Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

ΒΑΡΡΒΑΡΑ.ΣΥΝΤΑΓΗ (το έθιμο )

ΒΑΡΒΑΡΑ !
Τό έθιμο τής Βαρβάρας, ή Ιστορία καί ή συνταγή ... ! ! !
Στίς 4 Δεκεμβρίου ή εκκλησία μας γιορτάζει τή χάρη τής Αγίας Βαρβάρας.
Ή Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα τού πυροβολικού καί τών παιδιών, τά οποία τά φυλάει από τίς κακές παιδικές αρρώστιες, όπως τήν ευλογιά καί άλλες. Γιά νά τήν "γλυκάνουν" σέ πολλά μέρη τού τόπου μας τήν ημέρα τής γιορτής της προσέφεραν μελόπιτες ή κολυβόζουμο, πού στήν Θράκη τό έλεγαν "
ΒΑΡΒΑΡΑ".
Τό έθιμο είναι πανάρχαιο καί θυμίζει τήν πανσπερμία.
Στούς Χριστιανούς ή παρασκευή τ
ής "Βαρβάρας" καθιερώθηκε από τό εξής περιστατικό:
Ό σατανικός νούς τού Διόσκουρου, είχε συλλάβει ένα αποτρόπαιο σχέδιο γιά τήν εξόντωση τών Χριστιανών τής περιοχής του. Κάλεσε όλους τούς αρτοποιούς τής περιοχής του καί τούς έδωσε εντολή νά βάλουν δηλητήριο στό ψωμί πού θά παρασκεύαζαν καί οί πωλητές τροφίμων στά τρόφιμα πού θά πωλούσαν.
Τό μυστικό αυτό τό έμαθε ή κόρη του ή Βαρβάρα, καί ειδοποίησε τούς Χριστιανούς νά μήν αγοράσουν ψωμί καί τρόφιμα, καί νά πορευτούν μέ τά υπολείμματα πού είχαν στά σπίτια τους. Έτσι κάθε Χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ότι πρόχειρο τής βρέθηκε στό σπίτι. Επειδή όμως τά τρόφιμα πού τούς είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα καί κάθε είδος από μόνο του δέν έφτανε γιά μία σωστή μαγειριά, έβαλαν στήν κατσαρόλα λίγο από όλα. Δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες καί ότι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τά μαγείρεψαν. Έτσι χάρη στή Βαρβάρα σώθηκαν καί από τότε σέ ανάμνηση αυτού τού περιστατικού καθιερώθηκε στή γιορτή της νά μαγειρεύουν τό παρασκεύασμα αυτό πού είναι γλυκό καί φαγητό μαζί.
Ή διαδικασία παρασκευής τής Βαρβάρας αρχίζει από τήν προηγούμενη μέρα τό πρωί, γιατί πρέπει νά μουλιάσει τό σιτάρι γιά νά φτιάξουμε τό γλυκάκι. Μοιράζουμε τή Βαρβάρα σέ τουλάχιστον 3 σπίτια όταν τήν φτιάξουμε.
ΥΛΙΚΑ:
400 γρ. σιτάρι
400 γρ. ζάχαρη
100 γρ. ξανθές σταφίδες
50 γρ. μαύρες σταφίδες
200 γρ. ξερά βερίκοκα
200 γρ. δαμάσκηνα
200 γρ. καρύδια κομμένα στά τέσσερα ή χοντροσπασμένα
50 γρ. φυστίκια Αιγίνης
50 γρ. αμύγδαλα λευκά, χοντροσπασμένα
50 γρ. φουντούκια
1 ποτήρι κρασιού Ρόδια
2 αρωματικές βανίλιες
3 λίτρα ζεστό νερό
50 γρ. σουσάμι
40 γρ. κουκουνάρι .. (προαιρετικά)
Ροδόνερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένετε πολύ καλά τό σιτάρι καί τό βάζετε από βραδύς σέ ζεστό νερό νά φουσκώσει. Τήν επόμενη μέρα τό βράζετε σέ 3 λίτρα νερό, μέχρι νά σκάσει τό σιτάρι, νά μαλακώσει καί νά χυλώσει τό ζουμί, σέ χαμηλή φωτιά .. (περίπου γιά 2-30 μέ 3 ώρες)
Ανακατεύετε ανά διαστήματα μέ ξύλινη κουτάλα προσέχοντας νά μήν πιάσει ό πάτος τής κατσαρόλας.
Όταν μισοβράσει καί μαλακώσει τό σιτάρι συμπληρώνετε κι άλλο νερό στήν κατσαρόλα άν χρειαστεί.
Αφού πάρει αρκετές βράσεις .. πρός τό τέλος, ρίχνετε τήν ζάχαρη, τίς βανίλιες, τίς σταφίδες καί τή μισή ποσότητα από τούς ξηρούς καρπούς χοντροσπασμένους. Αφήνετε νά βράσουν γιά 5 λεπτά καί μοιράζετε τήν ΒΑΡΒΑΡΑ σέ μπολάκια ή πιάτα.
Ό χυλός νά μήν είναι ούτε πολύ πηχτός, ούτε πολύ αραιός.
Όταν κρυώσει, ραντίζετε μέ τό ροδόνερο καί πασπαλίζετε μέ τό σουσάμι, τά ρόδια καί τούς υπόλοιους ξηρούς καρπούς.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ... ! ! !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου