Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Εκμέκ κανταΐφι

 Η δόση που σας δίνω είναι για μια μεγάααααλη οικογένεια, δηλαδή για μεγάλο ταψί. Αν δεν θέλετε τόσο πολύ φτιάξτε το μισό.

Υλικά:

Για την βάση:
½ κιλό φύλλο κανταΐφι 
5 κουταλιές σούπας φυτίνη λιωμένη

Για το σιρόπι:
4 ποτήρια νερού νερό
5 ποτήρια νερού ζάχαρη
1 φλούδα λεμονιού

Για την κρέμα:
10 ποτήρια νερού γάλα
12 κουταλιές σούπας άνθος αραβοσίτου βανίλια
11 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 βούτυρο αγελάδος
1 αυγό
5 σταγόνες εσάνς μαστίχα

Για το τελείωμα:
2 φάκελα σαντιγί φυτική (π.χ. alsa top) την οποία ετοιμάζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού
100 γρ, χοντροκομμένο φιστίκι Αιγίνης

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε ετοιμάζοντας το σιρόπι βάζοντας τα υλικά να βράσουν για 10 λεπτά περίπου σε μια κατσαρόλα. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Συνεχίζουμε ξαίνοντας με τα χέρια μας το κανταΐφι και απλώνοντας το σε βουτυρωμένο αλουμινένιο ταψί. Το περιχύνουμε με τη φυτίνη και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150ο C σε αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει.
Ετοιμάζουμε την κρέμα ζεσταίνοντας σε μια κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη. Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο από το γάλα της κατσαρόλας πριν ζεσταθεί και μέσα σε αυτό διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου. Όταν ζεσταθεί το γάλα ρίχνουμε το άνθος αραβοσίτου ανακατεύοντας γρήγορα μέχρι να δέσει η κρέμα μας. Όταν δέσει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, την μαστίχα, και το αυγό που έχουμε από πριν χτυπήσει και την ανακατεύουμε καλά με αυγοδάρτη να ενσωματωθούν τα υλικά (εφάπτουμε πάνω της όση ώρα κρυώνει μεμβράνη ώστε να μην πιάσει κρούστα).
Πάνω από το ψημένο κανταΐφι ενώ είναι ζεστό ρίχνουμε το κρύο σιρόπι και αφού κρυώσει το κανταΐφι ρίχνουμε προσεκτικά και αργά την κρέμα μας η οποία θα πρέπει να είναι κρύα Όταν κρυώσει προσθέτουμε τη σαντιγί .
Πασπαλίζουμε με τα φιστίκια Αιγίνης, το βάζουμε στο ψυγείο και το προσφέρουμε στους αγαπημένους μας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου