Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Μοσχάρι στρογκανόφ

Συστατικά

  • 2 μοσχαρίσιες μπριζόλες κόντρα ή 500 γρ. φιλέτο μοσχάρι κομμένο σε λωρίδες
  • 2 κ.γ σόγια σως
  • 450 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα στα 4 και καθαρισμένα
  • 1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
  • 2 κ.σ. ζεστό νερό
  • 1 κ.γ ζάχαρη
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 κ.γ. αλέυρι γ.ο.χ
  • 2 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 500 γρ. ζωμό βοδινού ή 1 κύβο ζωμό βοδινού διαλυμένο σε 500 ml  νερό
  • 1/3 της κούπας λευκό κρασί και έξτρα 1 κ.σ.
  • ½ κούπα γιαούρτι
  • 1 κ.σ. κομμένο φρέσκο μαϊντανό ή άνηθο

Εκτέλεση
    • Με ένα πιρούνι, τρυπάμε κάθε κομμάτι του κρέατος 10-12 φορές. Βάζουμε τα κομμάτια μας σε ένα ταψί και αλείφουμε όλες τις πλευρές με τη σόγια σως. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε από 15 λεπτά (το λιγότερο) μέχρι 1 ώρα.
    • Καθώς μαρινάρουμε το κρέας μας, βάζουμε τα μανιτάρια μας σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ, σκεπάζουμε, και βάζουμε στα μικροκύματα στα 800 watt για 4-5 λεπτά μέχρι το μέγεθος των μανιταριών να έχει μειωθεί κατά το μισό (θα πρέπει να υπάρχει ¼ της κούπας υγρό μέσα στο μπολ).
    • Σουρώνουμε τα μανιτάρια και αφήνουμε στην άκρη.
    • Στεγνώνουμε τα φιλέτα μας με μία πετσέτα και αλατοπιπερώνουμε. Ζεσταίνουμε λάδι σε ένα τηγάνι 30 εκ. σε μέτρια προς υψηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να καπνίζει.
    • Βάζουμε μέσα τα φιλέτα και ψήνουμε μέχρι να πάρουν ένα ωραίο καφέ χρώμα από όλες τις πλευρές για περίπου 6-9 λεπτά (αν έχουμε ειδικό θερμόμετρο η θερμοκρασία του κρέατος θα πρέπει να έιναι 50-55 βαθμούς). Βγάζουμε το κρέας και το βάζουμε στο πιάτο και αφήνουμε στην άκρη.
    • Προσθέτουμε μανιτάρια, κρεμμύδια και ½ κ.γ αλάτι σε ένα τηγάνι και μαγειρεύουμε τα λαχανικά μας για περίπου 6-8 λεπτά.
    • Προσθέτουμε το αλεύρι και τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια να καλυφθούν για 1 λεπτό περίπου.
    • Ρίχνουμε μέσα το ζωμό και 1/3 της κούπας κρασί και τη μουστάρδα και σιγοβράζουμε, ξύνοντας τον πάτο του τηγανιού για να μην καίγετε.
    • Μειώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και μαγειρεύουμε μέχρι η σως να έχει μειωθεί λίγο και να έχει αρχίσει να γίνεται πηχτή , για 4-6 λεπτά.
    • Καθώς η σως μειώνεται, κόβουμε τα φιλέτα μας κάθετα στη σειρά σε φέτες πάχους 6 χιλ.
    • Βάζουμε τα φιλέτα και ότι ζουμί έχουν μέσας τη σως μας και μαγειρεύουμε μέχρι το κρέας να ζεσταθεί 1-2 λεπτά.
    • Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε μέσα το γιαούρτι και το υπόλοιπο κρασί με το αλάτι και το πιπέρι. 
    • Σερβίρουμε με πουρέ πουτάτας και γαρνίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαιντανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου