Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Άιβαρ, ( αλοιφή με μακεδονίτικες καταβολές από πιπεριά )


Ανοιχτός χώρος και οι πιπεριές να ψήνονται σε σόμπα με ξύλα. Συνήθως το έδεσμα αυτό ετοιμάζεται στο τέλος καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου. Το βασικό στυστατικό είναι οι κόκκινες πιπεριές, οι οποίες μπορεί να είναι γλυκές ή καυτερές ή και ανάμικτες. Σημαντικό είναι να καθαριστούν καλά οι πιπεριές και να μην απομείνουν καθόλου σπόροι ή φλούδες. Είναι ένα από τα γνωστότερα παρασκευάσματα, που μαζί με τα τουρσιά και τις κομπόστες, αποτελούν τη зимница-ζίμνιτσα (αποθέματα για το χειμώνα).
– ΥΛΙΚΑ
 5 κιλά κόκκινες πιπεριές
– 2 κιλά ντομάτες
– 1 κεφάλι σκόρδο
 0,75 λίτρα λάδι
 1 κιλό μελιτζάνες
 – ½ κιλό καρότα
 αλάτι και πιπέρι
Προετοιμασία
Πλένετε και στεγνώνετε τις πιπεριές και έπειτα τις ψήνετε σε φούρνο στους 220 βαθμούς, από όλες τις μεριές. Θα είναι έτοιμες όταν αρχίσουν να μαυρίζουν και η φλούδα τους αρχίσει να ξεχωρίζει. Έπειτα τοποθετήστε τις πιπεριές σε νάυλον σακούλα για 20 λεπτά περίπου. Ξεφλουδίστε τες, αφαιρέστε τους σπόρους και στραγγίξτε τες. Εκτελέστε την ίδια διαδικασία και για τις ντομάτες και μελιτζάνες. Έπειτα αλέστε τις πιπεριές μαζί με τις ντομάτες, μελιτζάνες, καρότα και σκόρδο. Τοποθετήστε τη μάζα σε κατάλληλο μεγάλο χοντρό ταψί, μαζί με τα 2/3 του λαδιού, όπως  και αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τις επιθυμίες σας. Τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά περίπου 2 ώρες ανακατέυοντας συνεχώς.
Μετά την πρώτη ώρα τηγανίσματος, προσθέστε και το υπόλοιπο λάδι και αν χρειάζεται και αλάτι και πιπέρι. Το Άιβαρ είναι έτοιμο όταν η μάζα θα γίνει συμπαγής και θα αφήνει ίχνος κατα το ανακάτεμα. Έπειτα τοποθετήστε το Άιβαρ σε βάζα, τα οποία νωρίτερα είχατε πλύνει καλά και αποστειρώσει στο φούρνο (30 λεπτά στους 100 βαθμούς). Τα γεμάτα πλέον βάζα τα επιστρέφετε στο φούρνο για 20 λεπτά με σκοπό να ψηθεί λιγάκι το πάνω μέρος. Όταν τα βγάλετε από το φούρνο, ρίχνετε λιγάκι λάδι σε κάθε βάζο και κλείνετε με μεταλικά καπάκια. Ζεσταίνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς, το σβύνετε και τοποθετείτε τα κλειστά βάζα μέσα για να κρυώνουν σιγά σιγά μέχρι την επόμενη μέρα. Το έτοιμο πλέον προιόν διαρκεί αρκετούς μήνες, αρκεί να το φυλάσετε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου