Υλικά
Γέμιση :
2 κιλά μήλα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα μισό κ.γ γαρίφαλο
100 γρ ζάχαρη
Μισό ποτήρι χυμό πορτοκάλι φρεσκο
1 κ.σ κονιάκ
1 βανίλια
Μισή κούπα φρυγανιά τριμμένη
Υλικά Ζύμη - 2 φύλλα :
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ
Μισό κιλό βούτυρο από το ψυγείο κομμένο μικρά κυβάκια
1 κ.γλ ζάχαρη
Μισό κ.γλ.μπεικιν πάουντερ
Λίγο αλάτι
2 αυγα
Εκτέλεση Γεμιιση :
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε μικρά κυβάκια.
Σε ένα φαρδύ ψηλό τηγάνι ή κατσαρόλα ρίχνουμε τα μήλα, τη ζάχαρη, το χυμό, και όλα τα υπολοιπα υλικα της γέμισης εκτός τη φρυγανιά. Μαγειρεύουμε δέκα λεπτά περίπου να μαλακώσει το μήλο και να τραβήξει τα υγρά. Τέλος ρίχνουμε και τη φρυγανιά και αποσύρουμε. Αν η γέμιση είναι ακόμα υγρή ρίξτε λίγο παραπάνω φρυγανιά.
Αφήνετε κατά μέρος να κρυώσει.
Εκτέλεση ζύμη -2 φύλλα.
Σε μια μπασινα ρίχνουμε το αλεύρι, και όλα τα υλικά. Πλάθουμε με τα χέρια μας σιγά σιγά και κάνουμε μια μπάλα. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια.
Παίρνουμε το αντικολητικο χαρτί φούρνου και κόβουμε 2 κομμάτια στο μέγεθος της βάσης του ταψιού.
Απλώνουμε το ένα κομμάτι ζύμης στο χαρτί και Στρώνουμε στο ταψί
Απλώνουμε μέσα τα μήλα - γέμιση
Ανοίγουμε και το άλλο φύλλο πάνω στο λαδοχαρτο και το βάζουμε καπάκι πανω στο μήλο.
Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 170 βαθμούς για μία ώρα περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου