...
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ (τα υλικά είναι για ταψάκι 20 εκατοστών)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ (ή φύλλο σφολιάτας του εμπορίου)
250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 ml νερό
25 ml ελαιόλαδο
5 γραμμάρια αλάτι
5 γραμμάρία ζάχαρη
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
80 ml ελαιόλαδο
500 γραμμάρια μανιτάρια κομμένα σε φέτες
3 τεμάχια πατάτες τριμμένες
1 τεμάχιο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ψιλές φέτες
2 τεμάχια αυγά
Τριμμένο τυρί, όσο θέλετε και όποιο θέλετε!
Φρεσκοτριμμένο αλάτι, πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Σε μία μπασίνα ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης και την δουλεύουμε καλά μέχρι να μαλακώσει. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα. Σε μία ρηχή πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα μανιτάρια με λίγο αλάτι μέχρι να ροδίσουν, αφήστε να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο το κρεμμύδι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ροδίσουν. Αλατοπιπερώνουμε και αφαιρούμε από την εστία. Μόλις κρυώσει το μείγμα ρίχνουμε τα αυγά και τις τριμμένες πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Χωρίζουμε τη ζύμη στα 2 και με έναν πλάστη ανοίγουμε 2 φύλλα. Τοποθετούμε ένα φύλλο σε λαδωμένο ταψί και καλύπτουμε με τη γέμιση, προσθέτουμε το τριμμένο τυράκι και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, τυλίγουμε και διπλώνουμε τις άκρες. Χαράζουμε και τρυπάμε με την άκρη ενός μαχαιριού. Ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω-κάτω στους 180oC για μία ώρα περίπου (αναλόγως με τον φούρνο σας). Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει και την κόβουμε σε μερίδες.
Tips: Για τυρί δοκιμάστε κοπανιστή Μυκόνου ή ξινομυζήθρα Κρήτης!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ (τα υλικά είναι για ταψάκι 20 εκατοστών)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ (ή φύλλο σφολιάτας του εμπορίου)
250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 ml νερό
25 ml ελαιόλαδο
5 γραμμάρια αλάτι
5 γραμμάρία ζάχαρη
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
80 ml ελαιόλαδο
500 γραμμάρια μανιτάρια κομμένα σε φέτες
3 τεμάχια πατάτες τριμμένες
1 τεμάχιο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ψιλές φέτες
2 τεμάχια αυγά
Τριμμένο τυρί, όσο θέλετε και όποιο θέλετε!
Φρεσκοτριμμένο αλάτι, πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Σε μία μπασίνα ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης και την δουλεύουμε καλά μέχρι να μαλακώσει. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα. Σε μία ρηχή πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα μανιτάρια με λίγο αλάτι μέχρι να ροδίσουν, αφήστε να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο το κρεμμύδι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ροδίσουν. Αλατοπιπερώνουμε και αφαιρούμε από την εστία. Μόλις κρυώσει το μείγμα ρίχνουμε τα αυγά και τις τριμμένες πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Χωρίζουμε τη ζύμη στα 2 και με έναν πλάστη ανοίγουμε 2 φύλλα. Τοποθετούμε ένα φύλλο σε λαδωμένο ταψί και καλύπτουμε με τη γέμιση, προσθέτουμε το τριμμένο τυράκι και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, τυλίγουμε και διπλώνουμε τις άκρες. Χαράζουμε και τρυπάμε με την άκρη ενός μαχαιριού. Ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω-κάτω στους 180oC για μία ώρα περίπου (αναλόγως με τον φούρνο σας). Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει και την κόβουμε σε μερίδες.
Tips: Για τυρί δοκιμάστε κοπανιστή Μυκόνου ή ξινομυζήθρα Κρήτης!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου