Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

προφιτερολ

Υλικά 

Για τα σου

  • 1 κούπα νερό
  • 1/2 κούπα βούτυρο (110γρ)
  • 1 κούπα αλεύρι
  • λίγο αλάτι
  • 4 αυγά

Κρέμα ζαχαροπλαστικής

  • 50 γρ κορν φλαουρ
  • 2 αυγά
  • 1 βανίλια
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 1 κ.σ βούτυρο
  • 2 κ.σ σαντιγύ
  • 500 γρ γάλα


Κρέμα σοκολάτας

  • 1,5 λίτρο γάλα
  • 160 γρ αλεύρι
  • 70 γρ κακάο
  • 350 γρ ζάχαρη
  • 180 γρ κουβερτούρα ψιλοκομμένη


Για το γαρνίρισμα

  • 1 φακελάκι γκαρνί
  • συσκευασία Γάλα όσο λέει 

Εκτέλεση 

Σε μία βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο, το νερό και το αλάτι σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να κοχλαζει.

Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε όλο το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά με ξύλινη κουτάλα μέχρι η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να γίνει μπάλα.

Αδειαζουμε την ζύμη στο μπολ του μίξερ και αφήνουμε να κρυώσει για 2-3 λεπτά. Χτυπάμε με το φτερό ρίχνουμε ένα, ένα τα αυγά. Περιμένουμε να απορροφηθει το ένα αυγό πριν ρίξουμε το άλλο.

Βάζουμε την ζύμη στο κορνε και σχηματιζουμε μικρές ροδέλες πάνω σε ένα ταψί στρωμένο με λαδοκολλα ή βουτυρώνουμε τις παλάμες και πλαθουμε μπαλάκια. Πρεπει να υπάρχει αρκετό κενό μεταξύ τους γιατί φουσκωσουν. Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 220 βαθμούς Κελσίου και για άλλα 15 στους 150 βαθμούς.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη, το κορν φλαουρ, τη βανίλια, τα αυγά, το γάλα ανακατεύουμε, την βάζουμε στο μάτι σε μέτρια φωτιά ανακατευοντας συνέχεια μέχρι να πήξει.

Αποσυρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο. Αδειαζουμε την κρέμα σε γυάλινο μπολ ανακατεύουμε λίγο με το σύρμα και σκεπάζουμε την επιφάνεια με μεμβράνη για να μην πιάσει πετσα. Αφήνουμε να κρυώσει.

Μόλις κρυώσει προσθέτουμε την σαντιγύ και ανακατεύουμε απαλά. Βάζουμε την κρέμα σε κορνε και γεμιζουμε τα σου είτε τρυπώντας τα από κάτω, είτε κοβοντάς τα στη μέση.

Τοποθετούμε τα γεμισμένα σου σε μια μπολιέρα ή ένα πυρέξ ή σε ατομικα μπολάκια

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, το κακάο, το αλεύρι (κοσκινισμένα), την βανίλια και ανακατεύουμε με σύρμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. Αποσυρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την ψιλοκομμενη σοκολάτα. Καλυπτουμε την επιφάνεια με μεμβράνη για να μην πιάσει πετσα.

Μόλις κρυώσει ρίχνουμε την σοκολάτα πάνω από τα σου. Γαρνιρουμε με σαντιγί. (χρησιμοποιώ όσα σου χρειάζομαι και τα υπόλοιπα τα αποθηκευω στην κατάψυξη. Το ίδιο κάνω και με την κρέμα ζαχαροπλαστικής.

Για να σιγουρευτούμε ότι τα σοδάκια μας είναι ψημένα πρέπει πριν τα βγάλουμε από το φούρνο να κόψουμε ένα στη μέση. Το εσωτερικό πρέπει να είναι κενό και τελείως στεγνό. Αλλιώς συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα ακόμα λεπτά.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου