Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Γλυκό & Μαρμελάδα Πορτοκάλι






Υλικά
1 κιλό φλούδες πορτοκαλιού (υπάρχουν ειδικά πορτοκάλια για γλυκό)
1 κιλό ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1 βανίλια
1 κουταλιά μέλι
Χυμό από ½ λεμόνι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και τα τρίβουμε αρχικά από τον χοντρό τρίφτη και μετά από τον ψιλό μέχρι που να γίνουν λεία. Κόβουμε τις δύο άκρες και με την βοήθεια ενός μαχαιριού βγάζουμε κομμάτια από την φλούδα. Τυλίγουμε κάθε μία φλούδα ξεχωριστά και την πιάνουμε με μία οδοντογλυφίδα. Σε νερό που βράζει ρίχνουμε τις φλούδες, τις αφήνουμε για 5 λεπτά και τις σουρώνουμε. Επαναλαμβάνουμε 3 φορές την διαδικασία, αλλά στην τρίτη αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Βάζουμε την ζάχαρη να βράσει μαζί με το νερό για 5 λεπτά και προσθέτουμε τις φλούδες. Βράζουμε για 5-10 λεπτά ακόμα. Στο τέλος ρίχνουμε την βανίλια, το χυμό λεμονιού και το μέλι. Το αφήνουμε για 24 ώρες να βγάλει τα υγρά του και δένουμε το σιρόπι.
Την σάρκα από τα πορτοκάλια μπορούμε να την κάνουμε μαρμελάδα. Την κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και την βάζουμε να βράσει μαζί με ζάχαρη και νερό. Οι αναλογίες είναι 1 κιλό σάρκα πορτοκαλιού, 1 κιλό ζάχαρη, 2 φλιτζάνια νερό. Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Στο τέλος ρίχνουμε την βανίλια και χυμό λεμονιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου