Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Μελιτζάνες παπουτσάκια


Υλικά 
5 μελιτζάνες φλάσκες 
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. Θυμάρι 
Αλάτι και πιπέρι φρέσκο 

Για τον κιμά:

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1-2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
150 ml Κόκκινο κρασί
800 γρ. ντομάτα τριμενη 
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα γαρύφαλλο
2 φύλλα δάφνης
Πιπέρι και αλάτι

Για τη μπεσαμέλ:

50 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
50 γρ. βούτυρο
500 ml. γάλα, πλήρες
2 κρόκους αυγού
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη και έξτρα για πασπάλισμα
Πιπέρι
Εκτέλεση για τις μελιτζάνες: Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες και τις σκαβουμε στη μέση.Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι την κάθε μελιτζάνα, στη συνέχεια τις τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί του φούρνου και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 30’. Βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο, και το κρεμμύδι και το μαγειρεύουμε για 2’
Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για άλλο 1’, έπειτα ρίχνουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε.Έπειτα ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον πελτέ και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ. Ρίχνουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τα φύλλα δάφνης,τη ντομάτα και αλάτι πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30’ περίπου. Βάζουμε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός για 1’ και ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα ,ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κάνει σβόλους.Μόλις πήξει αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τους κρόκους, την γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Παίρνουμε το ¼ της μπεσαμέλ και τη ρίχνουμε μέσα στον κιμά, γεμίζουμε την επιφάνεια της κάθε μελιτζάνας με τον κιμά και από πάνω καλύπτουμε με μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε με έξτρα τριμμένη γραβιέρα από πάνω και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για 25’ - 30’. Καλή απόλαυση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου