Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

#συνταγολογειο //Μπακλαβάς παραδοσιακος


Υλικά
2 πακέτα(1 κιλό) φύλλα κρούστας 20 φύλλα. 
Γέμιση :
400 γραμ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
400 γραμ. καρύδια χοντροκομμένα
1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
1 κουτ. γλυκού κανέλα
Μισό κ.γ γαρύφαλλο
Μία πρέζα μοσχοκάρυδο
2 βανίλιες
3 κ.σ. ζάχαρη
Για τα φύλλα αλειμα :
300 γραμμ. βούτυρ καλής ποιότητας.

Για το σιρόπι μέλωμα
150 γραμ.μέλι
950 γραμ.ζάχαρη
600 γραμ. νερό
1 ξύλο κανέλλα
½ λεμόνι τη φλούδα του

Εκτέλεση..
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Όχι να κάψει 
Βάζουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο μούλτι και τα χοντροκόβουμε,   Βάζουμε σε ένα μπολ τους ξηρούς καρπούς, ζάχαρη, φρυγανιά, και μυρωδικά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Παίρνουμε το ταψί της κουζίνας, και το  βουτυρώνουμε καλά, μέσα και στα πλάγια και στρώνουμε 6 φύλλα, τα οποία βουτυρώνουμε ένα προς ένα.
Πασπαλίζουμε μια μεγάλη χούφτα από τη γέμιση επάνω στα φύλλα. Σκεπάζουμε με ένα ακόμη φύλλο βουτηρωμενο ελαφρά και πασπαλίζουμε πάλι με μια χούφτα γέμιση. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά (φύλλα και η γέμιση).
Στη συνέχεια, τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα 6 φύλλα που μας έχουν μείνει, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα και γυρίζοντας τις άκρες από τα φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού.Βάζουμε το ταψί με το γλυκό στο ψυγείο να σφίξει για να μπορέσουμε να το κόψουμε πιο εύκολα και να μην το χαλάσουμε 

Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το γλυκό μας, φτιάχνοντας ρόμβους (ή τετράγωνα) με προσοχή να μην φτάνει το μαχαίρι μέχρι τον πάτο του ταψιού, αλλά να κόβει, περίπου μέχρι τη μέση. καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι που σχηματίστηκε από ένα καρφί γαρύφαλλο, (προαιρετικά) τα περιχύνουμε με το βούτυρο που μας έχει μείνει και τα ραντίζουμε με νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό μας.
Το αφήνουμε να κρυώσει για 2 τουλάχιστον ώρες, πριν του ρίξουμε το ζεστό σιρόπι.

Σιρόπι :
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα τα υλικά μας και από την ώρα που θα πάρει βράσει, το βράζουμε για 3 λεπτά. 
Μόλις ετοιμαστεί, το ρίχνουμε καυτό στον κρύο μπακλαβά, ρίχνοντάς το λίγο – λίγο,με μία κουτάλα προσεκτικά, για να πάει παντού, και να απορροφηθεί καλά.
Πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι με τριμμένο φυστίκι Αιγινης.


@συνταγολογειο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου