Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ (Σαλαμι)



ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ (Σαλαμι)
ΥΛΙΚΑ
     2 πακέτα μπισκότα.
     100 γρ μαύρη σοκολάτα
     150 γρ βούτυρο
     5 κουταλιές της σούπας κακάο
     2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
     καρύδια
     αμύγδαλα
     Φουντούκια
    
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα μπισκότα, με τους ξηρους καρπους.
σε μια κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο και τη σοκολάτα ριχνετε τη ζάχαρη, το κακάο και ανακατευετε όλα μαζι τα υλικα. Μεταφερετε τη σοκολατα ατο μειγμα με τα μπισκοτα και τους ξηρους καρπους και ανακατευετε.(Αν το μειγμα εινε πολυ σφιχτο το μαλακωνετε με λιγο γαλα.)Πασπαλιζετε ένα αλουμινοχαρτο με αχνη ζαχαρη και τυλιγετε τη σοκολατα σε ρολο σαν λουκανικο σφιχτα.
Αφηνετε μέσα στο ψυγείο 3-4 ωρες να σφιξει καλα.Ξετυλίγετε πασπαλιζετε με ζάχαρη άχνη και κοβετε σε μεριδες.

Σάλτσα Καππαδοκίας συνταγή (ΝΤΙΠ)



Σάλτσα Καππαδοκίας(ΝΤΙΠ)
1 ψητή κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης 
1 ψητή μελιτζάνα
Ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
Μπαχάρι πρεζα
Αλάτι
2Κ.Σ. (μαλακό τυρί)
Πως το φτιάχνουμε
Βάζουμε όλα τα υλικά στο multi και έχουμε τη σάλτσα Καππαδοκίας.

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Πίτσα "Λαδένια"

Πίτσα "Λαδένια" με ντομάτες και ρίγανη

Μετά τις γιορτές και τα τόσα κρέατα που φάγαμε, καιρός είναι για λίγη αποχή από το κρέας. Σήμερα σας έχω πάλι μια εύκολη συνταγή και πολύ νόστιμη για Πίτσα ή αλλιώς Λαδένια όπως συνηθίζουν να την λένε σε κάποιες περιοχές της Πατρίδας μας. Απολαύστε την!!!

Υλικά
Για τη ζύμη
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1/4 φλιτζανιού ελαιό
"λαδο
3 - 3/4 φλιτζάνια αλεύρι

Για την επίστρωση
2-2 1/4 φλιτζάνια φέτες ντομάτας διαφόρων ειδών
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 καλή «χούφτα» αποξηραμένη ρίγανη ή θυμάρι ή και τα δύο μαζί

Εκτέλεση
Για να κάνετε τη ζύμη, βάλτε το νερό και την μαγιά σε ένα μπολ ανακατέψτε και αφήστε το για να ενεργοποιηθεί η μαγιά περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά.
Ξεκινήστε με την προσθήκη των 2 φλιτζανιών αλεύρι και αναμίξτε καλά στη συνέχεια προσθέστε σιγά σιγά το τελευταίο φλυτζάνι μέχρι να έχετε μια ελαστική, εύπλαστη ζύμη. Αν διαπιστώσετε ότι είναι πάρα πολύ κολλώδες δοκιμάστε να προσθέσετε μερικές κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Ζυμώνουμε τη ζύμη για περίπου 3-4 λεπτά.
Τοποθετήστε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψί και φροντίστε η ζύμη να φτάνει τα άκρα του ταψιού σας.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και με μια πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 45 λεπτά-1 ώρα.
Μόλις η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, βάζουμε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και ψήνουμε σε προθερμασμἐνο φούρνο στους 200 βαθμούς C για περίπου 40-50 λεπτά.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.


Μεσογειακή Σαλάτα Ζυμαρικών

Μεσογειακή Σαλάτα Ζυμαρικών (Πάστα Σάλατ)

Και όπως καλοκαιριάζει σιγά σιγά και η ανάγκη μας για ένα ελαφρύ γεύμα θα γίνεται όλο και πιο μεγάλη. Σήμερα σας έχω μια ελαφριά σαλάτα από πάστα και λαχανικά. Για να δούμε τι θα χρειαστούμε...

Για την σαλάτα ζυμαρικών
1 πακέτο ζυμαρικά βίδες
1/2 φλ. ψητή κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
1/2 φλ. ντοματίνια
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1/2 φλ. μαριναρισμένες καρδιές αγκινάρας κομμένες σε κύβους (κονσέρβα)
1/2 φλ. ελιές Καλαμών κομένες σε ροδέλες
1/2 φλ. τυρί μοτσαρέλα κομμένο σε κύβους ή ανθότυρο ή φέτα
1/2 φλ. φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την βινεγκρέτ
4 κ. σ. ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στον ρεντέ
2 κ. σ. μηλόξυδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βράστε τα ζυμαρικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες. Αδειάστε στη συνέχεια ξεπλύνετε με κρύο νερό για να κρυώσετε τα ζυμαρικά. Βάλτε τα ζυμαρικά σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε τις ψητές πιπεριές, τα ντοματίνια, τα κρεμυδάκια, τις ροδέλες από τις ελιές καλαμών, τις καρδιές αγκινάρας, το βασιλικό και την μοτσαρέλα σε κύβους. Αλατοπιπερώνουμε. Ανακατέψτε τα υλικά της βινιγκρέτ καλά. Περιχύνουμε με την βινεγκρέτ από πάνω από την σαλάτα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Δοκιμάζουμε στην γεύση και αν χρειαστεί βάζουμε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Απολαύστε την.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ
ΥΛΙΚΑ:                      
24 μεγάλα ολόκληρο μανιτάρια, (1 κιλο περιπου)
 2κ.σ.  νωπό βούτυρο, λιωμένο           
4 σκελίδες σκόρδο λιωμμενες
1/4 φλιτζάνιου κόκκινο κρασί
½  φλιτζάνι   παρμεζάνα  τριμμένη    
½  φλιτζάνι    κατσικίσιο τυρί                
1 κ.σ.φρέσκο φασκόμηλο, ψιλοκομμένο                
300γρ.λουκανικα γαλοπουλας η΄κοτοπουλου ψιλοκομμενα.  
1 μεγάλο αυγό      
αλάτι και φρέσκο  πιπέρι, για γεύση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αφαιρουμε τα κοτσανακια των μανιταριων και ψιλοκοβουμε. Σε ένα μέτριο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τις  2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
Προσθέτουμε το σκόρδο στο τηγάνι και σοτάρουμε πολύ ελαφριά.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κοτσανακια των μανιτάριων με λίγο αλάτι και πιπέρι. Μαγειρέψτε μέχρι  να αρχίσει να βγαίνει από τα κοτσάνια το νερό τους. Περίπου 2 λεπτά.
Σβηνουμε με το κόκκινο κρασί. Μαγειρεύουμε μέχρι  να εξατμιστεί όλο το νερό και η υφή του είναι λίγο σαν μια ψημένη ζύμη. Βγαζετε από τη φωτια και αφηνετε κατά μέρος να κρυώσει.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε μαζί τα λουκανικα ψιλοκομμενα,το φασκόμηλο, την παρμεζάνα,το κατσικίσιο τυρί και το αυγό  Προσθέστε και τα μαγειρεμενα κοτσανακια  και ανακατεύετε γρήγορα όλα τα υλικά μαζί.
Αλείφουμε κάθε μανιτάρι με λίγο λιωμένο βούτυρο.
Με ένα κουταλι γεμιζουμε ένα –ένα ολλα τα μανιταρια με το μιγμα γέμισης και τα βαζουμε σε ένα ταψι. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον τριμμενη παρμεζάνα στην κορυφή του  κάθε μανιτάριου  η οποια όταν λιωσει  θα μας δωσει ωραια κρούστα.

Ψήνουμε  για περίπου 20 έως 25 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των μανιταριών σας. Πρέπει να ροδίσουν στην κορυφή και να ψηθούν. Βγάλτε και σερβίρετε ζεστα.

ΛΑΔΟΡΑΒΑΝΙ...!!!

ΛΑΔΟΡΑΒΑΝΙ...!!!
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο σιμιγδάλι ψιλό
1 πακέτο σιμιγδάλι χονδρο
1 ψλυτζανι καρύδια χοντρόσπασμένα 
1 κιλό ζάχαρη
1.500 ΛΙΤΡΟl νερό
2 φρυτζανια ελαιόλαδο
1 λεμόνι τον χυμό του
λίγα αμύγδαλα και λίγη κανέλλα και αχνη
Σουσάμι για πασπαλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Βάζουμε στην φωτιά το νερό, την ζάχαρη, το λεμόνι και το λάδι. Όταν πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι. Τέλος προσθέτουμε και τα καρύδια Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην μας αρπάξει.
2.Όταν το σιμιγδάλι αρχίζει και ξεκολλάει από την κουτάλα το βγάζουμε απο την φωτιά.θα πρεπει να ειναι πολυ δυσκολο στο ανακατεμα..πολυ πυκνος.
3.Το βάζουμε σε λαδωμενο ταψι και το στρωνουμε πολυ καλα.Να ειναι λειο απο πανω αλλα παντα πατωντας προς τα κατω την σπατουλα... κόβουμε σε ρόμβους, σε κάθε κομμάτι βάζουμε στο κέντρο ένα αμύγδαλο.
4.Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
5.Τέλος, μόλις ψηθεί ρίχνουμε απο πάνω ζάχαρη και κανέλλα.


ΚΑΡΟΤO ΚΕΪΚ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!(Mε γλασο)

ΚΑΡΟΤO ΚΕΪΚ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!(Mε γλασο)
YΛΙΚΑ
Για το κέικ:
•4 φλ. τριμμένο καρότο
•1 φλ. σταφίδα ξανθή
•1 φλ. καρύδια
•2 φλ. μαύρη ζάχαρη
•4 αβγά
•1 φλ. ηλιέλαιο
•2 φλ. αλεύρι μαλακό ΓΕΜΑΤΑ..
•½ κ.γ. αλάτι
•2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
•2 κ.γ. μαγειρική σόδα
•2 κ.γ. κανέλα
•3 βανίλιες
Για το γλάσο
•1 βανίλια
•60 γρ. μαργαρινη με βούτυρο Flora soft
•200 γρ τυρί κρέμα Φιλαδερφεια
•250 γρ ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το τριμμένο καρότο στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη, τα καρύδια κοπανισμένα ελαφρά, τις σταφίδες, το ηλιέλαιο, τα τέσσερα αβγά, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και τη βανίλια και ανακατεύουμε με το χέρι, προσθέτοντας σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε αντοκολλητικό ταψί και ψήνουμε για μία 50 λεπτα στους 180 βαθμούς σε αντισταση πανω κατω. Το πρώτο δεκαλεπτο ξεσκέπαστο και την υπόλοιπη ώρα σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εκτός ψυγείου και εντωμεταξύ φτιάχνουμε το γλάσο.
Βάζουμε σε μπλέντερ το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη άχνη, τη βανίλια και τη μαργαρίνη και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να γίνει ένα ωραίο παχύρρευστο γλάσο.
Αδειάζουμε το γλάσο πάνω στο κέικ και το στρώνουμε για να απλωθεί ομοιόμορφα.

Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε την επιφάνεια του κέικ με λίγο τριμμένο καρότο ή τριμμένο καρύδι και βάζουμε το κέικ στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα, μιας και το κέικ τρώγεται πολύ καλύτερα κρύο.

Cordon Bleu

Cordon Bleu
Υλικά
6 λεπτές φέτες μοσχαρίσιο κρέας (σνίτσελ)
6 φέτες μαλακό, κίτρινο τυρί που λιώνει
6 φέτες ζαμπόν
2 αυγά
1 κουταλιά λάδι και επιπλέον λάδι για το τηγάνισμα
2/3 φλιτζανιού τριμμένη φρυγανιά και αλεύρι ανακατεμένα
πάπρικα ή χονρτοτριμμένο πιπέρι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Ζητάτε από τον χασάπη σας να σας φτιάξει τις φέτες μοσχαριού για σνίτσελ. Βάζετε πόνω σε κάθε σντίτσελ 1 φέτα ζαμπόν και 1 φέτα τυρί και τα διπλώνετε κλείνοντας στο εσωτερικό τους το τυρί και το ζαμπόν. Τα συγκρατείτε με οδοντογλυφίδες. Τα αλατοπιπερώνετε και τα αλευρώνετε ελαφρά (με σκέτο αλεύρι).
Χτυπάτε τα αυγά με τη μία κουταλιά λάδι και βουτάτε προσεκτικά τα σνίτσελ μέσα. Πανάρετε τα σνίτσελ στο μείγμα αλευριού-τριμμένης φρυγανιάς και τα αφήνετε στο ψυγείο για 1/2 ώρα να σφίξουν.

Βγάζετε τα σνίτσελ απ' το ψυγείο, ζεσταίνετε το λάδι και τα τηγανίζετε από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Αφαιρείτε τις οδοντογλυφίδες,  πασπαλίζετε με λίγη πάπρικα ή πιπέρι και τα αφήνετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν. Τα σερβίρετε ζεστά.

Κοτόπιτα με σφολιάτα & μπεσαμελ

Κοτόπιτα με σφολιάτα & μπεσαμελ
ΥΛΙΚΑ:
4 φιλέτα κοτόπουλου (2 μπούτι, 2 στήθος) ή 1 μέτριο κοτόπουλο
1 κουτί σφολιάτα
1 κομμάτι ζαμπόν (150γρ.) ή 5 φέτες
1-2 μέτρια κρεμμύδια
Αλάτι+ πιπέρι
2 κουτ. σούπας τριμμένο μαλακό τυρί που λιώνει
Κρέμα
4 κοφτές κουτ. σούπας αλεύρι
2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού γάλα φρέσκο
1 κουταλιά σούπας μεγάλη βιτάμ
Αλάτι+ πιπέρι
3 κουτ. σούπας τριμμένο μαλακό τυρί που λιώνει
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βράζουμε καλά το κοτόπουλο. Αν πρόκειται για φιλέτα, τα ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια, αν έχετε βράσει ολόκληρο κοτόπουλο, το ξεκοκαλίζετε και αφού πετάξετε την πέτσα το μαδάτε σε λεπτά ξέφτια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι ή το τρίβουμε στον τρίφτη. Κόβουμε το ζαμπόν σε μικρά κιβάκια. Ανακατεύουμε το κοτόπουλο, το κρεμμύδι και το ζαμπόν και αλατοπιπερώνουμε.
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά και μόλις γίνει χλιαρό (να μην κάψει γιατί θα σβολιάσει η κρέμα) προσθέτουμε το βούτυρο, το αλεύρι, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε συνέχεια με ένα σύρμα, έτσι ώστε να πήξει και να γίνει σαν μπεσαμέλ. Στο τέλος προσθέτουμε και 3 κουταλιές τριμμένο τυρί. Προσθέτουμε την κρέμα στο μείγμα με το κοτόπουλο και τα ανακατεύουμε καλά.

Λαδώνουμε ένα τετράγωνο ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Στρώνουμε την γέμιση ομοιόμορφα και τη σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Χαράζουμε ελαφρώς σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε από πάνω με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.Ψήνουμε στους 200 οC σε προθερμασμένο φούρνο για 40-50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Γεμιστά στήθη κοτόπουλου με μοτσαρέλα και λιαστη ντομάτα

Γεμιστά στήθη κοτόπουλου με μοτσαρέλα και λιαστη ντομάτα
Συστατικά

Πατατοκροκέτες με τυριά

Πατατοκροκέτες με τυριά
Υλικά
800 γρ. πατάτες
3 κρόκοι αυγών
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
200 γρ. κασέρι ή γραβιέρα κομμένα σε κυβάκια 1,5 εκ.
αλάτι
πιπέρι λευκό
παπαρουνόσπορος (προαιρετικά)
Για το πανάρισμα
1 αυγό ολόκληρο και τα ασπράδια των 3 αυγών της γέμισης)
φρυγανιά τριμμένη
καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Πλένετε και βάζετε τις πατάτες με τη φλούδα τους να βράσουν μέσα σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις ξεφλουδίζετε και τις περνάτε από τη μηχανή του πουρέ.
Προσθέτετε στον πουρέ τους κρόκους των αυγών, το μαϊντανό, το κεφαλοτύρι, αλατοπίπερο και τον παπαρουνόσπορο (προαιρετικά) και ζυμώνετε όλα τα υλικά καλά.
Τα πλάθετε σε μικρά μπαλάκια τοποθετώντας στο κέντρο τους από 1 κυβάκι κασέρι ή γραβιέρα. Αφήνετε τις κροκέτες στο ψυγείο 1 ώρα να σφίξουν.

Στη συνέχεια πανάρετε τις κροκέτες πρώτα στο αυγό, αφού το χτυπήσετε μαζί με τα ασπράδια και κατόπιν στη φρυγάνια. Τις τηγανίζετε στη φριτέζα σε καυτό καλαμποκέλαιο και τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

σοκολατένιο σιρόπι

σοκολατένιο σιρόπι
ΥΛΙΚΑ:
• 250 ml νερό
• 200 g ζάχαρη
• 1 πρέζα αλάτι
• 100g κακάο σε σκόνη (άγλυκο)
• 1 φακελάκι βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Νερό, ζάχαρη, αλάτι και βανίλια σε μια κατσαρόλα να βράσουν. Μόλις πάρει βράση ρίχνετε τη σκόνη κακάο και ανακατεύετε συνεχώς με ένα σύρμα και σιγοβράστε 5 λεπτά.
2. Μπορεί να είναι είτε ζεστό ή κρύο στα επιδόρπια μας.

3. Μπορούμε να το βάλουμε σε ένα μπουκάλι, π.χ της κετσαπ το μπουκάλι, και το φυλάσσουμε σε ψυγειο

μπισκότα μερέντας με 4 υλικά!

μπισκότα μερέντας με 4 υλικά!
ΥΛΙΚΑ:
• 1 αυγό
• 1 φλιτζάνι αλεύρι
• 2-3 κουταλιές merenda
• 50 γραμμάρια τεμαχισμένη σοκολάτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
2. Παίρνουμε την σοκολάτα και την τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια.
3. Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό με το αλεύρι και την merenda.
4. Στο τέλος προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύουμε απαλά.
5. Φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.

6. Τα αφήνουμε να ψηθούν για 10-16 λεπτά.

Μανιταρόπιτα:

Μανιταρόπιτα:
Yλικά για ταψί 25 cm περίπου
400 gr άσπρα μανιτάρια (ή ότι ποικιλία προτιμάμε)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 φλυτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 αυγό
100 gr παρμεζάνα
100 gr κασσέρι
1/3 φλυτζάνι ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
για τη ζύμη
300 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές ξύδι ή ρακί
1/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
χλιαρό νερό περίπου 1 φλυτζάνι
Παρασκευή
Ζυμώνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σκεπασμένη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να στεγνώσει, προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες και σωτάρουμε γρήγορα σε δυνατή φωτιά.
Κατεβάζουμε το σκεύος από την εστία, προσθέτουμε τα τυριά κομμένα σε μικρούς κύβους, το μαϊντανό, το αυγό και αλατοπίπερο. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ενώ ωστόσο ανοίγουμε 5 στρογγυλά λεπτά φύλλα με διάμετρο 35 cm περίπου.
Λαδώνουμε τη φόρμα, απλώνουμε το πρώτο φύλλο λαδώνουμε ελαφρά, αφήνοντας το περίσσευμα του φύλλου να πέφτει έξω από τη φόρμα. Επαναλαμβάνουμε για 2 φύλλα ακόμα.
Στρώνουμε το μείγμα της γέμισης, απλώνουμε τα 2 φύλλα λαδώνοντας ελαφρά ανάμεσα, λαδώνουμε και “σουρώνουμε” τα φύλλα που αφήσαμε να περισσεύουν σχηματίζοντας κορδόνι γύρω από την μανιταρόπιτα.
Χαράζουμε ελαφρά τα φύλλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 50′ περίπου.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο χωριάτικο φύλλο.
Το τελευταίο φύλλο φροντίζουμε να μην το στρώσουμε ίσια, ώστε να δημιουργηθούν πτυχές που θα κάνουν ακόμα πιο τραγανή τη μανιταρόπιτα

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Τυρί ρολο

Τυρί ρολο
ΥΛΙΚΑ:
12-19 φέτες σκληρό τυρί
200 γραμμάρια ζαμπόν(φετες)
Γέμιση:
2 κεσεδάκια τυρί κρέμα
2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
2 βραστά αυγά ψιλοκομμενα
2-3 ντοματινια ψιλοκομμενα
 1κ.σ.μαϊντανό ψιλοκομμενο
 1 φρεσκο κρεμμύδι ψιλοκομμενο
2 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμενα
Παπρικα,φρεσκοτριμμενο πιπερι
Πώς το κάνουμε:
Τοποθετούμε τις φέτες του τυριού μας σε ενα ταψί με λαδόκολλα, 3 φέτες τυρί σε κάθε σειρα, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα σχήμα παραλληλόγραμμου. Οι φέτες των τυριών θα πρέπει να εφάπτονται για να ενωθούνε στο ψήσιμο.
Το αφήνουμε να ψηθεί στόν αέρα του φούρνου για περίπου 10 λεπτά περίπου στούς 180°C .
Σε ένα μπώλ βάζουμε βαζουμε όλα τα υλικα για τη γεμιση και ανακατευουμε καλα να ομογενοποιηθουν τα υλικα. Αν το μίγμα μας βγεί σφιχό προσθέτω λίγο γάλα.
Βγάζω τις φέτες των τυριών απο τόν φούρνο κ το αφήνω λίγο να κρυώσει ελαφρα (θελουμε να είναι μαλακο)
Τοποθετώ τις φέτες του ζαμπόν πάνω απο τα τυριά και αδειάζω το μείγμα και αρχίζω να το τυλίγω με την βοήθεια τις λαδόκολλας σχηματιζωντας  ρολο(κραμελα)
Τοποθετήστε το στο ψυγείο περίπου 3-4 ώρες εως ότου στερεοποιηθεί.

Ξετυλιγουμε κοβουμε φετες και σερβιρουμε.

Ρεβύθια Σαλάτα με ντομάτα και φετα

Ρεβύθια Σαλάτα με ντομάτα και φετα
ΥΛΙΚΑ:
200γρ.  ρεβίθια βρασμενα στραγγισμένα .
1  μεγαλη ντομάτα χωρις σπόρους και κομμένη σε κύβους
100γρ. φέτα, κομμένη σε κύβους
½  κρεμμύδι ξερο ψιλοκομμενο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό
1 λεμονι το χυμο του
ελαιόλαδο,
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι,

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βαζετε πρωτα το κρεμμύδι και τη ντομάτα σε ένα μπολ, περιχύνετε με το χυμό λεμονιου και το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προσθέστε αλάτι και πιπέρι.Ανακατευετε.
Προσθέστε τα ρεβίθια,τη φέτα και  τα βότανα πολύ ψιλοκομμένα.

Ανακατέυουμε  καλά, και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 20 λεπτά να αναδυθουν οι γευσεις. Σερβίρετε και απολαύστε!