Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

#συνταγολογειο //γαλακτομπουρεκο ρολό.


Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά βάζουμε :
ενάμιση λίτρο φρέσκο γάλα, 
μια κούπα 200γρ.σιμιγδαλι 
3/4 της κούπας ζάχαρη 
2 βανίλιες 
ξύσμα ενός λεμονιού 
3 αβγά ελαφρώς χτυπημένα 
2 κ.σ βούτυρο.
Ολα μαζί στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει κρέμα όχι πολύ σφιχτή γιατί θα ψηθεί και στο φούρνο. 
Διαδικασία 
Απλώνουμε τα φύλλα στο τραπέζι και βουτηρωνουμε το πρώτο. Διπλώνουμε το φυλλο στη μέση. 
Βαζουμε μια με μιάμιση γεμάτη κουταλιά κρέμας στη κάτω πλευρά του φύλου. 
Διπλώνουμε μία φορά για να καλυφθεί η γέμιση, και διπλώνουμε προς τα μεσα τις δύο ακρες
Βουτυρώνουμε και τις 2 άκρες 
Τυλιγουμε απαλά σε ρολό(φλογέρα) χωρις να σφίγγουμε μεχρι το τέλος του φύλλου Συνεχιζουμε την ιδια διαδικασία μεχρι να τελειωσουν όλα τα φύλλα και η κρέμα. Αραδιάζουμε τα ρολακια μας στη σειρα, σε καλα βουτυρωμενο ταψί με την ενωση προς τα κατω
Βουτυρώνουμε πολύ καλά τα ρολά  απο πάνω και ενδιαμεσα με το υπόλοιπο βούτυρο
Ψήνουμε στον αέρα στους 175 βαθμους για 35'-40' ή μεχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα πάνω - κατω

Σιρόπι:
3 κούπες ζάχαρη 
μια και μισή κούπα νερό 
1 φλούδα λεμονιού
 μια κ.σ βουτηρο
 λίγο κονιάκ
1 ξυλακι κανελα 
Ετοιμαζουμε το σιρόπι μεχρι να ψηθεί το γλυκό και αφήνουμε να κρυώσει. Σιροπιαζουμε αμέσως το γλυκό μόλις το βγάλουμε από το φούρνο. Αφηνουμε τα ρολα να απορροφήσουν καλά το σιρόπι καθώς θα κρυώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου