Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

#συνταγολογeιο //Γαυρος ξυδατος //μαρινατος.


Υλικά
1 κιλο γαυρο
1 κιλό αλάτι ημιχονδρο
Μισό λίτρο λευκό ξύδι
Ελαιόλαδο
Ηλιέλαιο
Δεντρολιβανο
Πιπέρι μαύρο κοκους
3 - 4 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
1 μικρό κομμάτι σέλερι πολύ ψιλοκομμένο.


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και φιλεταρουμε το γαυρο ως εξής:
Αφερουμε το κεφάλι του ψαριού και εν συνεχεία το μεγάλο κόκαλο όχι όμως την ουρά. Ξεπλενουμε προσεκτικά και στραγγιζουμε τα νερά.


Σε ένα ταψί πασπαλίζουμε αλάτι και απλώνουμε ένα ένα τα ψαράκια το ένα δίπλα στο άλλο. Σκεπάζουμε με αλάτι. Συνεχίζουμε με όλα τα ψαράκια και σκεπάζουμε με αλάτι.
Αφηνουμε να ψηθούν στο αλάτι για δύο ώρες. Αφερουμε το αλάτι και ξεπλενουμε ελαφρά ακουμπώντας τα ψαράκια πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Ξαναβάζουμε τα ψαράκια στο ταψί στη σειρά απλωτα και τα σκεπάζουμε με το ξύδι.


Αφηνουμε στο ξύδι για δύο ώρες και αφερουμε. Τα μεταφερουμε σε ταπερ η πυρέξ για αποθήκευση. Σε κάθε στρώση πασπαλίζουμε τα γαυρακια με μερικές φέτες σκόρδο, δεντρολίβανο, σπόρους πιπεριού, και σέλερι. Αφού τοποθετήσουμε όλα τα ψαράκια σκεπάζουμε με λάδι μισό ηλιελαιο μισό ελαιόλαδο.
Αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Ο τελοιος μεζές για ουζάκι και τσίπουρακι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου