Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Eύκολη σπιτική κονσέρβα τομάτας!

Eύκολη σπιτική κονσέρβα τομάτας!
Υλικά
Ωραιότατες ντομάτες από σπόρο
1 κατσαρόλα βαθειά
Βαζάκια γυάλινα με καπάκι που μαζεύουμε απο δω και απο κει από μαρμελάδες, μελια, κλπ., καθαρά, πλυμένα και στεγνά.

Εκτέλεση

Πλένουμε τις ντομάτες σε τρεχούμενο νερό.
Τις κόβουμε στην μέση οριζόντια.
Παίρνουμε μια λεκανίτσα, τοποθετούμε τον τρίφτη μας και τρίβουμε τις κομμένες ντομάτες από την πλευρά της ψίχας βεβαίως. Η φλούδα που μένει στο χέρι μας την κρατάμε για τις κότες (αν έχουμε) ή το κομπόστ (αν διατηρούμε) ή τις πολτοποιούμε και τις τρώμε σε ντακο με τυράκι, καπαρη κλπ (η φλούδα της αληθινής και καθαρής ντομάτας είναι πλούσια σε λυκοπένιο το οποίο είναι αντικαρκινικό σύμφωνα με τα ιατρικά ρεπόρτα έως σήμερα. Αύριο ποιος ξέρει; καθε τόσο ανακαλύπτουν και κάτι νέο ακυρώνοντας την προηγούμενη «μεγάλη» τους ανακάλυψη)

Αφού τρίψουμε όλες τις ντομάτες (πολλές, πάρα πολλές, όσο πιο πολλές τόσο καλύτερα) τις ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα, ανάβουμε το μάτι στο 3 μέχρι να πάρει βράση και μετά το αφήνουμε στο 1 ½ να σιγοβράζει με μισοσκέπαστο το καπάκι μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά νερά. Θα πάρει ώρα. Φτιάξε καφέ, βάλτε πλυντήριο, ρίξτε κι ένα σφουγγάρισμα και καθε τόσο ρίξτε και μια ματιά. Όταν μείνει η μισή ποσότητα είναι έτοιμη για τα βάζα.

Δεν βάζουμε τίποτα άλλο στην κατσαρόλα, μόνο την ντομάτα.

Βάζουμε μια πετσετούλα κάτω από κάθε βάζο για να μην καούμε, και έτσι όπως είναι καυτή η σάλτσα γεμίζουμε τα βάζα που έχουμε μέχρι δυο δάκτυλα κάτω από το χείλος.

Προσθέτουμε κάθε φορά σε κάθε βάζο λίγο ελαιόλαδο να σκεπάσει την ντομάτα σαν μεμβράνη, κλείνουμε ερμητικά με το καπάκι, γυρνάμε τούμπα το γεμάτο βάζο και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι το άλλο πρωί να κρυώσει. (Με αυτόν τον τρόπο κάνετε αυτόματα και την αποστείρωση του καθαρού – μην ξεχνάμε- βάζου)

Κάνουμε το ίδιο με όλα τα βαζάκια και για όση ντομάτα έχουμε.

Διατηρούμε τα βάζα σε σκοτεινό και ξηρό μέρος, πχ στα ντουλάπια της κουζίνας.

Κάθε φορά που ανοίγουμε μια σπιτική κονσέρβα ντομάτα από τα χεράκια μας ακούμε ένα ποπ(!). Αυτό είναι καλό. Αν δεν την χρησιμοποιήσουμε όλη, τότε προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο να σκεπαστεί η επιφάνεια και διατηρούμε το βαζάκι στο ψυγείο μέχρι την επόμενη φορά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου