Για το σιρόπι
Ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα που τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά για να πάρει μία βράση. Ανακατεύουμε και περιμένουμε να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις λιώσει αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για τη βάση
Ανοίγουμε το καταΐφι με τα δάχτυλά μας (ξάσιμο). Δε θέλουμε να έχει καθόλου κόμπους και πρέπει να το κάνουμε αέρινο. Το απλώνουμε σε ένα ταψί (25×35 εκ.) σε όλη του την επιφάνεια.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ραντίζουμε το κανταΐφι με το λιωμένο βούτυρο και το ψήνουμε στους 160 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα.
Αφαιρούμε από το φούρνο και όπως είναι καυτό ρίχνουμε πάνω του το κρύο σιρόπι από πάνω με μία κουτάλα και φροντίζουμε να πάει παντού.
Το κανταΐφι με το ψήσιμο θα μαζέψει λίγο αλλά με το που ρίξουμε το κρύο σιρόπι θα ανοίξει πάλι.
Το αφήνουμε μισή ώρα να τραβήξει το σιρόπι.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ραντίζουμε το κανταΐφι με το λιωμένο βούτυρο και το ψήνουμε στους 160 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα.
Αφαιρούμε από το φούρνο και όπως είναι καυτό ρίχνουμε πάνω του το κρύο σιρόπι από πάνω με μία κουτάλα και φροντίζουμε να πάει παντού.
Το κανταΐφι με το ψήσιμο θα μαζέψει λίγο αλλά με το που ρίξουμε το κρύο σιρόπι θα ανοίξει πάλι.
Το αφήνουμε μισή ώρα να τραβήξει το σιρόπι.
Για την κρέμα
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και έπειτα τη μισή ζάχαρη χωρίς να ανακατέψουμε και ξεκινάμε να ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά (προσοχή θέλουμε να ζεσταθεί και όχι να καεί το γάλα). Όταν είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε.
Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τους κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα . Προσθέτουμε τη βανίλια και το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε λίγο ακόμα με το σύρμα. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε μέσα λίγο από το γάλα μας.
Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι μία πατισερί.
Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία προσθέτοντας λίγο λίγο το γάλα μέσα στο μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα χειρός. Ρίχνουμε το γάλα μέσα στα αυγά έτσι ώστε να ανεβάζουμε σιγά σιγά τη θερμοκρασία των αυγών.
Τέλος ρίχνουμε όλο το μείγμα με τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και την βάζουμε ξανά στο μάτι, σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα. Από καιρό σε καιρό δοκιμάζουμε λίγο το μείγμα. Το κορνφλάουρ μέχρι να ψηθεί δίνει μια γεύση αλευρίλας που δεν τη θέλουμε. Οπότε συνεχίζουμε το ανακάτεμα και μόλις δοκιμάσουμε και δεν καταλάβουμε το κορν φλάουερ, τότε η κρέμα μας θα είναι έτοιμη.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Τέλος ρίχνουμε το βούτυρο, το οποίο είναι κομμένο σε κύβους και παγωμένο από το ψυγείο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο με μια μαρίζ.
Απλώνουμε όλη την κρέμα πάνω από το σιροπιασμένο και καλά κρυωμένο καταΐφι . Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια και στρώνουμε ομοιόμορφα με τη βοήθεια μίας πλαστικής σπάτουλας.
Παίρνουμε μία μεμβράνη και σκεπάζουμε έτσι ώστε η μεμβράνη να ακουμπάει την κρέμα καλά (για να μην κάνει κρούστα) και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για περίπου 2-3 ώρες.
Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τους κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα . Προσθέτουμε τη βανίλια και το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε λίγο ακόμα με το σύρμα. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε μέσα λίγο από το γάλα μας.
Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι μία πατισερί.
Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία προσθέτοντας λίγο λίγο το γάλα μέσα στο μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα χειρός. Ρίχνουμε το γάλα μέσα στα αυγά έτσι ώστε να ανεβάζουμε σιγά σιγά τη θερμοκρασία των αυγών.
Τέλος ρίχνουμε όλο το μείγμα με τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και την βάζουμε ξανά στο μάτι, σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα. Από καιρό σε καιρό δοκιμάζουμε λίγο το μείγμα. Το κορνφλάουρ μέχρι να ψηθεί δίνει μια γεύση αλευρίλας που δεν τη θέλουμε. Οπότε συνεχίζουμε το ανακάτεμα και μόλις δοκιμάσουμε και δεν καταλάβουμε το κορν φλάουερ, τότε η κρέμα μας θα είναι έτοιμη.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Τέλος ρίχνουμε το βούτυρο, το οποίο είναι κομμένο σε κύβους και παγωμένο από το ψυγείο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο με μια μαρίζ.
Απλώνουμε όλη την κρέμα πάνω από το σιροπιασμένο και καλά κρυωμένο καταΐφι . Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια και στρώνουμε ομοιόμορφα με τη βοήθεια μίας πλαστικής σπάτουλας.
Παίρνουμε μία μεμβράνη και σκεπάζουμε έτσι ώστε η μεμβράνη να ακουμπάει την κρέμα καλά (για να μην κάνει κρούστα) και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για περίπου 2-3 ώρες.
Για τη σαντιγί
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ την παγωμένη κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη και την βανίλια μέχρι να σφίξει σε σαντιγί και να έχει την υφή γιαουρτιού. Προσοχή μην την παραχτυπήσουμε και »κόψει».
Ρίχνουμε τη σαντιγί πάνω από την κρέμα αφού έχουμε αφαιρέσει τη μεμβράνη και την απλώνουμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Κάνουμε γραμμές πάνω στη σαντιγί και πασπαλίζουμε με σπασμένο φυστίκι Αιγίνης.
Ρίχνουμε τη σαντιγί πάνω από την κρέμα αφού έχουμε αφαιρέσει τη μεμβράνη και την απλώνουμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Κάνουμε γραμμές πάνω στη σαντιγί και πασπαλίζουμε με σπασμένο φυστίκι Αιγίνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου