Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Γαστρονομία Κουμανδαρίας: Συνταγές


Η Κουμανδαρία ως ένα πολυτάλαντο γλυκό κρασί μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό συστατικό στο μαγείρεμα. Μπορούμε άφοβα να την χρησιμοποιήσουμε αν ακολουθούμε μία συνταγή που οδηγεί σε ένα πιάτο φαγητού με γλυκές γεύσεις, ή αν σε ένα άλλο στάδιο της συνταγής χρησιμοποιηθεί ένα πολύ αλμυρό στοιχείο (π.χ. μία αλμυρή γραβιέρα), οπότε η χρήση γλυκού κρασιού θα γίνει για ένα πιο «στρογγυλό» γευστικό αποτέλεσμα.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή σαλτσών για χοιρινό, πάπια ή κυνήγια, στην ζαχαροπλαστική για μούλιασμα ή ψήσιμο φρούτων ακόμη και στην αρτοποιία.


Σχινόψωμο με Κουμανδαρία

Υλικά:
  • 400 ρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 600 γρ. αλεύρι χωριάτικο (κίτρινο)
  • 4 κουταλιές σούπας σχινόκοκκα
  • 1 φλιτζανάκι Κουμανδαρία
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα με μισό κουταλάκι ζάχαρη
  • 5 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Νερό όσο σηκώσει
Εκτέλεση:

Μαζεύουμε ώριμους καρπούς από τους σχίνους (μαύρους). Πριν τους χρησιμοποιήσουμε τους μουσκεύουμε σε χλιαρό νερό για να πάρει το άρωμα του σχίνου κατά το ζύμωμα. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι, ρίχνουμε τη μαγιά, τη μαστίχα και ζυμώνουμε με το νερό (χλιαρό) στο οποίο μουλιάσαμε τα σχινόκοκκα. Προσθέτουμε όσο νερό σηκώνει και το κρασί σε χλιαρή θερμοκρασία. Στη συνέχεια ρίχνουμε τους καρπούς και ζυμώνουμε για να ενσωματωθούν στη ζύμη. Τελευταίο προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Χρειάζεται 30 με 40 λεπτά. Πλάθουμε τα ψωμιά και τα τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί. Σκεπάζουμε ξανά και περιμένουμε να ανέβει λίγο ακόμα. Τρυπούμε ή χαράζουμε το ψωμί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.





Χοιρινό με Κουμανδαρία

Υλικά:
  • ½ κιλό φιλατέκια από ψαρονέφρι
  • 125ml Κουμανδαρία
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • 60ml λάδι για τηγάνισμα
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • ½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • 1 κουταλάκι τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού
  • 200 γρ. μανιτάρια σοταρισμένα σε λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:

Μαρινάρουμε το χοιρινό στην Κουμανδαρία, τον χυμό και το τρίμμα πορτοκαλιού, το αλάτι και το πιπέρι για 2-4 ώρες. Στεγνώνουμε τα κομμάτια του χοιρινού και κρατάμε την μαρινάτα. Σοτάρουμε το χοιρινό σε λάδι μέχρι να ροδίσει ελαφρώς και από τις δύο πλευρές και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και τέλος το σκόρδο. Ψήνουμε για μερικά λεπτά και στο τέλος προσθέτουμε τη μαρινάτα και τα μανιτάρια. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά. Σερβίρουμε με ρύζι.





Χταπόδι με Κουμανδαρία

Υλικά:
  • 1 κιλό χταπόδι
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισους
  • ½ φλιτζάνι Κουμανδαρία
  • ½ φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
  • 7-8 κόκκοι πιπεριού
  • 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:

Βάζουμε το χταπόδι χωρίς να προσθέσουμε νερό σε μέτρια φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει για 40 λεπτά μέχρι να βγάλει τα υγρά του. Το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Βάζουμε στην κατσαρόλα το χταπόδι, το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τους κόκκους πιπεριού, την κανέλλα, τα δαφνόφυλλα, τους αστεροειδείς και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και την Κουμανδαρία, αφήνουμε να βράσουν λίγα λεπτά και ρίχνουμε τα ντοματάκια και αλατοπίπερο. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα τουλάχιστον ή μέχρις ότου το χταπόδι μαλακώσει αρκετά. Σερβίρουμε με ρύζι, πιλάφι πλιγούρι ή κριθαράκι.





Σαλάτα με σπανάκι, φρούτα και σάλτσα Κουμανδαρίας

Υλικά:
  • 2 μεγάλα μαρούλια χοντροκομμένα
  • 150 γρ. φύλλα από σπανάκι
  • μισό ματσάκι ρόκα
  • 2 πορτοκάλια
  • ½ φλιτζάνι καρύδια πεκάν χοντροκομμένα
  • 4 ξερά σύκα
  • 100 γρ. τυρί γκοργκοντζόλα Σάλτσα
  • 1 φλιτζάνι Κουμανδαρία
  • 3 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση:




Σιγοβράζουμε τα σύκα με την Κουμανδαρία για 10 λεπτά περίπου ώσπου να μαλακώσουν. Τα κόβουμε στα τέσσερα. Χτυπάμε το κρασί στο οποίο βράσαμε τα σύκα, με τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας. Στρώνουμε σε μπολ σαλάτας τα λαχανικά με το πορτοκάλι, κομμένο σε μικρά κομμάτια χωρίς τη μεμβράνη. Προσθέτουμε τα σύκα και το τυρί, σε μικρά κομματάκια. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με το καρύδι.





Κυδώνια ψητά στο φούρνο με Κουμανδαρία

Υλικά:
  • 6 κυδώνια
  • μισό φλιτζάνι Κουμανδαρία
  • μισό φλιτζάνι λικέρ πορτοκαλιού
  • τρεις γεμάτες κουταλιές σούπας μέλι
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • Μερικά γαρύφαλλα
  • ½ κιλό αναρή φρέσκια ανάλατη
  • 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη άχνη
  • Λίγη βανίλια
  • αμύγδαλα ασπρισμένα και λεπτοκομμένα
Εκτέλεση:

Κόβουμε τα κυδώνια στη μέση και αφαιρούμε τη σκληρή καρδιά με τα κουκούτσια. Τα τοποθετούμε με την κοιλιά προς τα κάτω σε πυρέξ και καρφώνουμε δύο γαρύφαλλα στην πλάτη τους. Βράζουμε για λίγο το μείγμα Κουμανδαρίας, λικέρ, μελιού και κανέλας και περιχύνουμε με αυτό τα κυδώνια. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν για μια με ενάμιση ώρα περίπου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε τη γέμιση. Λιώνουμε την αναρή με πιρούνι και την αναμειγνύουμε με ζάχαρη άχνη και βανίλια. Σερβίρουμε τα κυδώνια γεμίζοντας την κοιλιά τους με μια κουταλιά μείγματος αναρής, περιχύνοντας με λίγο ζουμί και στολίζοντας με φιλέ αμυγδάλου.





Ζεστα συκα με κουμανταρια, γλυκανισο, και παγωτο
από τους CyChefs

Υλικά για 4 μερίδες:
  • 16 μεγάλα σύκα κατά προτίμηση ανώριμα.
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 2 αστερίσκους γλυκάνισο
  • 1/2 ποτήρι κουμανταρία
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • ½ κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
  • 4 μπάλες παγωτό βανίλια
Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε προσεκτικά τα σύκα χωρίς να πληγώσουμε την σάρκα.
Βάζουμε το βούτυρο σε ξέβαθο τηγάνι και αφού λιώσει ρίχνουμε τα σύκα.
Τα αφήνουμε για μερικά λεπτά να μαλακώσουν και τα περιχύνουμε με την κουμανταρία.
Σιγοβράζουμε, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και ρίχνουμε τον αστερίσκο γλυκάνισου.
Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.
Αφαιρούμε τα σύκα και αφήνουμε τη σάλτσα να δέση.
Σερβίρουμε τα σύκα με παγωτό βανίλια και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου