Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

μπακλαβάς


Ο μπακλαβάς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλο τον πρώην Οθωμανικό κόσμο. Συνήθως σερβίρεται μετά από το γεύμα και συνοδεύεται από Τούρκικο καφέ. Η πόλη Gaziantep στην Τουρκία φημίζεται για τον μπακλαβά της και θεωρείται ως η πόλη στην οποία γεννήθηκε το γλύκισμα. Στο 2008, η Τουρκία κατοχύρωσε τον Μπακλαβά ως Π.Ο.Π. μέσω του Τουρκικού γραφείου ευρεσιτεχνιών.

Υλικά για ένα κανονικό πυρέξ:
1/2 κιλό φύλλο έτοιμο
1/2 κιλό καρύδια χοντροσπασμένα και ελαφρώς καβουρδισμένα
1 μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
γαρύφαλλα
250 γρ. βούτυρο λιωμένο και λίγο επιπλέον για τα φύλλα
Για το σιρόπι:
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
3 φέτες λεμόνι
1 μασούρι κανέλα
2 γαρύφαλλα
1 κ.γ. μέλι
1 κ.γ. χυμό λεμόνι

Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.
Λαδώνουμε το πυρέξ και στρώνουμε στον πάτο 4 φύλλα. Φροντίζουμε να αλείφουμε το καθένα με λίγο λιωμένο βούτυρο. Ρίχνουμε με το χέρι μας λίγη από τη γέμιση, στρώνουμε ένα φύλλο, το αλείφουμε με το βούτυρο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Στο τέλος βάζουμε 4 φύλλα που έχουμε αλείψει το καθένα με το βούτυρο.
μπακλαβάς
Κόβουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια σχήματος ρόμβου ή όποιο σχήμα θέλουμε.
Καρφώνουμε το κέντρο κάθε κομματιού με ένα γαρύφαλλο. Ψεκάζουμε με λίγο νερό και περιχύνουμε με το καυτό λιωμένο βούτυρο.
Ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 150 βαθμούς  για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου.
Για το σιρόπι:
Βράζουμε όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, εκτός από το μέλι και το χυμό του λεμονιού. Στο τέλος προσθέτουμε το μέλι και το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τον μπακλαβά με το καυτό σιρόπι. Ο μπακλαβάς θα πρέπει να είναι κρύος για να ρουφήξει το καυτό σιρόπι ή το αντίθετο. Στα υλικά της γέμισης μπορούμε να προσθέσουμε φιστίκι Αιγίνης ή ακόμη και να αντικαταστήσουμε το καρύδι με αυτό. Μπορούμε ακόμη να προσθέσουμε και αμύγδαλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου