Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Ινδοκάρυδο


Υλικά:

250 γρ. βούτυρο
1 κούπα ζάχαρη
2 βανίλιες
4 κρόκους
4 ασπράδια
200 γρ. γιαούρτι
ξύσμα από ένα λεμόνι
1 baking powder
1 κούπα ινδοκάρυδο
1 κούπα αλεύρι
1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό

Για το σιρόπι:
2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
φλούδα από λεμόνι

λίγο ινδοκάρυδο για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

1) Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς και βουτυρώστε καλά ένα ταψί για το γλυκό (εγώ χρησιμοποίησα ένα σχετικά μεγάλο ορθογώνιο γυάλινο ταψί αλλά και ένα στρόγγυλο με διάμετρο 25 με 28 εκατοστά θα είναι μια χαρά).

2) Χτυπήστε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τις βανίλιες.

3) Προσθέστε στο μίγμα τους κρόκους και χτυπήστε το μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα.

4) Στη συνέχεια προσθέστε το γιαούρτι, το ξύσμα, το baking powder, το ινδοκάρυδο και το αλεύρι και χτυπήστε καλά.

5) Ρίξτε το σιμιγδάλι στο μίγμα και χτυπήστε το στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα για να μην διαλυθεί.



6) Καθαρίστε τα εξαρτήματα του μίξερ για να κάνετε τη μαρέγκα (αναδευτήρες).

7) Χτυπήστε τα ασπράδια με το μίξερ στη πιο δυνατή ταχύτητα για να γίνουν μαρέγκα.


8) Ρίξτε τη μισή μαρέγκα στο μίγμα και ενσωματώστε την ανακατεύοντας με ένα κουτάλι με κυκλικές κινήσεις. Επαναλάβετε με το άλλο μισό.



9) Ρίξτε το μίγμα στο ταψί και απλώστε το καλά. Βάλτε το στο φούρνο για σαράντα λεπτά να ψηθεί ή μέχρι να έχει ροδίσει καλά, να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και όταν το τρυπάτε με ένα μαχαίρι, το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό.


10) Εν τω μεταξύ βάλτε τη ζάχαρη με το νερό και τη φλούδα από λεμόνι σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε το σε δυνατή φωτιά μέχρι να γίνει σιρόπι.


11) Μόλις βγει το γλυκό από το φούρνο, κόψτε το σε κομμάτια και ρίξτε το σιρόπι λίγο, λίγο με μία κουτάλα για να πάει παντού.




12) Τέλος, πασπαλίστε με λίγο ινδοκάρυδο.




Αφήστε το γλυκό να κρυώσει καλά και μετά βάλτε το στο ψυγείο. Κάτι ακόμα είναι ότι το γλυκό θα πρέπει να έχει ψηθεί καλά αλλιώς δε θα απορροφήσει καλά το σιρόπι, οπότε δώστε του το χρόνο του, αλλά μην το αφήσετε να καεί φυσικά. Αυτό παρατήρησα τουλάχιστον εγώ.
Ομολογώ ότι και μόνο το μίγμα πριν το βάλω στο ταψί για να ψηθεί, μοσχοβολούσε τόσο ωραία. Όταν ψήνεται γίνεται ακόμα πιο ωραίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου