Σερβίροντας το κρασί σας στην κατάλληλη θερμοκρασία το βοηθάτε να αναδείξει τέλεια την γεύση και το άρωμά του-αλλά αρκετοί ,όπως και πολλά εστιατόρια σερβίρουν το κόκκινο κρασί τους πολύ ζεστό ή το λευκό τους πολύ κρύο. Κρατήστε στο νου σας μερικούς απλούς κανόνες.
cyprus2
Κόκκινο κρασί
Το κόκκινο κρασί είναι στα καλύτερά του όταν σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου, περίπου 15-18°C (59–64 βαθμούς Fahrenheit).
Εξαιρούνται τα Lambrusco, τα νεαρά Beaujolais ή τα Gamay και άλλα ελαφρά κόκκινα όπως π.χ. νεαρά Αγιωργίτικα δεξαμενής που θα πρέπει να είναι δροσερά-γύρω στους 10-13°C (50–55ºF).(Αλλά να θυμάστε πως το Cru Beaujolais είναι καλύτερο σε θερμοκρασία δωματίου). Μετρίου σώματος ερυθρά στους 13°C.
Λευκό κρασί
Το λευκό κρασί σερβίρεται πιο συχνά παγωμένο σε βαθμούς κάτω από τους 10°C , αλλά κι εδώ υπάρχουν εξαιρέσεις-ειδικά για τα λευκά με γεμάτο σώμα.
Οσο πιο περίπλοκο και πιο γεμάτο είναι ένα λευκό κρασί, τόσο πιο ζεστό πρέπει να σερβίρεται κάπου μεταξύ 10 και 13°C.
Τα γλυκά λευκά και τα ελαφριά τραγανά βγάζουν το καλύτερό τους σε θερμοκρασίες γύρω στους 6-10°C.
Ροζέ
Σε γενικές γραμμές τα ροζέ πρέπει να παγώνονται όσο και τα λευκά κρασιά— 7–10°C.
Αφρώδεις οίνοι και Σαμπάνιες
Παγώστε τα στην πόρτα του ψυγείου και σερβίρετέ τα στην καλύτερη εκδοχή τους μεταξύ 6-10°C
Κρασί για επιδόρπιο
Τα περισσότερα από τα γλυκά κρασιά σερβίρονται παγωμένα 6-8°C. εκτός από τα Tawny Port & γλυκά Sherries: 12-16°C, Sweet Madeira & Vintage Port: 18-20°C.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου