Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Γλώσσα μοσχαρίσια στιφάδο

Μοσχαρίσια γλώσσα στιφάδο

ΥΛΙΚΑ

  • 1 γλώσσα μοσχαρίσια
  • 1 κιλό κρεμμύδια κομμένα σε φέτες ή μικρά του στιφάδου
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. κόκκινο κρασί
  • 2 κ. γλυκού πελτέ
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη ή 1/2 κ. γλυκού πολτό σκόρδου
  • 3 δαφνόφυλλα
  • 15 κόκκους πιπέρι
  • 10 κόκκους μπαχάρι
  • 1/2 κ. γλυκού κύμινο
  • 1/2 κ. γλυκού κανέλα
  • Αλάτι και πιπέρι
Προετοιμασία της γλώσσας…
Πλένουμε την γλώσσα καλά και την βάζουμε σε μία λεκάνη με νερό για 3 ώρες. Κάθε μισή ώρα αλλάζουμε το νερό.
Βάζουμε την γλώσσα σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει. Την βράζουμε για 5 λεπτά και πετάμε το νερό. Βάζουμε φρέσκο νερό και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε αλάτι και βράζουμε την γλώσσα μέχρι να μαλακώσει, περίπου μία με μιάμιση ώρα ανάλογα με το μέγεθος της γλώσσας. Όταν δημιουργείται αφρός, τον αφαιρούμε.
Βγάζουμε την γλώσσα να κρυώσει και σουρώνουμε το ζουμί. Όταν η γλώσσα κρυώσει, αφαιρούμε την πέτσα που την καλύπτει και την κόβουμε σε φέτες πάχους ενός εκατοστού περίπου.
Σε περίπτωση που θα την σερβίρουμε ως μεζέ με λάδι και λεμόνι, καλά είναι να κοπεί σε πιο λεπτές φέτες.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τα κρεμμυδάκια σε μία λεκάνη και την γεμίζουμε με ζεστό νερό. Αφήνουμε να μουλιάσουν καλά, περίπου δύο ώρες, έτσι ώστε να τα καθαρίσουμε εύκολα.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Τα σοτάρουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά και προσθέτουμε τον πελτέ, το σκόρδο ή τον πολτό, τα δαφνόφυλλα, τους κόκκους από το πιπέρι και το μπαχάρι, το κύμινο, την κανέλα, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσοχή στο αλάτι γιατί και ο ζωμός που θα ρίξουμε μετά, περιέχει αλάτι επίσης.
Σοτάρουμε 5 λεπτά ακόμα και ρίχνουμε το κρασί. Το αφήνουμε να βράσει 5 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τον ζωμό που κρατήσαμε από την γλώσσα μέχρι να σκεπαστούν καλά τα κρεμμύδια. Κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν, να μελώσουν και να μείνουν με λίγο ζουμάκι. Αν χρειαστεί κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, προσθέτουμε σταδιακά από τον ζωμό. Λίγο πριν το κατεβάσουμε, τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα τις φέτες της γλώσσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου