Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

#συνταγολογeιο //Neapolitan Migliaccio Το γιορτινό κέικ της νότιας Ιταλίας.

Το Neapolitan Migliaccio είναι ένα τοπικό γιορτινό επιδόρπιο ειδικά στη νότια Ιταλία. Είναι μια παραδοσιακή συνταγή που παρασκευάζεται με ρικότα και σιμιγδάλι. Η χρήση φρέσκιας βανίλιας το κάνει αρωματικό και βελούδινο και επίσης συχνά σε κάποιες περιοχές γίνεται και προσθήκη τσιπ σοκολάτας.
Υλικά 
Για μια φόρμα του κέικ διαμέτρου 24/26 cm
200 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό 
500 ml γάλα
500 ml νερό
1 φλούδα πορτοκαλιού 
40 g βούτυρο
350 g ρικότα. (ή ανθότυρο) 
2 βανίλιες 
1 πρέζα αλάτι
4 αυγά
250 g ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού ανθονερο (προαιρετικό)
Προετοιμασία εκτέλεση 
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο , ζεσταίνετε το γάλα και το νερό με τη φλούδα πορτοκαλιού. 
Μόλις ζεσταθεί και όχι να βράσει (να αρχίσει να αχνίζει) ρίχνετε το βούτυρο, και αφήστε το να λιώσει αργά αφαιρώντας την κατσαρόλα από τη φωτιά.Ανακατευετε κάπου κάπου μέχρι να λιώσει το βούτυρο. 
Μόλις λιώσει όλο το βούτυρο, ξαναβάλετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και προσθέστε το σιμιγδάλι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Συνεχίστε να ανακατεύετε προσεχωντας να μην κολλήσει το σιμιγδάλι στον πάτο της κατσαρόλας μέχρι να πήξει η κρέμα. Αφού πήξει μεταφέρετε την κρέμα σιμιγδάλι σε ένα άλλο σκεύος και αφηνετε να κρυώσει. 
 Εν τω μεταξύ βαζετε τα 4 αυγά και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και χτυπάτε ελαφρά μέχρι να αφρισει το μείγμα , συνεχίστε να χτυπάτε ελαφρά και προσθέστε τη ρικότα (ανθότυρο) σε μικρές δόσεις σιγά σιγά, και τέλος την κρέμα σιμιγδάλι η οποία έχει κρυώσει πάντα σε μικρές δόσεις και σιγά σιγά. 
Αν θέλετε να προσθέσετε ανθονερο μπορείτε  το κάνετε τώρα, σε αυτό το στάδιο. αυτό είναι το συστατικό που διακρίνει το Neapolitan Migliaccio
Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικα μαζί. 
Βούτυρωνετε μια φόρμα του κέικ με τσερκι, και μεταφέρετε το μείγμα σε αυτό.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° αέρα ή 200 ° στατικό και ψήστε το migliaccio για 50 λεπτά αέρα - 1 ώρα, στατικό, εξαρτάται βέβαια από το φούρνο σας, η επιφάνεια του γλυκού θα πρέπει να μαυρίσει η κρούστα αλλά όχι πάρα πολύ, μόλις πάρει το ιδανικό χρώμα μπορείτε να σκεπασετε με ένα φύλλο αλουμινόχαρτου και να συνεχίστε το ψήσιμο. 

Αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου