΥΛΙΚΑ
Μπριζόλες χοιρινές {λαιμός}
αλεύρι
λαδάκι
2 κουτ,σούπας κοφτές μουστάρδα
αλατοπίπερο
θυμάρι
ρίγανη
μισό ποτήρι νερού κρασί λευκό
λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τις μπριζόλες,τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας κ τις αλείφουμε με ελάχιστο λάδι για να κολλήσουν τα υλικά μας.μετά τις τοποθετούμε σ ένα ταψάκι και ρίχνουμε από πάνω αλάτι.πιπέρι.λίγη ρίγανη,λίγο θυμάρι,βάζουμε σ ένα αλουμινόχαρτο αλεύρι τις γυρίζουμε και κάνουμε το ίδιο κι από την άλλη πλευρά.
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί ,αλευρώνουμε τις μπριζόλες και τις τοποθετούμε μέσα , χαμηλώνουμε την φωτιά από το 3 στο 2 και τις γυρίζουμε πότε από την μια πλευρά πότε από την άλλη ,αυτό το κάνουμε κανένα τέταρτο ,αμέσως μετά ρίχνουμε το κρασί και την μουστάρδα αραιωμένη σε λίγο νερό και τις αφήνουμε να ψηθούν να το πιουν όλο ..σε σιγανή πάντα φωτιά .μόλις το πιει το ζουμάκι όλο ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού ,τις γυρνάμε τακτικά ,έτσι κι αλλιώς δεν αργούν ,και πιστέψτε με δεν θα χετε ξαναφάει τέτοια μπριζόλα!!
Συνοδεύετε με ρύζι ,πατάτες τηγανητές πουρέ -όταν το φτιάχνω όλοι απορούν με το ..τι ωραίο τρώνε..πως είναι φτιαγμένες ..και τι νοστιμιά είναι αυτή!!! Είναι πραγματικά το κάτι άλλο!!!

*Οταν τις φτιάχνω για να αποφεύγω τα συνοδευτικά ..κόβω πατάτες κυδωνάτες και αφού βάλω τις μπριζόλες στο τηγάνι και τις φέρω μια γύρα τοποθετώ στα κενά τις πατάτες και σιγοψήνονται μαζί τους παίρνουν από το ζουμάκι μπριζόλα -μουστάρδα-κρασί -μυρωδικά που βγάζουν και γίνονται μελωμένες και πολύ νόστιμες το κάτι άλλο !

Oriental ρύζι με κοτόπουλο και λαχανικά


Υλικά για 3 άτομα:

- 250 γραμμάρια ρύζι Ρομά
- 1στηθος κοτόπουλου
- 1 κολοκυθάκι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1/4 κόκκινη πιπεριά
- 1 χούφτα φασολάκια πράσινα 
- ντομάτινια 10
- 3 κουταλιές της σούπας ξύδι ρυζιού (Genmai On)
- 2/3 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας (Tamari)
- ζάχαρη 2 κουταλάκια του γλυκού (ή σιρόπι ρυζιού)
- αλάτι
- ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο 

προετοιμασία:

 Προετοιμάστε τα λαχανικά (τα ψιλοκόβετε )

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα  κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες

Προσθέστε την πιπερια κομμένη σε λωρίδες

Σοτάρετε λίγα λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα κολοκυθάκια πλυμένα και κομμένα σε κύβους και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά να ροδίσουν Και τα κολοκυθάκια.
Εν τω μεταξύ, ρίξτε το κοτόπουλο (το οποιο εχετε κοψει σε δυο φετες και βράζουμε σε νερό που βράζει σε  μια κατσαρόλα γιά 2-3 λεπτα. και μετά αφηστε τα να στραγγιξουν

Αφηνετε  να κρυώσουν σε ένα ξύλο κοπής. 

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα φασόλια και τα ζεματιζουμε στο ίδιο νερό πού ζεματισαμε το κοτόπουλο. 
Εν τω μεταξύ, κόψτε το κοτόπουλο σε λωρίδες και το προσθέτουμε στο τηγάνι με τα λαχαξικα-κρεμμύδι, πιπεριά και τα κολοκυθάκια-Μαγειρευουμε προσθέτοντας και τη σάλτσα σόγιας και ανακατεύουμε καλά.
Ψιλοκόψτε το ζεματισμένα πράσινα φασόλια ,και προσθέστε στο τηγάνιΠάντα ανακατεύουμε καλά
Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε το ρύζι: πλύνετε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό, προκειμένου να το κάνει να χάσει το άμυλο

Βάλτε το σε μια κατσαρόλα με 1/2 λίτρο νερό.

Βράζουμε συνέχεια σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά επιτρέποντας το ρύζι να φουσκώσει.

Ρίχνουμε το ξίδι ρυζιού και το αλάτι στη ζεστη κατσαρόλα και στη συνέχεια, αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε τη ζάχαρη (ή σιρόπι ρυζιού).
Ανακατέψτε το μείγμα  λαχανικων κοτοπουλου απαλά με ρύζι μέχρι να ενωθούν τα υλικά. 

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Κοτοπουλο Τεριγιάκι με λαχανικά


Συστατικά 
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1-½ κιλά μπουτι κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, ψιλοκομμένο
- 4 η 5 μπουκετακια μπρόκολο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 3 μεγάλα καρότα, κομμένα σε φέτες (ροδέλες ) 
- 1/2 κ.Γ. μπουκοβο προαιρετικό 
Teriyaki Sauce::υλικά :
- 2 κουταλιές της σούπας τζίντζερ, ψιλοκομμένο
- ⅓ σάλτσα σόγιας 
- ⅓ φλιτζάνι νερό
- 4 κουταλιές της σουπαςκορν φλαουρ .
- ¼ φλιτζάνι μέλι
Αλάτι και πιπέρι. 



Οδηγίες

Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ριχνετε όλα τα υλικα  για τη σάλτσα τεριγιάκι. Ανακατέψτε περιστασιακά, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αφήνετε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-υψηλή θερμότητα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, στη συνέχεια προσθέστε το κοτόπουλο .Αφήστε να μαγειρευτει για περίπου 3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει  στη συνέχεια γυρίστε  και μαγειρέψτε και την άλλη πλευρά μέχρι να ροδίσει. Και αυτή. 
Προσθέστε το σκόρδο, τα καρότα και την τεριγιάκι σως, και αφήστε το να σιγοβράσει για 5 λεπτά.
Παραληλα Ενώ μαγειρευετε το κοτόπουλο ,μαγειρεύετε  το μπρόκολο.στον ατμό 3-4 λεπτα και το ενωνετε με το μαγειρεμένο κοτόπουλο και τη σάλτσα. Πασπαλίστε με νιφάδες τσίλι, αν θέλετε  και ανακατέψτε. 
Σερβίρετε με ρύζι ή Udon noodles.

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Γεμιστές πιπεριές με τυριά

Γεμιστές πιπεριές με τυριά!
__________________________________
Ένας μεζές,ότι πρέπει για κρασί η μπύρα!!
Υλικα
15 πιπεριές κέρατα
200γρ τυρί φέτα τρίμμα
200γρ τυρί κίτρινο τριμμένο
5κουταλιές τής σούπας αλεύρι για όλες τής χρήσεις
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
2αυγά
Μοσχοκάρυδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι(ελάχιστο)
Πάπρικα
1σφηνακι γάλα εβαπορέ
ά:
Τρόπος παρασκευής:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και γεμίζουμε τις πιπεριές κέρατα αφού προηγούμενος τις έχουμε πλύνει και έχουμε βγάλει τα σπόρια.Τις στρώνουμε στο ταψί αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στους 180βαθμούς σε αέρα σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουv

Κρέπες φούρνου με κοτόπουλο και μανιτάρια


  • Υλικά για 2-4 άτομα

    Για τη γέμιση
    • 2 φλιτζάνια βρασμένο και κομμένο κοτόπουλο
    • ½ φλιτζάνι μανιτάρια κομμένα και σοταρισμένα
    • 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
    • 2 κουταλιές μαϊνταν
  • 4 μεγάλα αβγά
  • 2 κούπες γάλα
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 6-7 κουταλιές του γλυκού λιωμένο βούτυρο
  • λίγο ελαιόλαδο και λίγη κρέμα γάλακτος 

    Εκτέλεση

    Για τις κρέπες
  • Χτυπάτε σε ένα μπολ τα αβγά και 2 κούπες γάλα. Όταν χτυπηθούν καλά, προσθέτετε τμηματικά το αλεύρι και το αλάτι και ύστερα το βούτυρο.
  • Σκεπάζετε το μπολ και το βάζετε στο ψυγείο για 1 με 1 1/2 ώρα.
  • Όταν το βγάλετε από το ψυγείο ξαναχτυπάτε το μείγμα το οποίο πρέπει να είναι ομοιόμορφο και πηκτό. Αν είναι πολύ πηχτό αραιώστε με λίγη κρέμα γάλακτος.
  • Βουτυρώνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 9 ιντσών και γεμίστε ένα φλιτζανάκι του καφέ με το μείγμα.
  • Το χύνετε στο κέντρο του τηγανιού και γυρνάτε κυκλικά το τηγάνι μέχρι να πάει το μείγμα παντού. Η κρέπα δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ παχιά, ούτε πολύ λεπτή.
Για τη γέμιση
  1. Βράζετε το κοτόπουλο και στη συνέχεια το κόβετε σε κύβους.
  2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνετε μέσα τα μανιτάρια και τα σοτάρετε για λίγα λεπτά.
  3. Βάζετε σε ένα μπολ το κοτόπουλο, τα μανιτάρια, το μισό τυρί, τη μισή κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε.
  4. Γεμίζετε τις κρέπες με αυτό το μείγμα και τις τυλίγετε.
  5. Τοποθετείτε τις κρέπες σε ένα μεγάλο πυρέξ.
  6. Περιχύνετε από πάνω την κρέμα γάλακτος και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.
  7. Προθερμαίνετε το φούρνο.
  8. Βάζετε τις κρέπες να ψηθούν στο φούρνο για 30 λεπτά. http://www.newsbeast. 

Πώς φτιάχνω άλμη

Πώς συντηρούνται τα τυριά άλμης
Τυριά άλμης είναι η φέτα, ο τελεμές, το γιδοτύρι κι άλλα λευκά, σκληρά ή ημίσκληρα τυριά, με πλήρη ή με χαμηλά λιπαρά.
Τα ελληνικά τυριά άλμης είναι μόνο μαλακά
Τα τυριά αυτά, είτε τα αγοράζει κανείς συσκευασμένα, είτε χύμα, από τον πάγκο των τυριών (όπου διατηρούνται σε άλμη), πρέπει να καταναλώνονται σχετικά γρήγορα, μέσα σε 4-5 μέρες, αλλιώς, για να συντηρηθούν για μεγαλύτερο διάστημα, είναι απαραίτητη η άλμη.
Ίσως να σας έχει τύχει να δείτε στο σούπερ-μάρκετ κυρίες, συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας, που ζητάνε από τον υπάλληλο στον πάγκο των τυριών να τους βάλει άλμη σε δοχείο, που έχουν φέρει από το σπίτι. Αυτές σίγουρα ξέρουν το μυστικό για να διατηρηθεί το τυρί τους φρέσκο, για μεγαλύτερο διάστημα!
Δεν γνωρίζουν όμως μάλλον πως μπορεί κανείς, εύκολα και γρήγορα, να φτιάξει δική του άλμη στο σπίτι, χρησιμοποιώντας τα πιο απλά υλικά:
• 1 λίτρο νερό
• 70γρ αλάτι 
• Θερμόμετρο υγρών
Η διαδικασία είναι η εξής:
Βάζετε το αλάτι το νερό και θερμαίνετε το αλατόνερο στους 85-90 βαθμούς Κελσίου για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τοποθετείτε το διάλυμα στο ψυγείο για να κρυώσει, μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει στους 4 βαθμούς. Τότε η άλμη είναι έτοιμη για να τοποθετηθεί το τυρί. 
Κι ένα ακόμη μικρό μυστικό, για το τυρί που αγοράζουμε έτοιμο, συσκευασμένο σε «τάπερ»: επειδή όταν ξεκινάμε να το καταναλώνουμε, η στάθμη της άλμης κατεβαίνει και το τυρί δεν είναι όλο βυθισμένο μέσα, όπως πρέπει για να συντηρηθεί σωστά, συμπληρώνουμε με λίγο νερό βρύσης, μέχρι να σκεπαστεί όλη η επιφάνεια του τυριού!
 MORE

ΝΟΣΤΙΜΟ ΡΥΖΟΓΑΛΟ

Υλικά
1 λίτρο γάλα

250 γραμμάρια ρύζι γλασέ

5 – 6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

2 κουταλιές του γλυκού κορν φλάουρ

1 βανίλια

1 πρέζα αλάτι

2 κούπες νερό

Κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε σε κατσαρόλα τις δύο κούπες νερό, το ρύζι και το αλάτι να σιγοβράσουν για 10 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.

Από το 1 λίτρο γάλα φυλάμε σε μπολάκι 5 κουταλιές της σούπας, όπου διαλύουμε το κορν φλάουερ.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια στο ρύζι που σιγοβράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συχνά, ώστε να μην κολλήσει το ρυζόγαλο μας.

Έπειτα από 15 – 20 λεπτά περίπου προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουερ και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.

Όσο είναι ζεστό το μοιράζουμε σε μπολάκια, περιμένουμε να κρυώσει λίγο πριν το πασπαλίσουμε με τη σκόνη κανέλας και το τοποθετήσουμε στο ψυγείο.

Πώς να ανοίξω φύλλο για πίτα

 Το να ανοίξεις φύλλο είναι εύκολο κι απλό και απαιτεί πολύ λιγότερο χρόνο απ’ αυτό που νομίζετε. Ας δούμε ποια είναι η διαδικασία βήμα-βήμα για να ανοίξετε φύλλο τραγανό και παραδοσιακό που θα ζηλέψει κι η γιαγιά σας.



Τι θα χρειαστείτε

500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2/3 ποτηριού κρασιού ελαιόλαδο

1 1/5 κουτάλι της σούπας ξίδι ή λευκό, ξηρό κρασί

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι («κοφτό»)

130 περίπου γραμμάρια χλιαρό νερό

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Σε μια μεγάλη λεκάνη (ή σε μίξερ, αν έχετε), ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτετε στη συνέχεια το ελαιόλαδο και το αλάτι, πλάθοντας μέχρι το λάδι να απορροφηθεί.

Στη συνέχεια, προσθέτετε το ξίδι ή το λευκό κρασί και, τέλος, το νερό λίγο-λίγο, ζυμώνοντας συνεχώς, μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.

Πώς να ανοίξω φύλλο για πίτα

Βήμα 2οΣκεπάστε με μία πετσέτα ή λίγη μεμβράνη τη λεκάνη ή το μπολ και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 30-45 λεπτά.



Πώς να ανοίξω φύλλο για πίτα

Βήμα 3οΠασπαλίστε με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας σας και χωρίστε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα κομμάτια.Στη συνέχεια, με έναν πλάστη «ανοίξτε» το κάθε ένα από τα τέσσερα κομμάτια ζύμης, μέχρι το φύλλο να γίνει λεπτό.Αν, στις πρώτες σας προσπάθειες, το φύλλο «σπάσει» και δημιουργηθούν τρύπες, χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι ζύμης και «μπαλώστε» την.

Δείτε αναλυτικά πώς το κάνει μια ειδικός:


Βήμα 4ο

Στρώστε στο ταψί τα φύλλα λίγο «σουρωτά» (κάνοντας δηλαδή ζάρες) για πιο τραγανό αποτέλεσμα.

Το τελευταίο φύλλο τοποθετήστε το «τεντωμένο».

Θυμηθείτε ότι πρέπει να λαδώσετε τα φύλλα (ή, εναλλακτικά) να τα βουτυρώσετε, πριν στρώσετε το επόμενο.

Μερικά χρήσιμα tips:

*Για να μεταφέρετε το φύλλο από τον πάγκο στον πλάστη χωρίς να σπάσει, τυλίξτε το στον πλάστη.

*Για έξτρα τραγανό αποτέλεσμα, αφήστε για λίγο τα φύλλα να στεγνώσουν πριν τα βάλετε στο ταψί.

*Οι έμπειρες νοικοκυρές συμφωνούν, ότι το μυστικό για μαλακό φύλλο είναι στο ζύμωμα –όσο περισσότερο ζυμώσετε, τόσο το καλύτερο.

Καλή επιτυχία!

www.mama365.gr Φοίβη Γλύστρα


Σοκολατένιο cheesecake με μπισκοτένια βάση και γκανάς σοκολάτας

Ένα υπέροχο cheesecake με 3 στρώσεις σοκολάτας… τραγανή βάση με μπισκότα σοκολάτας, σοκολατένια γέμιση με κρέμα τυριού, καλυμμένο με γκανάς σοκολάτας. Μια εύκολη συνταγή για ένα ελαφρύ γλύκισμα για όλες τις ώρες που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της κρέμας τυριού και σοκολάτας.

Υλικά συνταγής
Για τη μπισκοτένια βάση:

1 φλ. τσαγιού θρυμματισμένα σε σκόνη μπισκότα σοκολάτας Πτι Μπερ (βρήκα της Αλλατίνη)

1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

1/4 φλ. τσαγιού βούτυρο, λιωμένο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού

Για τη γέμιση cheesecake:

900 γρ. μαλακό τυρί κρέμα

1 1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική

280 γρ. σταγόνες μαύρης σοκολάτας, λιωμένες, σε θερμοκρασία δωματίου

1/4 φλ. τσαγιού κακάο σκόνη, κοσκινισμένο

4 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα

Για τη ganache σοκολάτας:



2/3 φλ. τσαγιού (110 γρ.) σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας

1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά

1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα ταψί/φόρμα με διάσταση βάσης 23 εκ. και τα καλύπτετε εξωτερικά στη βάση του και τα τοιχώματα περιμετρικά με 2 φύλλα αλουμινόχαρτου το ένα πάνω στο άλλο. Το αφήνετε στην άκρη.

Για τη βάση: Θρυμματίζετε σε multi τα μπισκότα σε σκόνη, τα αναμιγνύετε με το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να έχετε ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμο. Το στρώνετε ισομερώς στη βάση της φόρμας πιέζοντας το ελαφρώς με τα χέρια σας και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 10 λ. Το αφαιρείτε από το φούρνο και το αφήνετε στην άκρη να κρυώνει η βάση.

Για τη γέμιση cheesecake: Λιώνετε τις σταγόνες σοκολάτας σε μπεν μαρί ανακατεύοντας μέχρι να έχετε μια λείο σοκολατένιο μείγμα. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να χλιαρίνει.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το μαλακό τυρί κρέμα και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε και το λιωμένο, χλιαρό σοκολατένιο μείγμα και το κακάο και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθούν πλήρως. Τέλος, προσθέτετε τα αυγά, ένα τη φορά χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματώνονται πλήρως.

Ρίχνετε το μείγμα cheesecake στη φόρμα πάνω από τη μπισκοτένια βάση και στρώνετε καλά την επιφάνειά του. Βάζετε τη φόρμα σε ένα ταψί με μεγαλύτερη διάσταση από τη φόρμα. Ρίχνετε στο μεγάλο ταψί κοχλαστό νερό τόσο όσο να σκεπάζει τα τοιχώματα της φόρμας κατά 3 εκ.

Ψήνετε το cheesecake στο προθερμασμένο στους 160 βαθμούς φούρνο για 55-60 λ. ή μέχρι σταθεροποιηθεί το κέντρο του. Ελέγξτε πόσο σταθερό είναι με την ανάποδη ενός κουταλιού. Το αφαιρείτε από το φούρνο, βγάζετε τη φόρμα από το μεγάλο ταψί με το νερό και το αφήνετε να κρυώσει για 1 ώρα. Στη συνέχεια το βάζετε στο ψυγείο για 6-7 ώρες ή για ένα βράδυ να κρυώσει και σταθεροποιηθεί πολύ καλά.

Για τη γκανάς σοκολάτας: Τοποθετείτε τις σταγόνες σοκολάτας σε ένα μικρό μπολ. Σε μια μικρή κατσαρολίτσα βάζετε τη κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη και ανακατεύετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση η κρέμα γάλακτος την αφαιρείτε αμέσως από τη φωτιά, τη ρίχνετε στο μπολ με τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν οι σταγόνες σοκολάτας και έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. Το αφήνετε στην άκρη να χλιαρίνει και πήξει ελαφρώς ανακατεύοντας ανά τακτά, χρονικά διαστήματα.

Ξεφορμάρετε το cheesecake από τη φόρμα, το μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος και από πάνω στρώνετε τη χλιαρή γκανάς σοκολάτας. Το βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει και σταθεροποιηθεί η γκανάς και στη συνέχεια το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.



Πηγή
Πηγή