Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

#συνταγολογeιο //Χοιρινές μπριζολες με μανιτάρια και σκόρδο

Υλικά 
Για τις μπριζόλες :
4 χοιρινές μπριζόλες κόντρα λεπτοκομενες 
Αλάτι και πιπέρι
4 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.γ.μουσταρδα. 
Λιγο πάπρικα γλυκιά 
Για τα μανιτάρια :
1 πακέτο μισό κιλό μανιταρια λευκά
2 κ.σ βούτυρο ή αν υπάρχει αρωματικό σκορδοβούτυρο
3 σκελίδες σκόρδο
Μια πρέζα πάπρικα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 

Εκτέλεση
Μαριναρετε τις χοιρινές μπριζόλες με το λάδι και τα υπόλοιπα υλικά. 
Βάλτε λίγο ελαιόλαδο σε φαρδυ τηγάνι ή στο σχαροτηγανο και ροδίστε τις, ολόκληρες, από τις δύο πλευρές.(όχι πολύ ψήσιμο) Βγάλτε τις στην άκρη, σκεπάστε και κρατήστε ζεστές. 
Προσθέστε το βούτυρο στο ίδιο τηγάνι, και προσθέστε τα μανιταρια τα οποία έχετε κόψει φέτες,  μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο -Ρίξτε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα

Αφήστε τα μανιτάρια να σοταριστουν και να μαγειρευτουν. Λίγο πριν να είναι έτοιμα προσθέστε και τις μπριζόλες, αναμείξτε τα όλα μαζί και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά ακόμη πριν σερβίρετε. Πασπσλιστε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο φρέσκο θυμάρι. 
#συνταγολογeιο 

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

#συνταγολογeιο //Ζεστή Σοκολάτα ρόφημα

Υλικά 
400 γρ γάλα φρέσκο 
100 γρ γάλα εβαπορέ 
100 γρ. Κουβερτούρα 
1 κ.γ. ζάχαρη(όσο γλυκό το επιθυμεί ο καθένας μας) 
1 ξυλάκι κανέλα
1 κ.σ. κακάο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα μικρό κατσαρολακι και σε χαμηλή θερμοκρασία, βάζουμε το γάλα, το ξυλάκι κανέλας και τη βανίλια.
Αφηνουμε να ζεσταθεί και να πάρει μια βράση Κατεβάζουμε  από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη για λίγο να τραβήξει το γάλα το άρωμα της κανέλας. 
Αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας.
Βάζουμε στο γάλα το κακάο, ανακατευουμε με το σύρμα και την κουβερτούρα την οποία έχουμε ψιλοκοψει και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η κουβερτουρα και να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά. Προσθέτουμε τέλος τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι. 
Σερβίρουμε τη ζέστη σοκολάτα μας σε κούπες και συνοδεύουμε  με brioche, μπισκότα ή τσουρέκι.
#συνταγολογeιο 

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

#συνταγολογeιο //Σεφταλιες κυπριακές

Υλικά 
1 κιλό κιμά χοιρινό σπαλα μία φορά περασμένο απο τη μηχανή 
  2 κρεμμύδια μεγάλα στον τρίφτη 
πιπέρι & αλάτι, 
λίγο κανέλλα, λίγο κιμινο. 
Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 
5-6 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα. 
Μπόλιες(πάνες, σκεπες ) κατα προτίμηση χοιρινές η γνήσια συνταγή 
αλλά πιο εύκολα βρίσκουμε  αρνίσιες
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του κιμά καλά. Πλάθουμε τα μπιφτέκια σαν τα σουτζουκάκια πλακέ. Κόβουμε τη μπόλια στο μέγεθος της παλάμης μας και πιο μεγάλη και τυλίγουμε με αυτή το μπιφτέκι. Συνεχίζουμε τη διαδικασία με όλο τον κιμά. Ψήνουμε τις σεφταλιες στα κάρβουνα με προσοχή γιατί ανάβει το λίπος από τη μπόλια. Εναλλακτικά ψήνουμε στο φουρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου 40 λεπτά και 10 λεπτά στο γκριλ για να πάρουν χρώμα οι Μπόλιες.
Σερβίρουμε με πατατες τηγανιτές πίτες και μια δροσερή σαλτσουλα γιαουρτιού με φρέσκο δυόσμο.

#συνταγολογeιο 

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

#συνταγολογeιο //Pancakes

 ΥΛΙΚΑ
2 αυγα 
2 κουπες γάλα 
2 κουπες αλεύρι φαρινα κόκκινη
Μισή κούπα χλιαρό νερό
1 βανίλια
2 κ.σ ζάχαρη 
1 κ.γ μπεκιν 
Μισό κ.γ αλάτι 
3 κ.σ βούτυρο λιωμένο 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στο γάλα 
Ανακατεύουμε. 
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη βανιλια και το αλάτι. Τα αναμειγνύουμε με το γάλα  ανακατεύουμε και προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο. 
Προσθέτουμε αν και όσο χρειαστεί χλιαρό νερό για να έχουμε ένα ρευστό χυλό.  Αλείφω το αντικολητικό τηγάνι με ηλιέλαιο και παίρνω κουταλιές και ψήνω σιγά σιγά και από τις δυο πλευρές σε μέτρια προς σιγανή φωτιά να ψηθούν και να μην μας αρπαξουν. Σερβίρουμε με μαρμελάδα, μέλι, Μερεντα και ότι σας αρέσει. 
@συνταγολογeιο 

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

#συνταγολογeιο //Παστίτσιο


ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ
ΥΛΙΚΑ:(Για το ταψι της κουζινας)
1 κιλο κιμά μοσχαρίσιο.
1/3 φλ.ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, μεγάλο, ψιλοκομμένο
1σκελιδα σκόρδο ψιλοκομμενη
1 κουτι  ψιλοκομμενα ντοματάκια κονκασέ
1 κ.σ ντοματοπελτέ 
1 κ.γ. ζάχαρη
4-5 σπορους μπαχάρι,
 1 ξυλάκι κανέλα
Αλάτι+πιπέρι
200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 λίτρα φρέσκο γάλα, χλιαρό
2 αβγά,
πιπέρι και μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένα
1 φλιτζ. κεφαλογραβιέρα  τριμμένη + 1 φλιτζ. για την επιφάνεια
Για τα μακαρόνια
1 πακέτο χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο, Νο 2 ή Νο 3
150γρ.φετα τριμμενη
2-3 κ.σ.ελαιολαδο
Κιμάς: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι ,το σκόρδο μέχρι να μαραθουν και προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα για να μην σβολιάσει., και να αρχίζει να γίνεται σπυρωτος και όχι μάζα ρίχνουμε τώρα τον πελτέ και ανακατεύουμε να παει παντου σε ολο τον κιμά. Προσθέτουμε την ντομάτα,  τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά,λιγο νερο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για περίπου 40 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό ακόμη,όμως στο τέλος η σάλτσα του κιμά θα πρέπει να μην έχει πολλά υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε  το ξυλάκι της κανέλας τους σπορους μπαχαρι, και τον αφήνουμε στην άκρη.
Μπεσαμέλ: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα γρήγορα για να διαλυθεί και να μην κολλήσει.Αφηνουμε να ψηθει λιγο το αλευρι και  ρίχνουμε σιγα-σιγα το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μεχρι να αρχίσει πήζει ει η σαλτσα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε τα αβγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Κατόπιν ρίχνουμε το τυρί και ομογενοποιούμε. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και διατηρούμε τη μπεσαμέλ ζεστή μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια μεμβράνη η οποία εφάπτεται με τη σάλτσα, για να μην κάνει κρούστα η μπεσαμέλ.

Μακαρόνια: Βραζουμε  τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Τα σουρώνουμε, τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα, τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και αναμειγνύουμε καλά.


 Συναρμολόγηση: Στρώνουμε τα  μακαρόνια στο ταψι το οποιο εχουμε βουτηρωσει ελαφρώς. Ρίχνουμε 5-6 κ.σ μπεσαμέλ πάνω στα μακαρόνια, πασπαλίζουμε με την τριμμενη φετα,λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και ανακατευουμε Απλώνουμε πανω ομοιόμορφα τον κιμά, Τέλος σκεπάζουμε ομοιόμορφα με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την τριμμενη κεφαλογραβιερα . Ψήνουμε στους 170 βαθμους για 50-60 λεπτά, ώσπου να ψηθεί - ροδισει η μπεσαμέλ και να αποκτήσει χρυσόξανθο χρώμα. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν το κοψουμε και  σερβίρουμε. 
@συνταγολογeιο 

#συνταγολογeιο //Σοκολατοπιτα με Γλάσο

Υλικά

300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
250 γρ. βούτυρο
140 γρ. ζάχαρη
5 αβγά(σε θερμοκρασία δωματίου)
2 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. κονιάκ
εκτέλεση
Κοβετε σε μικρά κομμάτια και λιώνετε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα, το βούτυρο και τη ζάχαρη Χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα τα αβγά μέχρι να αφρατέψουν και να φουσκωσουν καλά. Έπειτα, προσθέτετε στα αφρατεμένα αβγά το αλεύρι και χτυπάτε για λίγο ακόμα μέχρι να ενσωματωθεί. Σε ένα μπολ αδειάζετε το μείγμα της σοκολάτας, το μείγμα των αβγών και το κονιάκ, και ανακατεύετε με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζετε το νέο μείγμα σε ταψί στο οποίο έχετε στρώσει λαδόκολλα, φροντίζοντας να καλύπτει και τα πλαϊνά. Τοποθετείτε το ταψί σε μια μεγαλυτερη λαμαρίνα και τη γεμίζετε νερό (ψήσιμο σε μπεν Μαρί λέγεται αυτό) Ψήνετε στους 180° C για 25 λεπτά περίπου. Μόλις κρυώσει τοποθετείτε στην επιφάνεια του γλυκού έναν δίσκο, αναποδογυρίζετε και βγάζετε τη λαδόκολλα .


Γλάσο σοκολάτας
Υλικά

300 ml γάλα
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
50 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολακι βαζετε το γάλα, το βούτυρο, και την κουβερτούρα ψιλοκομμένη σε μέτρια φωτιά και ανακατεβετε με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει Και να γυαλίσει το μείγμα. Περιχυνετε με το γλασο το κέικ αφηνετε να σταθεί και κοβετε το γλυκό. Αν θέλετε πασπαλίζετε με τρούφα ή τριμμένη κουβερτούρα.

@συνταγολογeιο 

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

#συνταγολογeιο //Τορτελινια Με κρέμα

ΤΟΡΤΕΛΙΝΙΑ  
ΥΛΙΚΑ
2 Πακετα τορτελινια με κρεας(500 γρ) 
100 γραμμαρια ζαμπον κομμενο σε κυβους
150 γρ μπέικον 
 Μισό κρεμμύδι ξερό, τριμμένο στον τρίφτη στο πολύ ψιλό σχεδόν ζουμί.(λιωμμενο)
2 κουταλιες της σουπας βουτυρο
Μισό λίτρο κρεμα γαλακτος
1 φλυτζανι τριμμενη παρμεζανα κίτρινο μαλακό τυρί. 
αλατι, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
1 κουταλακι του γλυκου ψιλοκομμενο μαιδανο(προαιρετικα) 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στην κουζίνα μια κατσαρόλα με νερό και λιγο αλατι. Μολις πάρει βράση ρίχνουμε τα ζυμαρικά. Βραζουμε και στραγγιζουμε τα τορτελινια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Σε ένα φαρδυ τηγανι ζεσταινουμε το βουτυρο και σωταρουμε το μπεικον και το ζαμπον.,για 3-4 λεπτά. ρίχνουμε και το λιωμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για λίγο ακόμα. Επειτα προσθετουμε την κρεμα γαλακτος στο τηγάνι και χαμηλωνουμε τη φωτιά. 
.Τελος προσθετουμε τα τορτελινια με το τυρι ,το αλατι και το πιπερι.Ανακατευουμε να παει η κρεμα παντού και να δέσει. Σερβιρουμε πασπαλιζωντας με το μαιδανο (εάν θέλετε) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 

#συνταγολογeιο //Χοιρινές σπαλομπριζολες στα κάρβουνα

Υλικά

2 χοιρινες σπαλομπριζολες γυρω στο μισό κιλό η κάθε μια.
Μαριναδα:
1 φλυτζανι ελαιόλαδο
1 σφηνακι λευκο κρασι
1 κ.γ. μουσταρδα
Αλάτι -πιπέρι
Λιγο παπρικα γλυκια
1 κλαρακι δεντρολιβανο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο 
Εκτελεση:
Βαζετε τις μπριζολες με τα ολα υλικα της μαριναδας σε ένα μπολ και ανακατευε με τα χερια σας να παει παντού κανωντας απαλό μασάζ. Αφήνετε στο Ψυγειο για μια ωρα περιπου να μαριναριστουν ,
Αναβετε τα κάρβουνα στο μπαρμπεκιου και ψηνετε τις μπριζολες σε μετρια φωτια για 5 με 7 λεπτα περιπου από την κάθε πλευρα(εξαρτάται βέβαια ο χρόνος από το μέγεθος και το βάρος της μπριζολας ) ωστε να ψηθούν, να πάρουν ωραίο χρώμα, και να παραμεινουν ζουμερες .Αν θέλετε έχτρα γεύση μπορείτε να κάνετε ένα γλάσο (εδώ η συνταγή) και να τις γλασαρετε λίγο πριν τις βγάλετε. Τυλίξτε και μερικές πατατούλες με αλουμινοχαρτο και βάλτε τες πάνω στη θρακα να ψηθούν και συνοδέψτε με αυτές τις μπριζολες, με ένα ωραίο αρωματικό βούτυρο με σκορδο, πάνω στην πατάτα και την μπριζόλα. Συνοδέψτε με μουσταρδα ή μπάρμπεκιου σάλτσα. 



Εναλλακτικα εάν δεν εχετε καρβουνα μπορειτε να ψησετε τις μπριζολες στο γκριλ. Σερβιρετε πασπαλιζωντας με ριγανη και φυλλαράκια δεντρολίβανο. 


Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

#συνταγολογeιο //Κέικ κίτρινης κολοκύθας.


Κέικ κίτρινης κολοκύθας.
Υλικά 
250 γρ βούτυρο.
1 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη.
4 αυγά ολόκληρα.
Ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι.
2 φλιτζάνια κολοκύθα περασμένη στο μουλτι.
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα.
1 φλιτζάνι αμύγδαλα τριμμένα.
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, το ξύσμα πορτο πορτοκαλιού, τα αμύγδαλα την σόδα και εναλλάξ την κολοκύθα με το αλεύρι σε μικρές ποσότητες και ανακατεύουμε καλά.
Ψήνουμε σε βουτυρωμένη φόρμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα.

#συνταγολογeιο //Κοτοπουλο κοκκινιστό με πένες ολικής


Υλικά
1 μικρό κοτόπουλο, περίπου ενάμιση κιλό κομμένο σε κομμάτια
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουτι ντοματακια ψιλοκομμένα
1 κ.σ ντοματοπελτέ
1 φύλλο δάφνης
2 - 3 σπόρους Μπαχάρι.
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λιγο μπούκοβο καυτερό
Μισό κ.γ ζάχαρη 

1 πακέτο πένες ολικής άλεσης 


Εκτέλεση :
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια κοτόπουλου για περίπου 4 - 5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε σε μια πιατέλα.
Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγο , μέχρι να μαλακώσει Προσθέτουμε το σκόρδο, τις πιπεριές, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε στην κατσαρολα και τον ντοματοπελτέ ανακατεύουμε ελαφρά να βγάλει αρώματα, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τη δάφνη, το μπαχαρι, το κοτόπουλο,  αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, μπούκοβο, και ένα λίτρο νερό περίπου και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να κοχλάζει. Τότε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 40  λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.
Λιγο πριν είναι ετοιμο το κοτόπουλο ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις πένες συμπληρωνουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα, (μην το φοβηθείτε θα το ρουφηξουν τα ζυμαρικά) δοκιμάζουμε για αλάτι και βράζουμε τα ζυμαρικά μέσα στη σάλτσα σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου γύρω στα 10 λεπτά περίπου. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμενο πιπερι και τριμμένο τυράκι.

@συνταγολογeιο 

#συνταγολογeιο //Σάλτσα Λαδολέμονο

 Λαδολέμονο το ελληνικό ντρεσινγκ. Η σάλτσα  που θα απογειώσει εκτός από τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα κρεατικά της σχάρας, ακόμα και τις σαλάτες λαχανικών
Χρησιμποιηστε καλό ελαιόλαδο και ντόπια φρέσκα Λεμόνια και το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικο. 
Υλικά
3 Λεμόνια τον χυμό τους 
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λιγο ριγανη ξερή 
Μουστάρδα 1 κ.σ 
1 κούπα Ελαιόλαδο 
Εκτέλεση 
Βάζουμε όλα τα υλικά μας  στο μπλέντερ και ξεκινάμε να το δουλεύουμε, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να ομοιογενοποιηθεί τελείως

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

#συνταγολογeιο //Κοτοπούλο κοντοσούβλι στο φουρνο με πατατες.

Υλικά:
1 κοτόπουλο  κομμένο σε μεγάλα κομμάτια 
Μισό φλ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. πάπρικα  
1 σκ. σκόρδο λιωμένη. 
2 κ.σ γιαούρτι
1 κ.σ μουστάρδα 
Λιγο καρυ 
Λιγο κιμινο 
Aλάτι – πιπέρι
1 κρεμμύδι
1 πιπεριά
1 ντομάτα σε φέτες.
Για τις πατατες :
5-6 πατατες 
2 σκελίδες σκόρδο 
Λιγο ελαιόλαδο 
Δεντρολιβανο 
Αλατοπιπερο 
1 λεμόνι το χυμό του 
Εκτέλεση :
Κόβουμε τις πατάτες για φουρνο τις απλώνουμε στο ταψι με τα μπαχαρικα, το λαδι, το λεμόνι, 1 φλιτζάνι νερό, και ανακατεύουμε. 
Εκτέλεση
Βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ένα μπολ και περιχύνουμε με το λάδι. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά, το αλατοπίπερο  το γιαούρτι, τη μουστάρδα, και το σκόρδο.
Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περιπου. 
Περνάμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μεταλλικές σούβλες, εναλλάξ με πιπεριά, κρεμμύδι, ντομάτα, ή σε καλαμάκια μπαμπού Ακουμπάμε τις σούβλες πάνω στο ταψι με τις πατατες Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου βαθμούς για 50 περίπου λεπτά με μια ώρα να ροδισει το κρέας και να ψηθούν οι πατατες. Στο μισάωρο γυρίζετε τις σούβλες με το κρέας απ την άλλη πλευρά.
Σερβίρουμε με ψημενες πίτουλες και με σαλτσουλα γιαούρτιου.

#συνταγολογeιο //Σουφλέ Σοκολάτας.

Υλικά 
100 γρ  κουβερτούρα 
90 γρ βούτυρο
80 γρ ζάχαρη
2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου) 
20 γρ αλεύρι
Λιγο σκόνη κακάο για  πασπάλισμα. 
 Βούτυρο για τα φορμακια 
Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Πάνω σε μια κατσαρόλα που βράζει λίγο νερό , βαζετε μια μπασίνα (μπεν Μαρί) και λιώστε τη σοκολάτα με το βούτυρο. Ανακατέψτε με μια σπάτουλα. Αφού λιώσουν κατεβάστε από τη φωτιά. 
Προσθέστε στη σοκολάτα και  τη ζάχαρη και συνεχίστε το ανακάτεμα. 
Προσθέστε ένα αυγό κάθε φορά στο μείγμα, ανακατεύοντας προσεκτικά. 
Τέλος προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά. 
Βουτύρωστε προσεκτικά μικρά φορμακια και πασπαλίστε κάθε φόρμα με σκόνη κακάο. 
Γεμίστε κάθε φόρμα στα 3/4 της χωρητικότητάς του και αφήστε το για μια ώρα στον καταψύκτη.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-16 λεπτά στους 200 °.
Θα καταλάβετε ότι το κέικ είναι έτοιμο όταν έχει σχηματιστεί κρούστα στην επιφάνεια του. 
Γυρίστε την κάθε φόρμα προσεκτικά σε μια πιατέλα, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

#συνταγολογeιο //ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ



ΥΛΙΚΑ:
Πατατες :
1 κιλο πατατες κομμένες μικρες 
½ φλυτζανι ελαιόλαδο
2 σκελιδες σκόρδο ψιλοκομμενες
1κ.σ.μουσταρδα
1 λεμονι το χυμο του
Αλάτι-πιπέρι--δεντρολίβανο ξερο, ριγανη ξερή 
3 Μπριζολες χοιρινες(λαιμου είναι ιδανικες για φουρνο)



Για τη Μαριναδα 
Υλικα:
 1 κ.σ.μουσταρδα
½ κ.γ.παπρικα γλυκια
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο 
1 σφηνάκι λευκο κρασι
3 κ.σ λαδι
Μισό λεμονι το χυμο του.
Δεντρολιβανο
Φρεσκοτριμμενο πιπέρι.
Εκτελεση:
Σε ένα μπολ βαζουμε όλα τα υλικα της μαριναδας,μαζι με τις μπριζολες και ανακατευοuμε να παει παντου στο κρέας κανωντας μασάζ με τα χέρια μας. .Αφηνουμε μια ώρα περίπου στα ψυγείο. 
Καθαρίζουμε και κοβουμε τις πατατες σε κύβους και τις ρίχνουμε σε ταψι μαζι με τα υπολοιπα υλικα ,ανακατευουμε και τις απλωνουμε στο ταψί 
Βάζουμε στην κουζίνα το σχαροτηγανο να κάψει καλά και βάζουμε τις μπριζολες να θωρακιστουν και να πάρουν χρώμα και απ τις δυο πλευρες για πέντε λεπτά περίπου. (αυτό το βήμα μπορείτε και να το παραλείψετε αν θέλετε) 



Μεταφέρουμε και τις μπριζολες πανω στις πατατες προσθετουμε και λιγο νερακι να μισοσκεπαστουν οι πατατες και ψηνουμε στο φουρνο περιπου μια ωρα  μεχρι να μαλακωσουν οι πατατες και να ροδισουν οι μπριζολες

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

#συνταγολογeιο //Γαυροκεφτεδες

 Οι γαυροκεφτεδς είναι ένα υπέροχο πιάτο και γρήγορο στην εκτέλεση, 
Είναι ένα πιάτο που φέρνει μαζί του όλη τη γεύση της μεσογείου Αυτά τα κεφτεδάκια μπορείτε να τα κάνετε στο τηγάνι, στο φούρνο και, για να τα κάνετε ακόμη πιο νόστιμα, μπορείτε επίσης να τα μαγειρέψετε σε μια σάλτσα ντομάτας και σκόρδου και να τα σερβίρετε και ως ορεκτικό αλλά και ως κύριο πιάτο. 

ΥΛΙΚΑ 
Μισό κιλό γαύρο 
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ντομάτα ψιλοκομμένη καρέ χωρίς ζουμιά 
2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο και μουλιασμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 λεμόνι το χυμό του και το ξυσμα του. 
2 κλωνάρια δυόσμο ψιλοκομμένο
Λιγο μαϊντανό ψιλοκομμένο 
1/2 κουτ.γλ ξερή ρίγανη
2 κουτ. σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι 
2 με 3 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)
λίγο καλαμποκάλευρο για το πανάρισμα ή ψιλό σιμιγδάλι. 
Λάδι για το τηγάνισμα. 

Εκτέλεση 
Καθαρίζουμε και φιλεταρουμε τα ψαράκια. Πλένουμε πολύ καλά και τα στραγγίζουμε Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα ψιλοκοβουμε πάνω σε ένα ξύλο. 
Ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα υλικά  και στο τέλος το αλεύρι (όσο πάρει για να σφίξουν ).Το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.  Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια και τα πανάρουμε με το καλαμποκάλευρο. 
Βάζουμε το λαδι σε ένα τηγάνι να καψει και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. 
Βγάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές.

#συνταγολογeιο //Μπιφτέκι Γεμιστό Κοτοπούλο.

ΓΕΜΙΣΤΆ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΥΛΙΚΑ
•600 γρ. κιμά απο κοτόπουλο 
• 1 κρεμμύδι
. 1 μικρή ντομάτα στον τρίφτη. 
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 1 κόκκινη πιπεριά
• 1 αβγό
• λίγο ελαιόλαδο
• 1 κ.σ.μουστάρδα 
• 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
• αλάτι-πιπέρι, λίγο κιμινο, λίγο πάπρικα καπνιστή,ρίγανη. 
• μαϊντανό ψιλοκομμένο. 
Για τη γεμιση, :
Για το κάθε μπιφτέκι :
1 φέτα τυρί του τοστ 
1 φέτα ροδέλα ντομάτα 
2 ροδελες πιπεριά πράσινη 
Μισό κ.γ μουσταρδα. 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο multi, βάζουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο και τα ψιλοκόβουμε (αλλά όχι να λιώσουν τελείως).
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά  και όλα τα υλικα, και τα ζυμώνουμε καλά όλα μαζί.
Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Πλάθουμε τα μπιφτέκια,με την διπλάσια ποσότητα κιμά από ότι πλάθουμε σηνηθως τα μπιφτέκια μας,παταμε με τις παλάμες μας να απλώσουν και τα ακουμπάμε σε ένα λαδωμενο ταψί.
Απλωνουμε τη μουσταρδα στον κιμά, το τυρί, το οποίο διπλώνουμε στη μέση, τη ντομάτα, και πάνω την πιπεριά. Πιάνουμε από την άλλη άκρη με τα χέρια μας τον κιμά και γυρίζουμε προσεκτικά να σκεπάσουμε τη γέμιση. Λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας και πλάθουμε διαμορφωνουμε το μπιφτέκι. Συνεχίζουμε και με τα υπολοιπα. 
 Περνάμε με ένα πινέλο με ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν και ψήνουμε στη σχάρα ή στην πλάκα 4 με 5 λεπτά την κάθε πλευρά  γυρίζουμε προσεκτικά με μία σπάτουλα για να μην μας σπάσουν τα μπιφτέκια. Συνοδεύουμε με ρύζι ή με λαχανικά ψητά ή στον ατμό ή με σαλάτα της αρεσκείας μας.


Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

#συνταγολογeιο//Burger σπιτικά.


Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα ζουμερό σπιτικό burger; Μοσχαρίσιο μπιφτέκι, λιωμένο τσένταρ, και ντομάτα, καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα κλείνονται σε ψωμάκια, σε έναν συνδυασμό κλασικό και άκρως απολαυστικό. 

Υλικά 
3 φέτες ντομάτα ροδελες 
1 ματσάκι ρόκα καθαρισμενη
3 φέτες τσένταρ
6 φέτες μπέικον 
2 αγγουράκια τουρσί κομμένα σε λεπτές φέτες

Για το μπιφτέκια :
600 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από ελιά. (λιπαρός 70 /30)
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 
1 κ.σ μουσταρδα 
1 κ.σ σόγια σος 
Για τη σάλτσα:
3 κουτ. σούπας μαγιονέζα
2 κουτ. σούπας κέτσαπ
1 κ.γ μουσταρδα 
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού θυμάρι
αλάτι
Εκτέλεση
Ετοιμάστε τα μπιφτέκια
Βάλτε σε ένα μπολ τον κιμά με όλα τα υλικα μαζί Ζυμώστε καλά το μείγμα, και αφήστε το στο ψυγείο για 1 ώρα.
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια, βάλτε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, αλατίστε τα, ρίξτε και το θυμάρι, σοτάρετέ τα σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά και μετά αφήστε τα σε πολύ χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Ανακατέψτε όλα τα υλικά για τη σάλτσα.Μαγιονέζα κλπ. 
Βγάλτε τον κιμά από το ψυγείο και πλαστε 3 στρογγυλα μεγάλα μπιφτέκια, και αφήστε τα για 10 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, πατήστε τα με τα χέρια σας για να απλωθούν στο μέγεθος του ψωμιού και ψήστε τα σε αντικολλητικό τηγάνι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, από 4-5 λεπτά για μέτρια μέχρι 8 λεπτά για καλοψημένα.Ψηνετε ταυτόχρονα και τις φέτες το μπέικον. 
Λίγο πριν τα βγάλετε από το τηγάνι απλώστε από μία φέτα τσένταρ σε κάθε μπιφτέκι, σκεπάστε τα με αλουμινόχαρτο ή με ένα μπολ το καθένα και αφήστε τα στην εστία μέχρι να λιώσει το τσένταρ.
Για τη συναρμολογηση των burgers, κόψτε τα ψωμάκια στη μέση και ψήστε τα ελαφρώς στο σχαροτηγανο που ψησατε το κρέας. Αλείψτε τα από την κομμένη πλευρά με τη σάλτσα μαγιονέζας. Βάλτε στο κάτω μέρος με τη σειρά Μπιφτέκι, τσένταρ.μπεικον,καραμελωμένα κρεμμύδια, ντομάτα,πίκλες ρόκα  και σκεπάστε το με το πάνω μέρος του ψωμιού.
Καρφώστε το με ένα καλαμάκι μπαμπού να σταθεί. 
Συνοδέψτε με πατατούλες τηγανιτές 

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

#συνταγολογeιο //Πηχτή. Το απόλυτο συνοδευτικό της ρακής.


ΠΗΧΤΗ


Υλικα:
2 ποδια μοσχαρισια η΄χοιρινά
1 κρεμμυδι ολοκληρο καθαρισμενο
5 σκελιδες σκόρδο ολοκληρες
1κλαρακι σελερι
1καροτο καθαρισμενο
2-3 σπορους μπαχαρι
Μισό κ.γ κιμινο
2-3 δαφνοφυλλα
½ ποτηρι ξυδι
2 λεμονια το χυμο τους
10 σπορους ολοκληρου πιπεριου
4 μικρα αγγουρακια τουρσι
1κ.σ.μαιδανο ψιλοκομμενο η΄ανηθο
Αλάτι-πιπέρι
Εκτελεση:

Πλενετε τα ποδια και τα βαζετε σε μια κατσαρολα να βραζουν.Αφηνετε για δεκα λεπτα ,και αδειαζετε το νερο.Πλενετε παλι τα ποδια και τα βαζετε να βρασουν παλι σε καθαρο νερο.Προσθετετε στην κατσαρολα το κρεμμυδι ολοκληρο  τις 4 σκελιδες σκορδου ολοκληρες,το ξυδι, και το λεμονιΑφηνετε να σιγοβραζουν για καμια ωρα περιπου μεχρι που να δειτε το κρεας να βγαινει ευκολα από το κοκαλο.Βγαζετε από την κατσαρολα τα ποδαρακια (το ζωμο δεν τον πεταμε)αφαιρειτε το κρεας από τα κοκαλα το ψιλοκοβετε και το ξαναβαζετε στην κατσαρολα.Ψιλοκοβετε το καροτο,το σελερι,τα αγγουρακια τουρσι,την σκελίδα σκορδου,και τα ριχνετε και αυτά στην κατσαρολα.Τα ολοκληρα σκορδα και κρεμμυδι που ειχαμε βαλει στη αρχη τα πεταμε.Προσθετουμε στην κατσαρολα τα μπαχαρικα και τα υπολοιπα υλικα και σιγοβραζουμε για δεκαπεντε με 20 λεπτά  ακομα.Αποσυρουμε από τη φωτιά, πετάμε σπόρια πιπέρι.,φύλλα δαφνης και αδειαζουμε το μειγμα σε μια φορμα του κεικ.Αφηνουμε να κρυωσει,και τη βαζουμε στο ψυγειο μεχρι την επομενη οπου θα εχει πηξει.Γυριζουμε αναποδα τη φορμα πανω σε μια πιατελα και ξεφορμαρουμε.
Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε να βράσει μαζί με τα ποδαράκια λίγο κρέας χοιρινό για πιο χορταστικό. Συνοδέψτε με κρασάκι ουζάκι τσίπουρακι.
@συνταγολογeιο 

#συνταγολογeιο //Λεμονσελο //Limoncello

Υλικά 
10 λεμόνια ακερωτα
500 γρ καθαρό αλκοόλ 
800 γρ νερό
600 γρ ζάχαρη
Εκτέλεση 
  Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα λεμόνια, και με τη βοήθεια ενός αποφλοιωτή πατάτας(peeler) αφαιρούμε τη φλούδα. Βάζετε τις φλούδες σε ένα ψηλό μπολ και καλύψτε με το αλκοόλ. Το δοχείο πρέπει να είναι ψηλό, έτσι ώστε όλες οι φλούδες να σκεπαζωντε καλά με αλκοόλ.
Κλείνουμε το δοχείο με καπάκι ή μεμβράνη και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για  10 ημέρες. Ανακινούμε το μπολ ελαφρώς κάθε μέρα. 
Αφού περάσουν οι δέκα μέρες ετοιμαζετε το σιρόπι. 
Βάλτε τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα και αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά και αφήστε το να κρυώσει. 
Αφού κρυώσει το σιρόπι αφαιρέστε τις φλούδες από το αλκοόλ και ρίξτε το τελευταίο στο σιρόπι ζάχαρης.

Με τη βοήθεια ενός χωνιού ρίχνουμε απαλά το limoncello στα μπουκάλια τα κλείνουμε και μπορούμε να τα βάλουμε στο ψυγείο ή στον καταψύκτη για να ξεκουραστούν.

Σερβίρετε το σπιτικό Limoncello - πάντα κρύο .... αλλά τι λέω κρύο ... παγωμένο. Στην υγειά σας!! 


Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

#συνταγολογeιο //Ομελέτα φούρνου με λουκανικο

ΟΜΕΛΕΤΑ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ

600 γρ. λουκανικα χωριάτικα 
10 αυγά 
3 κολοκυθάκια κομμένα μπαστούνακια
2 ντομάτες κομμένες φέτες 
3 πιπεριές πράσινες κέρατο 
1 πιπεριά φλωρινης 
-1 κρεμμύδι όχι πολύ μεγάλο 
2 πατάτες κομμένες ροδελες 
-1/2 φλυτζανι γαλα - 
αλάτι-πιπέρι
- λιγο λαδι για το σοταρισμα. .
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα φαρδυ τηγανι με λίγο ελαιόλαδο σοταρετε τα λαχανικα κολοκυθι,τις πιπεριές  κρεμμυδι,μέχρι να μαραθούν.και να ροδίσουν. Μεταφέρετε στο ταψι και στο ίδιο τηγάνι σοταρετε τα λουκάνικα κομμένα σε ροδελες. Εν τω μεταξύ σε ένα μικρο κατσαρόλακι βαζετε τις κομμένες πατατες να βράσουν απλά να μαλακώσουν το πολύ 5 με 6 λεπτά.Σουρωνετε τις Πατατες. Αφού έχετε σοτάρει τα λουκάνικα τα μεταφορετε στο ταψι με τα λαχανικα και στο ίδιο τηγάνι ροδιζετε λίγο τις πατατες. 
Μεταφέρετε και αυτές στο ταψι προσθετετε και τις ντοματες, και αλατοπιπερωνετε. Σε ένα μπολ χτυπατε τα αυγα μαζι με το γαλα και περιχυνετε τα λαχανικα στο ταψι.Ψηνετε στους 180 βαθμους για 40' με 50' λεπτα.
Εάν θέλετε μπορείτε να πρόσθετε και διάφορα τυριά στην ομελέτα όπως φέτα, κίτρινα τυριά κλπ.

@συνταγολογeιο