Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Ο Χαλβάς της Ρήνας


Υλικά

για την ζύμη
  • 230 gr. σιμιγδάλι ψιλό
  • 80 gr. αμυγδαλόψιχα
  • 115 gr. βούτυρο + 3 κουταλιές της σούπας επιπλέον για το ταψί
  • 180 gr. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 κάψουλα βανιλλίνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

για το σιρόπι
  • 400 gr. ζάχαρη
  • 420 ml. νερό
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ανθόνερο
  • Φλούδες εσπεριδοειδών
  • 1 ξυλάκι κανέλα


Προετοιμασία: 5′ , Έτοιμο σε: 60′ , Μερίδες: 12

Εκτέλεση


Αφήνουμε το βούτυρο και τα αυγά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη για 7-8 λεπτά μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο και λευκό.

Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χαμηλώνοντας την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε την βανιλλίνη.

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, την αμυγδαλόψιχα, την κανέλα και τα προσθέτουμε στο αφράτο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν και να ομογενοποιηθούν σε μια ζύμη.

Αλείφουμε ένα ταψί ή ένα πυρέξ με τις 3 κουταλιές βούτυρο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα, το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να έχει τέτοιο μέγεθος ώστε να είναι η ζύμη να έχει περίπου 2,5 δάχτυλα ύψος.

Ψήνουμε για 40-45 περίπου λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να πάρει χρυσό χρώμα.

Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά, εκτός από το ανθόνερο, για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε το ανθόνερο μόλις το σιρόπι είναι χλιαρό.

Βγάζουμε τον χαλβά από τον φούρνο και χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι σε 12 κομμάτια.

Κουταλιά-κουταλιά σιροπιάζουμε τον χαλβά με προσοχή να μην χαλάσει η κρούστα του.

Ο χαλβάς τρώγεται ζεστός και κρύος!


Tips:

- Αν θέλετε πασπαλίστε την επιφάνεια με χοντροσπασμένο αμύγδαλο.
- Αν δεν έχετε αμύγδαλο χρησιμοποιήστε καρύδι.
- Το αμύγδαλο πρέπει να είναι ασπρισμένο, εγω χρησιμοποίησα μισό ασπρισμένο και μισό με την φλούδα.
- Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύσμα λεμονιού άλλα όχι αρκετό ώστε να καλύψει την γεύση της κανέλας.
- Αυτό το γλύκισμα είναι τέλειο και για παντεσπάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου