Κλασικός παραδοσιακός Ελληνικός μεζές το κοντοσούβλι από πρόβειο κρέας ψημένο στο μπάρμπεκιου. Οι συνταγές αρκετές, ανάλογα με το γούστο του κάθε ενός. Θα επισημάνω απλά τα εξής: Το κρέας, επειδή είναι σκληρό (λόγω ηλικίας του ζώου), πρέπει να είναι καλά σιτεμένο (8-10 μέρες), στο ψυγείο του χασάπη και όχι στο δικό μας. Να έχει αρκετό λίπος για να μην στεγνώσει κατά το ψήσιμο. Απλά υλικά, για το μαρινάρισμα και το ψήσιμο, τέλος δυνατή φωτιά.
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά πρόβειο κρέας κομμένο για κοντοσούβλι
2 κουτ. σουπ. αλάτι
1 κουτ. σουπ. ρίγανη
1 κουτ. γλυκ. Πιπέρι μαύρο
ντομάτες
κρεμμύδια μεγάλα
το ένα κρεμμύδι σε λεπτές φέτες για το μαρινάρισμα
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Πλένουμε καλά το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίσει. Στη συνέχεια αναμιγνύουμε το αλάτι με την ρίγανη και το πιπέρι και αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κρέατος. Αναμιγνύουμε το κρέας με το κρεμμύδι που το έχουμε κόψει σε φέτες. Βάζουμε το κρέας με τα κρεμμύδια σε ειδική σακούλα για τρόφιμα, κλείνουμε καλά και το βάζουμε στο ψυγείο για 20-24 ώρες.
Πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία για το άναμμα της φωτιάς στο μπάρμπεκιου (bbq) ετοιμάζουμε την σούβλα, επιλέγουμε σούβλα τετράγωνη 12 χ 12 ανοξείδωτη, περνάμε το κρέας στην σούβλα και ανά 2-3 τεμάχια εναλλάξ περνάμε την ντομάτα και το κρεμμύδι τα οποία έχουμε κόψει σε χοντρές φέτες.
ΑΝΑΜΜΑ ΦΩΤΙΑΣ
Υπολογίζουμε το μήκος που καταλαμβάνει το κρέας στην ψησταριά μας και βάζουμε τα ανάλογα κάρβουνα κατά μήκος, μέσα στην σκάφη ψησίματος. Κατά μήκος, στην κορυφή του σωρού σε διάφορα σημεία, τοποθετούμε βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα και ανάβουμε φωτιά. Σε 25- 30 λεπτά τα κάρβουνα θα είναι έτοιμα στην ψησταριά μας.
ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ
Βάζουμε το κοντοσούβλι στην πιο χαμηλή θέση στην ψησταριά μας, κοντά στα κάρβουνα. Όταν ψήνουμε κοντοσούβλι θέλουμε δυνατή φωτιά. Η σκάφη ψησίματος είναι ένα εξάρτημα της ψησταριάς που μας βοηθάει πάρα πολύ στο ψήσιμο διαθέτει πλαϊνούς συλλέκτες λίπους, επίσης ό μπροστινός συλλέκτης λίπους μπορεί να χρησιμεύσει, όπως στην προκειμένη περίπτωση, για την προφύλαξη της φωτιάς όταν τον ανασηκώσουμε κάθετα.
Ψήνουμε για 2,5-3 ώρες και παρακολουθούμε συνέχεια την πορεία του ψησίματος. όταν είναι έτοιμο το απομακρύνουμε απ’ την φωτιά.
Το κόβουμε και το σερβίρουμε καυτό. Συνοδεύεται με την ψημένη ντομάτα και το κρεμμύδι καθώς και με πλούσια σαλάτα εποχής. Το κόκκινο κρασί δεν πρέπει να λείπει απ’ το τραπέζι καθώς και η καλή παρέα.
Αν βρείτε καλό κρέας είναι μια καλή πρόταση για σ/κ.
http://www.afoi-malliora.gr/forum/28----/473-----.html
ΠΗΓΗ
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά πρόβειο κρέας κομμένο για κοντοσούβλι
2 κουτ. σουπ. αλάτι
1 κουτ. σουπ. ρίγανη
1 κουτ. γλυκ. Πιπέρι μαύρο
ντομάτες
κρεμμύδια μεγάλα
το ένα κρεμμύδι σε λεπτές φέτες για το μαρινάρισμα
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Πλένουμε καλά το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίσει. Στη συνέχεια αναμιγνύουμε το αλάτι με την ρίγανη και το πιπέρι και αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κρέατος. Αναμιγνύουμε το κρέας με το κρεμμύδι που το έχουμε κόψει σε φέτες. Βάζουμε το κρέας με τα κρεμμύδια σε ειδική σακούλα για τρόφιμα, κλείνουμε καλά και το βάζουμε στο ψυγείο για 20-24 ώρες.
Πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία για το άναμμα της φωτιάς στο μπάρμπεκιου (bbq) ετοιμάζουμε την σούβλα, επιλέγουμε σούβλα τετράγωνη 12 χ 12 ανοξείδωτη, περνάμε το κρέας στην σούβλα και ανά 2-3 τεμάχια εναλλάξ περνάμε την ντομάτα και το κρεμμύδι τα οποία έχουμε κόψει σε χοντρές φέτες.
ΑΝΑΜΜΑ ΦΩΤΙΑΣ
Υπολογίζουμε το μήκος που καταλαμβάνει το κρέας στην ψησταριά μας και βάζουμε τα ανάλογα κάρβουνα κατά μήκος, μέσα στην σκάφη ψησίματος. Κατά μήκος, στην κορυφή του σωρού σε διάφορα σημεία, τοποθετούμε βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα και ανάβουμε φωτιά. Σε 25- 30 λεπτά τα κάρβουνα θα είναι έτοιμα στην ψησταριά μας.
ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ
Βάζουμε το κοντοσούβλι στην πιο χαμηλή θέση στην ψησταριά μας, κοντά στα κάρβουνα. Όταν ψήνουμε κοντοσούβλι θέλουμε δυνατή φωτιά. Η σκάφη ψησίματος είναι ένα εξάρτημα της ψησταριάς που μας βοηθάει πάρα πολύ στο ψήσιμο διαθέτει πλαϊνούς συλλέκτες λίπους, επίσης ό μπροστινός συλλέκτης λίπους μπορεί να χρησιμεύσει, όπως στην προκειμένη περίπτωση, για την προφύλαξη της φωτιάς όταν τον ανασηκώσουμε κάθετα.
Ψήνουμε για 2,5-3 ώρες και παρακολουθούμε συνέχεια την πορεία του ψησίματος. όταν είναι έτοιμο το απομακρύνουμε απ’ την φωτιά.
Το κόβουμε και το σερβίρουμε καυτό. Συνοδεύεται με την ψημένη ντομάτα και το κρεμμύδι καθώς και με πλούσια σαλάτα εποχής. Το κόκκινο κρασί δεν πρέπει να λείπει απ’ το τραπέζι καθώς και η καλή παρέα.
Αν βρείτε καλό κρέας είναι μια καλή πρόταση για σ/κ.
http://www.afoi-malliora.gr/forum/28----/473-----.html
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου