ΥΛΙΚΑ
400ml ελαιόλαδο
250γρ ζάχαρη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
150ml χυμό πορτοκαλι
50ml. κονιάκ ή ρούμι,
κανέλα και γαρυφαλλο σε σκόνη
1 κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική
, 1 κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ
περίπου 800γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Σιροπι:
400γρ μέλι
400γρ ζάχαρη
400γρ νερό
4 ξύλα κανέλας και μερικά ξυλάκια γαρύφαλλο
φλούδες και λίγο χυμό λεμονιού
εκτελεση:
Χτυπάω στο μίξερ πολύ καλά 400ml ελαιόλαδο με 250γρ ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει το μίγμα. Σταματάω το μίξερ, προσθέτω ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 150ml χυμό, 50ml. κονιάκ ή ρούμι, κανέλα και γαρυφαλλο σε σκόνη, 1 κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική, 1 κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω με σπάτουλα απαλά. Τέλος, ρίχνω αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να έχω ένα μίγμα μαλακό και λαδερό που δεν θα κολλάει όμως πολύ στα χέρια. Να μπορείτε να σχηματίσετε μπαλίτσες άνετα. Θα πάρει περίπου 800γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Σχηματίζουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Δε φουσκώνουν πολύ. Ψήνουμε για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και τα βγάζουμε πριν σκουρύνουν πολύ. Αφήστε τα να κρυώσουν καλα επάνω στο ταψί, όπως είναι. Και όταν κρυώσουν, είναι έτοιμα για σιρόπιασμα. Σε μια κατσαρόλα βάζετε 400γρ νερό με 400γρ ζάχαρη, 4 ξύλα κανέλας και μερικά ξυλάκια γαρύφαλλο (εγώ βάζω και σκόνες) και οπωσδήποτε φλούδες και λίγο χυμό λεμονιού. Αφήνετε να πάρει βράση το σιρόπι και αφότου πάρει βράση, το αφήνετε 5 λεπτά. Έπειτα, χαμηλώνετε στο ελάχιστο την εστία και προσθέτετε 400γρ μέλι. Ανακατεύετε και όσο σιγοβράζει το σιρόπι, ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα τα μελομακαρονα λίγα-λίγα. Τα αφήνετε οπωσδήποτε για 20" για να ρουφήξουν και με μια τρυπητή κουτάλα, τα βγάζετε και τα απλώνετε σε πιατέλα. Πασπαλίζετε με καρύδι. Και του χρόνου!
400ml ελαιόλαδο
250γρ ζάχαρη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
150ml χυμό πορτοκαλι
50ml. κονιάκ ή ρούμι,
κανέλα και γαρυφαλλο σε σκόνη
1 κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική
, 1 κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ
περίπου 800γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Σιροπι:
400γρ μέλι
400γρ ζάχαρη
400γρ νερό
4 ξύλα κανέλας και μερικά ξυλάκια γαρύφαλλο
φλούδες και λίγο χυμό λεμονιού
εκτελεση:
Χτυπάω στο μίξερ πολύ καλά 400ml ελαιόλαδο με 250γρ ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει το μίγμα. Σταματάω το μίξερ, προσθέτω ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 150ml χυμό, 50ml. κονιάκ ή ρούμι, κανέλα και γαρυφαλλο σε σκόνη, 1 κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική, 1 κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω με σπάτουλα απαλά. Τέλος, ρίχνω αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να έχω ένα μίγμα μαλακό και λαδερό που δεν θα κολλάει όμως πολύ στα χέρια. Να μπορείτε να σχηματίσετε μπαλίτσες άνετα. Θα πάρει περίπου 800γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Σχηματίζουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Δε φουσκώνουν πολύ. Ψήνουμε για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και τα βγάζουμε πριν σκουρύνουν πολύ. Αφήστε τα να κρυώσουν καλα επάνω στο ταψί, όπως είναι. Και όταν κρυώσουν, είναι έτοιμα για σιρόπιασμα. Σε μια κατσαρόλα βάζετε 400γρ νερό με 400γρ ζάχαρη, 4 ξύλα κανέλας και μερικά ξυλάκια γαρύφαλλο (εγώ βάζω και σκόνες) και οπωσδήποτε φλούδες και λίγο χυμό λεμονιού. Αφήνετε να πάρει βράση το σιρόπι και αφότου πάρει βράση, το αφήνετε 5 λεπτά. Έπειτα, χαμηλώνετε στο ελάχιστο την εστία και προσθέτετε 400γρ μέλι. Ανακατεύετε και όσο σιγοβράζει το σιρόπι, ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα τα μελομακαρονα λίγα-λίγα. Τα αφήνετε οπωσδήποτε για 20" για να ρουφήξουν και με μια τρυπητή κουτάλα, τα βγάζετε και τα απλώνετε σε πιατέλα. Πασπαλίζετε με καρύδι. Και του χρόνου!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου