Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Τεμπέλικη λαγάνα χωρίς ζύμωμα




Υλικά:

(για 1 μεγάλη λαγάνα ή 2 μικρότερες)
1½ κούπες νερό, χλιαρό (360ml)*
2 κ.σ. ελαιόλαδο (30ml)
1 κ.σ. ταχίνι (προαιρετικά)
2 κ.γλ. ζάχαρη (10g)
¼ κ.γλ. μαγιά στιγμής (1g)
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (250g)
2 κούπες αλεύρι κίτρινο χωριάτικο, από σκληρό σιτάρι (250g)
2 κ.γλ. αλάτι (10g)
1 κ.γλ. μέλι διαλυμένο σε 2 κ.σ. ζεστό νερό
σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο, το ταχίνι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Προσθέτουμε το τα αλεύρια και το αλάτι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να αναμειχθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια υγρή, κολλώδης ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ωριμάσει σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι η επιφάνεια της να γεμίσει με μικροσκοπικές φουσκαλίτσες και η ζύμη να έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 18 ώρες (εξαρτάται πάντα από τη θερμοκρασία).

2. Αφού «ανέβει» η ζύμη, αλευρώνουμε καλά την επιφάνεια εργασίας και αδειάζουμε πάνω τη ζύμη. Την πασπαλίζουμε με αρκετό αλεύρι για να μην κολλάει στα χέρια μας και της δίνουμε περίπου τετράγωνο σχήμα τεντώνοντας την. Μετά διπλώνουμε τις τέσσερις γωνίες προς το κέντρο, πασπαλίζουμε πάλι με αλεύρι και την αναποδογυρίζουμε ώστε να ’ρθει η ένωση από κάτω. Πλάθουμε απαλά τη ζύμη σε μπάλα, την αλευρώνουμε ώστε να μη κολλάει και τη σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα ή με λαδωμένη μεμβράνη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου