Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

καρυδόπιτα.

 ..

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 10 ΑΤΟΜΑ)
Για τη γέμιση:
600 γραμμάρια καρύδια αλεσμένα
200 γραμμάρια χοντροκομμένα
300 γραμμάρια ζάχαρη
200 γραμμάρια αλεύρι
100 γραμμάρια γαλέτα τριμμένη
8 αβγά (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια)
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φακελάκι βανίλια
λίγο αλάτι

Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
200 γραμμάρια γλυκόζη
50 ml κονιάκ
1 λίτρο νερό
2 ξυλάκια κανέλα
5-6 γαρίφαλα
1 φλούδα πορτοκαλιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάτε με το σιρόπι, βάζετε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά και βράζετε το σιρόπι για 10 λεπτά. Το ξαφρίζετε, το αποσύρετε από τη φωτιά και το κρατάτε στην άκρη να κρυώσει.
Βάζετε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, τους κρόκους, τη βανίλια και την κανέλα και τα χτυπάτε για 10 λεπτά.
Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε με λίγο αλάτι τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτετε σταδιακά τη μαρέγκα στο μείγμα που χτυπήσατε στο μίξερ ανακατεύοντας απαλά με μαρίζ μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.
Ανακατεύετε τα αλεσμένα καρύδια με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνετε λίγο-λίγο στο μπολ με το μείγμα ανακατεύοντας με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με γαλέτα ένα ταψί αναλόγου μεγέθους και αδειάζετε μέσα το μείγμα. Το στρώνετε ομοιόμορφα και σκορπίζετε από πάνω τα χοντροκομμένα καρύδια.
Ψήνετε την καρυδόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30-35 λεπτά περίπου.
Όταν είναι έτοιμη τη βγάζετε από το φούρνο και τη χαράζετε με μαχαίρι σε τετράγωνα κομμάτια. Τη περιχύνετε με το σιρόπι που φτιάξατε ρίχνοντας το σιγά-σιγά με κουτάλα για να ποτίσει καλά.
Όταν η καρυδόπιτα απορροφήσει όλο το σιρόπι τη σερβίρετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου