- 1,5 κιλό κόκαλα (πορεί να προέρχονται π.χ. από ψητό κοτόπουλο)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι σε κομμάτια
- 3-4 καρότα σε κομμάτια
- 2 φύλλα σέλερι
- ξίδι (2 κ.σ. για κόκαλα κοτόπουλου, 3 κ.σ. για κόκαλα ψαριού, ¼ της κούπας για κόκαλα μοσχαριού)
- νερό
- κόκκοι πιπεριού (προαιρετικά)
- αλάτι
- πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Τοποθετούμε τα κόκαλα στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλερι, το αλάτι και το πιπέρι.
- Το νερό θα πρέπει να καλύπτει τα κόκαλα.
- Προσθέτουμε το ξίδι και αφήνουμε το μίγμα για 30-40΄.
- Ανάβουμε το μάτι και περιμένουμε έως ότου να κοχλάσει το νερό. Αμέσως μετά μειώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε το μίγμα να σιγοβράζει.
⇔
- Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από τα υλικά. Για τα κόκαλα κοτόπουλου χρειάζονται από 8 έως και 24 ώρες, 8 έως 72 ώρες για τα μοσχαρίσια κόκαλα και 6 έως 24 ώρες για τα κόκαλα από ψάρι.
- Κατά τις πρώτες ώρες πάνω-πάνω θα δημιουργούνται αφροί. Οι σεφ προτείνουν να τους αφαιρούμε με ένα κουτάλι καθαρίζοντας έτσι το νερό.
- Ο ζωμός μπορεί να καταναλωθεί ζεστός, σαν σούπα, ή να διατηρηθεί στο ψυγείο και να χρησιμοποιηθεί για να νοστιμεύσει τα κρέατα, τα βραστά λαχανικά, ακόμη και τον πουρέ ως σως.
Πηγή: tanea.g
r
r
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου