Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Πίτες

Φωτογραφία του χρήστη Χωριάτικα Σπιτικά Φαγητά - Country Home Cooking.
Θα χρειαστείτε:
1 κούπα φρεσκοαλεσμένο και κοσκινισμένο αλεύρι* 70%
2 κούπες φρεσκοαλεσμένο και κοσκινισμένο αλεύρι* (σίτου)κίτρινο (σκληρό)
2 κ.γ. ξηρή μαγιά
3/4 κούπας χλιαρό νερό για τη μαγιά
1 κούπα (περίπου) χλιαρό νερό για τη ζύμη
1 1/2 κ.γ. αλάτι θαλασσινό
2 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
* Η Σελίδα προτιμά αλεύρια από Μύλους (μικρούς)...
Διαδικασία
Διαλύετε τη μαγιά σε ένα μπολ και την αφήνετε 15' να φουσκώσει
Κοσκινίζετε τα αλεύρια μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε τη αλάτι, ανακατεύετε.
Προσθέτετε τη διαλυμένη μαγιά, ανακατεύετε με ένα κουτάλι το μείγμα, προσθέτετε το ελαιόλαδο και την κούπα με το χλιαρό νερό σταδιακά...ανακατεύετε με το κουτάλι και μετά μα τα χέρια σας ελέγχοντας αν κολλάει. Θέλουμε μία ζύμη μαλακή και εύπλαστη (όχι στεγνή και ας κολλάει ελάχιστα στα δάχτυλα).
Την ζυμώνουμε πλέον στον πάγκο εργασίας για περίπου 5-7' και στο τέλος σχηματίζουμε μιά μπάλα. Την τοποθετούμε σς ένα μεγάλο μπολ με λίγο ελαιόλαδο (1 κ.σ. αλείφοντας τον πάτο του) και σκεπάζουμε με δυό πετσέτες.
Αφήνουμε να φουσκώσει φτάνοντας το διπλάσιο μέγεθός της.
Αλευρώνουμε τον πάγκο και τοποθετούμε επάνω την φουσκωμένη ζύμη. Την πλάθουμε ελαφρά σς σχήμα κυλίνδρου χωρίς να την ζυμώσουμε πάλι!
Με ένα μεγάλο μαχαίρι την κόβουμε σε περίπου 6-7 κομμάτια (ανάλογα πόσο πάχος και μέγεθος θέλουμε να έχουν). Με τις αναλογίες που δώσαμε βγήκαν 4 πίτες σε μέγεθος για σουβλάκια , 1 για μία μικρή πίτσα και για 1 μικρό πεϊνιρλί.
Με το κάθε κομμάτι σχηματίζουμε ένα μπαλάκι, τα αφήνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Παιρνουμε το κάθε μπαλάκι και το ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας, πιέζοντας προς τα έξω τις άκρες του, σχηματίζοντας την κάθε πίτα. Τοποθετούμε τις πίτες πάνω σε λαδόκολλα καη τις αφήνουμε για 10'.
Ζεσταίνουμε σς ένα βαθύ τηγάνι 1 κ.γ. ηλιέλαιο και μόλις κάψει, τοποθετούμε την κάθε πίτα και κατεβάζουμε την θερμοκρασία σε μέτρια. Η πίτα θα αρχίσει να φουσκώνει σχεδόν αμέσως! Με ένα πηρούνι τρυπάμε την επιφάνεια της πίτας εκει που αρχίζει να φουσκώνε... αφήνουμε για περίπου 1' και ελέγχουμε με μία σπάτουλα αν ψήθηκε από κάτω, δηλαδή αν άρχισε να ροδίζει. Προσοχή να μην αρπάξει και μαυρίσει. Γυρίζουμε και την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλο ένα λεπτό περίπου, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα...
Τις τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα σς ξύλινη επιφάνεια.
Οι πίτες αυτές μπορούν να τυλιχτουν σς λαδόκολλα και να τοποθετηθούν στο ψυγείο για μερικές μέρες ή στην καταπψυξη. Όταν τις αποψύξετε, μπορείτε να τις ζεστάνετε πάνω σε φρυγανιέρα και θα είναι το ίδιο αφράτες, όπως όταν τις βγάλατε από το τηγάνι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου