Υλικά για 4-6 άτομα
Για τη μαρινάδα
- 3 στήθη κοτόπουλου σε κύβους
- 1 κούπα γιαούρτι
- ¼ κουταλιά του γλυκού κάρδαμο σε σκόνη
- ¼ κουταλιά του γλυκού Γκαράμ Μασάλα (μείγμα μπαχαρικών σε σκόνη)
- 1 + ½ κουταλιά του γλυκού χυμό λεμονιού
- ½ κουταλιά του γλυκού πάπρικα
- 1 κουταλιά της σούπας πάστα τομάτας
- 1 κουταλιά του γλυκού πάστα σκόρδου (δε βρήκα και έβαλα σκόρδο σκόνη)
- 1 μεγάλη κουταλιά του γλυκού φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
Για τη σάλτσα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι (σε κύβους)
- Λάδι
- 2 εκατοστά περίπου φρέσκο τζίντζερ σε κομμάτια
- 4-5 μεγάλες σκελίδες σκόρδο (σε κομμάτια)
- 1 χούφτα ξερά φύλλα μοσχοσίταρου
- 1 χούφτα ξερά φύλλα κάρυ ή 1 κουταλιά του γλυκού κάρυ σκόνη
- 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
- ¼ κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
- 1 κουταλιά του γλυκού πάπρικα
- 8-10 ολόκληρους σπόρους πράσινου κάρδαμου
- ½ κουταλιά του γλυκού πιπέρι καγιέν ή σκόνη τσίλι
- ¼ κουταλιά του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
- Λίγο μαύρο πιπέρι
- 1 + ½ κούπα τριμμένη ντομάτα ή πατάτα
Για το τελείωμα
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- ¼ της κούπας συμπυκνωμένο γάλα ή κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
1. Πρώτα φτιάχνουμε τη μαρινάδα. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το γιαούρτι, το κάρδαμο, το γκαράμ μασαλά, το χυμό λεμόνι, πάπρικα, πάστα τομάτας και σκόρδου και τζίντζερ. Έπειτα ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί τα υλικά μας.
2. Βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από το κοτόπουλο) σε δοχείο με τη μαρινάδα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε καλά, ώστε να καλυφθεί όλο από τη μαρινάδα. Καλύπτουμε το δοχείο και το βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες.
3. Συνεχίζουμε με τη σάλτσα. Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και τα αφήνουμε για μερικά λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας ώστε να μην καεί το σκόρδο. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας, ανακατεύουμε καλά και την αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 5 λεπτά.
4. Έπειτα την πολτοποιούμε στο μπλέντερ, σκεπάζουμε το δοχείο και το βάζουμε στο ψυγείο
5. Όταν είμαστε έτοιμοι να μαγειρέψουμε ζεσταίνουμε τη σάλτσα σε χαμηλή θερμοκρασία, προσέχοντας να μη βράσει γιατί θα χάσουν την έντασή τους τα αρώματα της. Σε μεγάλο τηγάνι ή γουόκ βάζουμε το βούτυρο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε τα μαριναρισμένα κομμάτια κοτόπουλου.
6. Ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τη σάλτσα, ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε για ακόμα 10 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμο το κοτόπουλο, ανακατεύοντας συχνά.
7. Ρίχνουμε το συμπυκνωμένο γάλα ή την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε για ακόμη 2 λεπτά.
8. Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι και ψωμάκια.
Για τη μαρινάδα
- 3 στήθη κοτόπουλου σε κύβους
- 1 κούπα γιαούρτι
- ¼ κουταλιά του γλυκού κάρδαμο σε σκόνη
- ¼ κουταλιά του γλυκού Γκαράμ Μασάλα (μείγμα μπαχαρικών σε σκόνη)
- 1 + ½ κουταλιά του γλυκού χυμό λεμονιού
- ½ κουταλιά του γλυκού πάπρικα
- 1 κουταλιά της σούπας πάστα τομάτας
- 1 κουταλιά του γλυκού πάστα σκόρδου (δε βρήκα και έβαλα σκόρδο σκόνη)
- 1 μεγάλη κουταλιά του γλυκού φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
Για τη σάλτσα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι (σε κύβους)
- Λάδι
- 2 εκατοστά περίπου φρέσκο τζίντζερ σε κομμάτια
- 4-5 μεγάλες σκελίδες σκόρδο (σε κομμάτια)
- 1 χούφτα ξερά φύλλα μοσχοσίταρου
- 1 χούφτα ξερά φύλλα κάρυ ή 1 κουταλιά του γλυκού κάρυ σκόνη
- 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
- ¼ κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
- 1 κουταλιά του γλυκού πάπρικα
- 8-10 ολόκληρους σπόρους πράσινου κάρδαμου
- ½ κουταλιά του γλυκού πιπέρι καγιέν ή σκόνη τσίλι
- ¼ κουταλιά του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
- Λίγο μαύρο πιπέρι
- 1 + ½ κούπα τριμμένη ντομάτα ή πατάτα
Για το τελείωμα
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- ¼ της κούπας συμπυκνωμένο γάλα ή κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
1. Πρώτα φτιάχνουμε τη μαρινάδα. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το γιαούρτι, το κάρδαμο, το γκαράμ μασαλά, το χυμό λεμόνι, πάπρικα, πάστα τομάτας και σκόρδου και τζίντζερ. Έπειτα ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί τα υλικά μας.
2. Βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από το κοτόπουλο) σε δοχείο με τη μαρινάδα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε καλά, ώστε να καλυφθεί όλο από τη μαρινάδα. Καλύπτουμε το δοχείο και το βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες.
3. Συνεχίζουμε με τη σάλτσα. Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και τα αφήνουμε για μερικά λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας ώστε να μην καεί το σκόρδο. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας, ανακατεύουμε καλά και την αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 5 λεπτά.
4. Έπειτα την πολτοποιούμε στο μπλέντερ, σκεπάζουμε το δοχείο και το βάζουμε στο ψυγείο
5. Όταν είμαστε έτοιμοι να μαγειρέψουμε ζεσταίνουμε τη σάλτσα σε χαμηλή θερμοκρασία, προσέχοντας να μη βράσει γιατί θα χάσουν την έντασή τους τα αρώματα της. Σε μεγάλο τηγάνι ή γουόκ βάζουμε το βούτυρο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε τα μαριναρισμένα κομμάτια κοτόπουλου.
6. Ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τη σάλτσα, ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε για ακόμα 10 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμο το κοτόπουλο, ανακατεύοντας συχνά.
7. Ρίχνουμε το συμπυκνωμένο γάλα ή την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε για ακόμη 2 λεπτά.
8. Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι και ψωμάκια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου